ÇEVRE - 26 Nisan 2024 Cuma 15:51

İstilacı tür ‘Kahverengi kokarca’ ile mücadele sürüyor

A
A
A
İstilacı tür ‘Kahverengi kokarca’ ile mücadele sürüyor

Türkiye’ye geçtiğimiz yıllarda giren ve istilacı bir tür olarak özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “Kahverengi kokarca” için üreticiler bilgilendirildi.


Başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için üreticileri teşvik etmek amacıyla Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından üretici toplantısı düzenlendi. Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Derecik mahallesinde düzenlenen toplantıda Doç. Dr. Kibar Ak tarafından üreticilere bilgilendirme yapılıp, ilaçlı mücadele anlatıldı.


Toplantıda konuşan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındıkta hastalık ve zararlılarla mücadeleyi özellikle bu sene ön plana aldıklarını belirterek, “Bunların başında maalesef bahçelerde dadanan bu kahverengi kokarca geliyor. Borsa olarak bu tehlikeyi 5 sene önce ortaya koyduk. Toplantılar ve çalıştaylar düzenledik. Bu böceğin bahçelerini sardığını görüyoruz. Bunun için biyolojik mücadelenin yanı sıra ilaçlı mücadele gerektiğini de biliyoruz” dedi.


“Fındıkta verim ve kaliteyi arttırma” projesi kapmasında fındık hastalık ve zararlıları ile mücadele konulu İMECE-2024 toplantılarının açılışına katılarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Karadeniz Fındık Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, Kahverengi kokarca konusunun fındıkla beraber gündeme gelmesinin yanı sıra yaklaşık 200’den fazla tarım ürününe zarar veren bir ürün böcek olduğunu söyledi. Bu zararlıya karşı biyolojik mücadele ayağının başladığını kaydeden Sabır, “Hem İhracatçı Birliği’nin desteği Hem Karadeniz araştırması enstitüsünün özverili çalışmaları hem de Tarım Bakanlığı’nın izinleri hızlandırması ile Türkiye burada çok hızlı bir adım attı. Kanun, nizam ve prosedüre bıraksaydık 5 yıl daha bu bahçelere böcek salımı yapamazdık. Şimdi o izinleri erken çıkarttıkları için erken başladı” şeklinde konuştu.



“Mekanik mücadeleye eğer ağırlık verirsek Türkiye bu işten daha az bir zararla kurtulur”


Basit mücadelenin de mümkün olduğunu vurgulayan Sabır, “Asıl mücadele bence üreticinin kendisinde. Çünkü özellikle cebriği dediğimiz kışlaklarda hem sonbaharda hem ilkbaharda yapılacak olan mücadele biz buna mekanik mücadele diyoruz çok daha önemli. Hatta yurt dışında bazı örnekleri de var. Elektrik süpürgesi ile beraber çekip toz torbasına alıp öldürenler var. Bununla beraber mavi ışığı çok seviyorlar. Vatandaşların evlerinde mavi ışık varsa onun altına deterjanlı su bıraktığınız da hayvan su içmek için geldiği suda ölüyor. Böyle çok basit mücadelelerde mümkün. Biz normalde sosyal medyayı bazen hani pek sevmiyoruz bazı şeyleri fazla abartıyorlar diyoruz ama bu konudaki abartıları bizim hoşumuza gidiyor. Çünkü bu algıyı arttırıyor. Belki olmayan yerde de var diyorlar ama insanlar en azından varlığından haberdar olup kendi bahçelerine bakıyorlar. O bakımdan pozitif bir faydasını bu sene gördüğümüze inanıyorum. İstemediğimizden daha fazla bir algı oluşturuldu. Bu önemli üreticinin algısı arttıkça bunlar çözüm aramak için diğer yolları kendisi de araştıracaktır. Diğer taraftan biyolojik mücadelede Zaten geçen sene başlamamıştı bu sene tam başlıyor. Ama 2-3 yıl bunun mücadelesinin oturması gerekir yani oradan hemen bir sonuç beklemeyelim. Mekanik mücadeleye eğer ağırlık verirsek Türkiye bu işten daha az bir zararla kurtulur. Başka ülkelerden örnekler biliyoruz. Gürcistan’da bazı senelerce yüzde 30’u yüzde 50’si gitmişti. İtalya’da bir zararlar görüldü, başka ürünlerde de zararlar görüldü. Ümit ediyorum ki Karadeniz tarafında bu iş sağlıklı bir şekilde mücadelesi devam ederse Türkiye’nin diğer taraflarına yayılması da bir şekilde engellemiş olacaktır” diye konuştu.



“Tuzaklarımızı bütün ilçelerde kritik noktalara kurduk, titizlikle de takibini yapıyoruz”


Trabzon İl Tarım Ve Orman Müdürü İsa Kaplan da yaptığı açıklamada, çok başarılı bir çalışma sağladıklarını kaydederek “Şu anda biz sonbaharda kışlaklara girerken kahverengi kokarca ile çok ciddi bir mücadele verdik. Tüm ilçe müdürlüğündeki tüm personellerin sahada ve köylerde ziyaret etmediği hane kalmadı. Şunu da gururla söyleyebilirim ki Karadeniz’de popülasyonun en az olduğu yerdeyiz. Trabzon’da çok başarılı bir çalışma sağladık. Tabi şu anda da çıkışları takip ediyoruz. Mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık yaşıyoruz. Bu sıcaklıklarda erken çıkışlar mevcut. Tuzaklarımızı bütün ilçelerde kritik noktalara kurduk, titizlikle de takibini yapıyoruz. Bilgiler bakanlığımızla paylaşıyoruz. Bölgede zirai mücadeleyi nasıl yapacağımızı, biyolojik mücadeleyi nereden başlatacağımızı bize net olarak anlatacak. Benim vatandaşlarımdan istediğim nokta şu; lütfen bizden bir şey yapmasınlar, habersiz hem ilaçlamayı hem mücadeleyi beraber verelim, tamamlamamız çok güzel olsun. Bu canlı bütün sebze ve meyveyi yok ediyor. İncirinden armuduna, domatesinden fasulyesine kadar sebzenin bütün şeklini bozuyor, tadını bozuyor, kalitesini düşüyor. Bizler burada sınır görevi yaptığımız gibi bunun tüm Anadolu’ya sıçramasını da engellemek için çalışıyoruz. İl il mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.



“Şu ana kadar yaklaşık 18 tane mahallede farklı çalışmalar yaptık”


Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Hikmet Eyüpoğlu ise, 18 mahallede farklı çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Ziraat Odaları olarak bizim şu anda tarım danışmanlarımız sürekli arazide çiftçilerimizi bilgilendirme uygulamalı eğitimlerle çalışmalar yapıyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 18 tane mahallede farklı çalışmalar yaptık. Üreticilerden gelen talep ve şikayetler doğrultusunda üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Onlara hem uygulamalı hem de normal anlatımlarla beraber çalışmalar yapıyoruz. Pilot bahçe belirlediğimiz yerler var. Biz kendimize göre belli kriterler belirleyip çalışmalar yaptık. Neticesinde çalışma yaptığımız bahçelerde uygulamalar yapıldıktan sonra oradaki popülasyonu düştüğünü gördük. Dolayısıyla bununla bu şekilde mücadele edilecek. Sonuç alamayız bırakalım diyecek halimiz yok” dedi.



İstilacı tür ‘Kahverengi kokarca’ ile mücadele sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale’de fuhuş operasyonu: 2 şüpheli yakalandı Çanakkale’nin Çan ilçesinde yürütülen çalışmalarda ’fuhşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 2 şüpheli yakalandı. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince görev sahalarında 4 Mayıs-11 Mayıs tarihleri arasında huzur uygulamaları gerçekleştirildi. Uygulamalar kapsamında Çan Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 7 Mayıs’ta Çan ilçesinde yürütülen çalışmalarda ’fuhşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 2 şüpheli yakalandı. Emniyetteki işlemleri ardından mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 1’i tutuklanırken, diğer şüpheliye ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulandı. Uygulamalar çerçevesinde 12 bin 214 şahıs, 3 bin 305 araç incelendi. Farklı suçlardan aranması bulunan 32 şüpheli yakalanırken 571 araç sürücüsüne idari trafik para cezası uygulandı, 62 şüpheliye ise adli işlem başlatıldı. Kamu huzurunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan 122 şüpheli hakkında ise Kabahatler Kanunu hükümlerince idari yaptırım uygulandı. Uyuşturucuya geçit yok Denetimler sırasında yapılan aramalarda; 378,58 gram narkotik madde, 77 adet uyuşturucu hap, 2 adet ruhsatsız silah, 9 adet fişek ele geçirildi. ’Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti’ suçundan ise 2 şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken 1’i adli kontrol şartıyla çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Nitelikli dolandırıcılık operasyonu Ezine Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 13 Mart’ta Bozcaada ilçesinde ’nitelikli dolandırıcılık’ olayı ile ilgili yürütülen çalışmalarda 1 şüpheli tutuklanırken, iştirak halinde olduğu tespit edilen 2 şüpheli 6 Mayıs’ta eş zamanlı operasyonla yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilen 1 şüpheli tutuklanırken, diğeri adli kontrolle serbest bırakıldı.
İstanbul İstanbul’da çete operasyonu: 5 gözaltı İstanbul’da Daltonlar silahlı suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında Küçükçekmece’de şüphe üzerine durdurulan plakasız motosikletin çalıntı çıkmasıyla başlayan operasyonda, örgütle bağlantılı olduğu tespit edilen evde 9 ruhsatsız tabanca ve 339 fişek ele geçirildi. Operasyonlarda 5 şüpheli yakalanırken, bir firanin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca, liderliğini Beratcan Gökdemir’in yaptığı "Daltonlar" silahlı suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bir operasyona imza atıldı. Soruşturma kapsamında 10 Mayıs Pazar günü Küçükçekmece’de durumundan şüphelenilen plakasız motosikletli şahıslar polis ekiplerince durduruldu. Yapılan incelemelerde motosikletin çalıntı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda ulaşılan bir adrese düzenlenen operasyonda 1 şüpheli daha yakalanırken, yapılan aramalarda 9 adet ruhsatsız tabanca ve 339 adet fişek ele geçirildi. Çetenin hücre evi belirlendi, operasyon genişletildi Yürütülen çalışmalar kapsamında gözaltındaki şüphelilerin, Daltonlar silahlı suç örgütüyle bağlantılı olduğunun tespit edilmesi üzerine soruşturma derinleştirildi. İstanbul’a gelen şüphelileri karşılayarak hücre evine yerleştirdiği belirlenen bir kişi ile aynı örgüt evinde kaldıkları tespit edilen 2 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı. Bu kapsamda bugün 3 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 2 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, firari olan diğer şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
Erzurum Erzurum’da Zeynep ve Ahmet isimleri revaçta Erzurum’da 2025 yılında dünyaya gelen çocuklarda erkek isminde Alparslan, Göktuğ, Ömer Asaf, ilk üçte yer alırken kadın isimlerinde Gökçe, Zümra ve Alya tercih edildi. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, 2025 yılı içerisinde ülkemizde doğmuş olan bebeklere en çok verilen erkek isimleri Alparslan, Göktuğ, Metehan, Yusuf, Ömer, Eymen ve Aras olurken kadınlarda ise Alya, Defne, Gökçe, Zeynep, Elif ve Ecrin tercih edildi. Ülkemizde 2025 yılı itibariyle nüfusa dahil olan kişilerin isimlerinden en çok bulunan erkek isimleri Mehmet, Mustafa ve Ahmet kadınlarda ise Fatma, Ayşe ve Emine oldu. İşte Erzurum’da 2025 yılı bebek isimleri Erzurum’da 2025 yılında dünyaya gelen erkek bebeklerde en çok kullanılan erkek isimler; Alparslan, Göktuğ, Ömer Asaf, Metehan, Hamza, Alperen, Yusuf, Ali Asaf, Kerem, Aybars, Miran, Ömer, Halil İbrahim, Cihangir, Yiğit, Miraç, Muhammed Alparslan, Yiğit Efe, Yiğit Ali, Eymen, Ayaz, Devran, Muhammed Ali, Yunus Emre ve Yiğit Alp oldu. Erzurum’da 2025 yılında dünyaya gelen bebeklerde en çok kullanılan kadın isimleri; Gökçe, Zümra, Alya , Mihra, Asya , Asel, Zeynep, Umay, Defne, Elisa, Asel Lina, Ahsen, Aysima, Miray, Zehra, Yüsra, Eflin, İkra ,Elif, Aybüke, Azra, Meryem, İpek Sare ve Nehir oldu. Ahmet ve Zeynep yine listenin başında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Erzurum’da 2025 yılı itibariyle nüfusa dahil olan kişilerin isimlerinden en çok kullanılan 25 erkek ismi; Ahmet, Yusuf, Mustafa, Murat, Mehmet, Ömer, İbrahim, Ali, Fatih, Muhammet, Adem, Hüseyin, İsmail, Hasan, Abdullah, Osman, Emre, Muhammed, Yakup, Furkan, Berat, Kadir, Emirhan, Ömer Faruk ve Yunus oldu. Erzurum’da 2025 yılı itibariyle nüfusa dahil olan kişilerin isimlerinden en çok kullanılan 25 kadın ismi; Zeynep, Fatma, Elif, Ayşe, Hatice, Emine, Meryem, Merve, Esra, Zehra, Kübra, Büşra, Rabia, Tuba, Leyla, Songül, Melek, Hilal, Fadime, Özlem, Yasemin, Hülya, Hiranur, Dilek ve Yağmur oldu.