GÜNDEM - 20 Mayıs 2026 Çarşamba 15:14

Trabzon’da 26 yıl önce deniz faciasında hayatını kaybeden 38 kişi unutulmadı

A
A
A
Trabzon’da 26 yıl önce deniz faciasında hayatını kaybeden 38 kişi unutulmadı

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde 26 yıl önce meydana gelen deniz kazasında hayatını kaybeden 38 kişi tören ve dualarla anıldı.


Beşikdüzü limanında 20 Mayıs 2000’de baharın başlangıcının kutlandığı ‘Mayıs Yedisi Şenlikleri’ kapsamında denize açılanları balıkçı tekneleri aşırı yük nedeniyle alabora olmuş ve teknelerdeki 38 kişi boğularak hayatını kaybetmişti. Hayatlarını kaybeden 38 kişi için Doğu Gözaçan Parkı’ndaki Deniz Şehitleri Anıtı önünde bugün bir tören düzenlendi.


Törende konuşan Beşikdüzü Kaymakamı Ferhat Vardar, "Maalesef 2000 yılında bir deniz kazasında 38 vatandaşımızı kaybettik. İlçelerin tarihinde böyle acı olaylar oluyor. Beşikdüzü tarihimizin belki de en acı olayı bu 2000 yılındaki deniz kazasıdır. Ölen tüm vatandaşlarımız Allahtan rahmet diliyoruz. Bizler biliyoruz ki deniz kazasında boğularak vefat edenler şehit oldular. Biz kamu kurum ve kuruluşları olarak böyle olayların bir daha yaşanmaması için elimizden gelen tüm gayreti çabayı göstereceğimizden emin olabilirsiniz" dedi.


Yapılan konuşmaların ardından liman mevkiinde deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldı. Ardından Kur-anı Kerim okunarak dualar edildi.


Öte yandan Beşikdüzü deniz faciasını anma programının ardından Beşikdüzü Küçük Liman mevkiinde temsili yayla göçü canlandırması yapıldı. Büyük baş hayvanlar yaylaya gidercesine süslenerek sahile indirildi. İnekler Beşikdüzü Belediye Başkanı Burhan Cahit Erdem ve İlçe Kaymakamı Ferhat Vardar’ın da katılımı ile deniz kıyısında yıkandı.



Trabzon’da 26 yıl önce deniz faciasında hayatını kaybeden 38 kişi unutulmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Cinayete kurban gittiği 10 yıl sonra itiraf edilen Ayşen’in gömüldüğü yerde arama çalışmaları sürüyor Denizli’de 2016 yılında annesinin evinden eski eşiyle birlikte çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan Ayşen Aycan’ı öldürdüğünü itiraf eden Turgay B., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ayşen Aycan’ın gömüldüğü alanda kazı çalışmaları sürüyor. Denizli’nin Çivril ilçesinde 2016 yılında boşandığı eşiyle annesinin evinden ayrılan Ayşen Aycan’dan bir daha haber alınamamıştı. 10 yıldır faili meçhul olarak kalan dosyayı ele alan Çivril Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Furkan Sünbül, koordinesinde kayıp Ayşen Aycan’a dair tüm delilleri titizlikle inceledi. Denizli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri yaptıkları çalışma kapsamında 19 Mayıs günü 8 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 6 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularında eski eş Turgay B., cinayeti itiraf etti. 10 yıl sonra eski eşini öldürdüğünü itiraf eden Turgay B., Ayşen Aycan’ı gömdüğü yeri de tarif etti. İşlemlerinin ardından cinayet zanlısı Turgay B., adliyeye sevk edildi. savcılık ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Turgay B., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ayşen Aycan’ın gömüldüğü belirtilen alanda ise saat 20.00’a kadar çalışmalar sürdü. Sabah saatlerinde tekrar devam eden çalışmalar kapsamında şu ana kadar kazı çalışmasının yapıldığı alanda Ayşen Aycan’a ait herhangi bir bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.
Tokat AFAD Başkanı Pehlivan: "Taşkın tedbiri kapsamında 464 hanede tahliye yapıldı" Tokat’ta taşkın riskine karşı yürütülen çalışmalar kapsamında kente gelen AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, yıkımı gerçekleştirilen ÇEDAŞ Köprüsü bölgesinde incelemelerde bulundu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Ali Hamza Pehlivan, Yeşilırmak’taki su seviyesinin yükselmesi ve Almus Barajı’ndan gelebilecek suyun oluşturabileceği taşkın riskine karşı alınan tedbirleri değerlendirmek üzere kente geldi. İlk olarak taşkın tedbiri kapsamında yıkımı tamamlanan ÇEDAŞ köprüsüne gelen Pehlivan’a Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu tarafından bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. "Bugün itibariyle 454 hanede tahliye çalışması yapıldı" İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, kent genelinde risk azaltmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "DSİ ekipleri tarafından taşkın korumaya yönelik tahkimatlar yapıldı. Çok şükür bu ana kadar herhangi bir can kaybımız olmadı. Yaralanmamız olmadı. Risk azaltmanın bir boyutu da tahliyeler. Bugün itibariyle 464 hanede tahliye çalışması yapıldı. Yaklaşık 850 vatandaşımız kamu misafirhanelerinde misafir edildi" dedi. Hayvan tahliyelerine de önem verildiğini ifade eden Pehlivan, "10 bin 333 büyükbaş hayvan, yaklaşık 3 bin 500 küçükbaş hayvan ve 2 bin 500 civarında arı kovanının tahliyesi gerçekleştirildi" diye konuştu. "250 ihbarın 206’sı su baskını" 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yaklaşık 250 ihbar ulaştığını belirten Pehlivan, bunların 206’sının su baskını yaşanan evlerle ilgili olduğunu kaydederek, tüm ihbarlara ekipler tarafından müdahale edildiğini söyledi. Su baskını yaşanan evlerde AFAD, belediye ve valilik koordinasyonunda tahliyeler yapıldığını aktaran Pehlivan, 42 iş yerinde de tahkimat ve tahliye çalışması gerçekleştirildiğini ifade etti. "Su seviyesinin artmasına karşı her türlü önlemi aldık" Kentte muhtemel taşkın riskine karşı birçok noktada koruma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Pehlivan, "Almus Barajı’nın dolusavaktan gelmesi muhtemel, beklenenden fazla su seviyesinin artması riskine karşı her türlü önlem alındı. Bugün itibariyle bu önlemler sayesinde çok şükür herhangi bir kaybımız yok" ifadelerini kullandı.