KÜLTÜR SANAT - 19 Şubat 2026 Perşembe 12:40

Prof. Dr. Mehmet Yavuz: "Kadınlar hali binası bir an önce bulunduğu yerden taşınmalı"

A
A
A
Prof. Dr. Mehmet Yavuz: "Kadınlar hali binası bir an önce bulunduğu yerden taşınmalı"

Trabzon Kadınlar Hali çevresinde süren arkeolojik kazılarda çok önemli bulgulara ulaşıldığı ve bu nedenle Kadınlar Hali binasının vakit geçirilmeden farklı bir yere taşınması gerektiği belirtildi.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı, Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Pazarkapı Kazıları Bilimsel Sorumlusu Trabzon İç Kale Arkeolojik Kazılar Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz, Trabzon Mimarlar Odasında bir söyleşiye katıldı.


Prof. Dr. Mehmet Yavuz, burada yaptığı açıklamada "Trabzon’da 2022 yılında bizim tarafımızdan yapılan kazılarla ortaya çıkarılan Kuzgundere Körfez Limanı Efes Antik Kenti benzeri biçimde yeniden denizle bağlantılı hale getirilmelidir. Bölgedeki kazılarda çok nitelikli eserler çıkıyor. Kuzgundere Körfezi ağzında Helenistik döneme ait deniz feneri yapısını ortaya çıkardık. Kuzgundere Körfez Limanı sahasındaki Kadınlar Hal Binası liman rıhtımına çok yakın yapıldı. Dönemin Belediye Başkanına projenin yanlış olduğunu söyledim. Körfez ağzına inşa edilen Balıkhane binasının yapımı da uygun olmadı. Körfez sahasının tümüyle temizlenmesi gerekirdi. Kentsel Sit alanlarında yapılacak dönüşüm projelerinde önceden muhakkak arkeolojik kazı sondajları yapılması lazım. Moloz Kapı aynı zamanda Tarihi Osmanlı tabyasıdır. Bugün yapılması gereken Pazarkapı Mahallesinde yeni inşaatlara başlamadan önce Hanrianus Limanının geri planı kurtarma kazısı yapılıp muhtemel kalıntılar ortaya çıkarılmalıdır. Aksi takdirde arkeolojik değerler anlamında telafisi mümkün olmayacak kayıplar yaşanır. Kadınlar Hal binası vakit geçirilmeden başka bir yere taşınmalı. Kuzgundere Körfezi ve limanı deniz bağlantısı kurularak Roma Dönemindeki aslına geri döndürülmelidir. Bu yapılırsa Trabzon tarih ve turizm anlamında çok büyük katma değerler elde eder. O bölgede kazılarla ortaya çıkardığımız tarihi kalıntılar, bizim önerilerimiz doğrultusunda bir açık müze-arkeopark olarak düzenlenip ziyarete açılmalıdır" dedi.



"Trabzon Haliç Kültür Sanat Merkezi-Kuzgundere Körfez Projesi"


Pazarkapı Mahallesi’nde 2021 ve 2022 yılında kazılara başlanan ve yarım kalan kurtarma kazılarının alanın kuzeyine ve kuzey batısına doğru genişletilmesi ve kazılar sonrası alanın turizmin hizmetine kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Yavuz "Tarihi Kuzgundere Limanı Tabakhane köprüsüne kadar ortaya çıkarılarak her iki yakasında Venedik benzeri, turistlerin Osmanlı Saltanat kayıkları veya tekne ile gezebilecekleri seyir alanına dönüştürülmesi çok uygun olur. Bu kapsamda Maraş Caddesi üzerine de klasik Mimar Sinan taş köprülerinden biri yapılabilir. Suyla buluşturulacak vadinin her iki yakasına kültür sanat merkezleri yapılabilir" diye konuştu.



"Çömlekçi Yeraltı Su Kanalı’nın benzeri Türkiye’de yok"


Çömlekçi’de Kentsel Dönüşüm sahasında 2025 yılında inşaat kazıları sırasında varlığı tespit edilen yeraltı su kanalı ile ilgili de konuşan Yavuz "Su kanalının erken Roma Dönemine ait olduğu değerlendirildi ve hazırlanan rapor ilgili makamlara gönderildi, eser koruma altına alındı. 2000 yıllık bu tarihi Yeraltı Su Kanalı’nın benzeri Türkiye’de yok. İvedi restore edilip turizme kazandırılması gerekir. Trabzon’da yeterli bütçe ayrılarak Arkeolojik kazı sahalarını artırmamız gerekiyor. Trabzon’a Avrupalı turist ancak bu şekilde gelir. Tanjant yolu Arafilboyu kavşağının altındaki 2000 yıllık tarihi su kanalı Çömlekçi istikametine doğru devam ediyor. İnşaat çalışmaları sırasında bazı noktaları zarar gördü. Su kanalının uzunluğu yaklaşık 350 metre, Türkiye genelinde bu şekilde ikinci bir örneği olmayan yeraltı su kanalının benzeri Almanya’nın Köln kenti yakınlarında bulunmuş ve kısmen Unesco Dünya Mirası Koruma Listesinde yer alıyor. Çömlekçi bölgesindeki inşaat çalışmasında bir kısmı görünen bu su kanalı mutlaka korunmalıdır. Trabzon’da kazı çalışmalarında bulduğumuz tarihi eserleri sergileyeceğimiz Trabzon’un nitelikli ve modern bir müze binasına ihtiyacımız var. Bunun için bir kurul oluşturulmalı ve bu konuda girişimlerde bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.



Prof. Dr. Mehmet Yavuz: "Kadınlar hali binası bir an önce bulunduğu yerden taşınmalı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce 5 bin ihtiyaç sahibi ücretsiz alışveriş yapabilecek DÜZCE (İHA) – Düzce Valisi Mehmet Makas ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Deniz Feneri Derneği tarafından ihtiyaç sahiplerine yönelik hazırlanan geçici giyim mağazasının açılışını yaptı. Düzce’de yaklaşık 1 ay süresince açık kalacak mağazanın yaklaşık 5 bin kişiye ücretsiz giyim ve gıda desteği vermesi ve ilerleyen süreçte kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Deniz Feneri Derneği, Düzce’nin Darıcı Mahallesi’nde ihtiyaç sahiplerine yönelik geçici giyim mağazası açtı. Açılış programına Vali Mehmet Makas, Başkan Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, AK Parti Düzce İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri Coşkun Yıldız, Genel Müdür Fatih Şanal, İstanbul Şube Başkanı Rasim Karagül, kurum müdürleri ve dernek gönüllüleri katıldı. Düzce Belediyesi mehteran ekibinin mini konser verdiği program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılışta konuşan Vali Makas, Deniz Feneri Derneği’nin ulusal ve uluslararası alanda önemli yardım faaliyetlerine imza attığını belirterek, dernek yetkilileri ve hayırseverlere teşekkür etti. Türk milletinin yardımlaşma kültürüne vurgu yapan Makas, derneğin ihtiyaç sahiplerine dokunan çalışmalarını takdir ettiğini belirtti. Başkan Özlü ise geçtiğimiz Ramazan ayında Deniz Feneri Derneği ile gerçekleştirilen iş birliğine değinerek, Gazze’de yaklaşık 10 bin kişiye iftar verildiğini hatırlattı. Özlü, açılan geçici mağazanın hayırlı olmasını temenni etti. Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri Coşkun Yıldız, mağazanın derneğin sosyal yardım faaliyetlerinden biri olduğunu belirterek, Düzce’de açılan bu geçici mağazayı ilerleyen süreçte kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yıldız, ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelerin bu mağazalara davet edilerek, giyim ve gıda ihtiyaçlarının karşılanacağını ifade etti. Yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip derneğin 81 ilde ve 65 ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Yıldız, Düzce’deki mağazadan yaklaşık bin aileye, yani 5 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Konuşmaların ardından İl Müftüsü Osman Aydın’ın yaptığı dua ile açılış kurdelesi kesildi.
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Dumandağ, Başkan Şerifoğulları’yla bir araya geldi Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’yla bir araya geldi. Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nı makamında ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarete, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Torgut ile Genel Sekreter Murat Çiçek de eşlik etti. Samimi bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, Elazığ’ın ekonomik kalkınmasına katkı sunacak mevcut ve planlanan projeler detaylı şekilde ele alındı. Özellikle kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi, üretim kapasitesinin artırılması ve şehrin ticari potansiyelinin daha etkin kullanılması adına yapılabilecek çalışmalar üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu. Tarım, hayvancılık ve ticaret alanlarında hayata geçirilmesi planlanan projelerle ilgili karşılıklı görüş ve öneriler paylaşıldı. Başkan Dumandağ, "Bugün meclis başkanımız ve genel sekreterimizle birlikte belediye başkanımızı ziyaret ettik. Projelerimizle ilgili istişarelerde bulunduk. Yeni yapılacak kesimhaneyle ilgili protokol aşamasına geldik. Başkanımızın şehrimize kazandırdığı hizmetler ve vizyoner yaklaşımı, bizler için de önemli bir motivasyon kaynağıdır. Ticaret Borsası olarak yürüttüğümüz projelere verdikleri destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Elazığ’ın geleceği için ortak akıl ve iş birliği içerisinde çalışmayı sürdüreceğiz" dedi. Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Elazığ Ticaret Borsası’nın şehrin ekonomik yapısına önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Başkan Dumandağ’ın ortaya koyduğu vizyon ve çalışmalarla borsaya değer kattığını ifade eden Şerifoğulları, "Şehrimizin kalkınması noktasında tüm kurumlarımızla uyum içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu anlamda Ticaret Borsamızın yürüttüğü projeleri önemsiyor ve destekliyoruz. Nazik ziyaretleri dolayısıyla Dumandağ ve beraberindeki heyete teşekkür ediyorum" diye konuştu.