EKONOMİ - 30 Ekim 2023 Pazartesi 09:21

Türkiye’de su ürünleri ihracatında 9 ayda 313 milyonun üzerinde dolar döviz girdisi sağlandı

A
A
A
Türkiye’de su ürünleri ihracatında 9 ayda 313 milyonun üzerinde dolar döviz girdisi sağlandı

Türkiye’den bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık 35 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatından 313 milyon 343 bin 154 dolar döviz girdisi sağlanırken, bir önceki yıl aynı dönemde yapılan ihracatta ise 284 milyon 996 bin 683 dolar elde edildi.


Türkiye’den bu yılın Ocak-Eylül aylarında somon, hamsi ve deniz salyangozu ihracatı bir önceki yıla göre 28 milyon 346 bin 471 dolar artarak 313 milyon 343 bin 154 dolara yükseldi. Bu yılın ilk 9 ayında somon balığı ihracatında 177 milyon 913 bin 657 dolar ile Rusya Federasyonu ilk sırayı alırken, hamsi ihracatında 3 milyon 672 bin 95 dolar ile Fransa, deniz salyangozunda ise 6 milyon 949 bin 27 dolar ile Güney Kore Cumhuriyeti aldı.


Türkiye’den bu yılın 9 ayında 41 ülkeye somon balığı ihracatında 43 milyon 612 bin 377 kilogram karşılığı 289 milyon 225 bin 785 dolar döviz girdisi sağlanırken, aynı dönemde 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatında bir milyon 589 bin 579 kilogram karşılığı 9 milyon 698 bin 356 dolar, deniz salyangozu ihracatında ise bir milyon 326 bin 983 kilogram karşılığı 14 milyon 419 bin 13 dolar döviz girdisi sağlandı. İhracatın büyük bir kısmı Trabzon başka olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinden yapıldı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaklaşık 5 yıl önce su ürünleri ihracatından 4-5 milyon dolar döviz girdisi sağlanırken bu yılın ilk 9 ayında elde edilen döviz girdisine dikkat çekti.


Bu yılki Su Ürünleri ihracatında bir önceki yıla göre artış olduğuna dikkat çeken Gürdoğan, “Türkiye geneli somon ihracatımız toplamda 289 milyon dolar. Doğu Karadeniz Bölgesine bakıldığında 120 milyon dolar civarında ihracat söz konusu. Trabzon Bölgesi olarak bakıldığında ise yüzde 52 artış söz konusu. Trabzon ili Karadeniz somonu ihracatı Ocak-Eylül arasında bakıldığında 77 milyon dolarlık ihracatımız var. Deniz salyangozunda ise bir önceki sene miktar bazında 8 milyon 627 bin dolarlık ihracatımız var. Bu sene ise 14 milyon dolar civarında ihracatımız değer bazında bakıldığında ise yüzde 67’lir bir artış söz konusu. İhracatımız genellikle Uzakdoğu ülkeleri, Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve Rusya’ya yapılıyor” dedi.



Paketleme ve işleme tesislerine ihtiyacımız var.


Su ürünleri ihracatını artırabilmek için paketleme ve işleme tesislerine ihtiyaç olduğunu belirten Gürdoğan, “Su ürünleri ihracatımız her geçen gün artıyor. İhracatımızı daha çok artırabilmemiz için yatırımlara, özellikle Su Ürünleri Organize Sanayi Sitesine buna bağlı olarak da paketleme ve işleme tesislerine ihtiyacımız var. Bölgemizde, Su Ürünleri Organize Sanayi Sitesinin kurulması elzem. Çünkü bugün Uzakdoğu ülkelerine yarı mamul olarak ihraç ediyoruz. Tam mamul halde ihraç edebilirsek katma değeri çok daha yüksek bir ürün olacak. Ne kadar işlenmiş olarak yaptığımız zaman üründeki kilogram maliyeti yükseldiği için ürünün toplam değerine yansıyacak ve ihracattaki rakamımızda bir o kadar da artmış olacaktır” diye konuştu.



"Havaların soğumasıyla hamsi ihracatı artacak"


Özellikle havaların soğumasıyla hamsi avının artacağını bunun da ihracata olumlu yansıyacağını belirten Gürdoğan, “Bugün piyasaya bakıldığında hamsi fiyatları inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Hamsi aynı zamanda ülkemizde geçmiş yıllarda yem sanayinde en çok kullanılan ürünlerden biriydi. Havaların soğumasıyla hamsi daha fazla avlanacağından ihracatı da artacak. Hamsi simgesel olarak Doğu Karadeniz Bölgesinde ve Türkiye’de yeri ayrı” ifadelerini kullandı.



Türkiye’de su ürünleri ihracatında 9 ayda 313 milyonun üzerinde dolar döviz girdisi sağlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yargıtay’da Başkanlık ve Başsavcılık için iki seçim birden yapılacak Yargıtay’da, yeni başkanı ve yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını belirlemek için bugün sandık başına gidilecek. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle, 25 Mart’tan bu yana Yargıtay Büyük Genel Kurulunca başkanlık seçimi yapılıyor. Dört yıl boyunca görev yapacak yeni başkanı belirlemek için yapılan seçimlerde, Yargıtay Başkanı Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk yarıştı ama şu ana kadar hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Muhsin Şentürk adaylıktan çekildi Öte yandan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görev süresi gelecek ay dolacak olan Bekir Şahin’in yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için seçim süreci de bugün başlayacak. Yargıtay Başkanlığı için aday olan Muhsin Şentürk, birinci başkanlık adaylığından çekildiğini açıkladı. Üyelere gönderdiği mesajda, "Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtay’ımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla birinci başkanlık adaylığından çekiliyorum" ifadesini kullanan Şentürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına adaylığını açıkladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını Cumhurbaşkanı Erdoğan seçecek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. İlk oylamada en çok oy alan beş üye aday gösterilmiş sayılıyor. İlk oylamada oy alanların sayısı beşten az ise aynı gün yapılacak diğer oylamalarla eksik adaylar tamamlanıyor. Böylelikle belirlenen beş adayın ismi sıralı liste halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Erdoğan, 15 gün içinde adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçecek. Cumhurbaşkanı, sıralamaya ve aldıkları oya bakmadan sunulan beş adaydan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçebiliyor. Yeni seçilecek başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl görev yapacak.