KÜLTÜR SANAT - 23 Ekim 2025 Perşembe 09:58

Tunceli’de asırlık kına türküsü tarihi sokaklarda yeniden hayat buldu

A
A
A
Tunceli’de asırlık kına türküsü tarihi sokaklarda yeniden hayat buldu

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yaklaşık bir asırlık geçmişe sahip yöresel kına türküsü, tarihi sokaklarda yeniden seslendirildi.


Çemişgezek ilçesinde yaklaşık bir asırlık geçmişe sahip "Anam Yoğurdunu Ayran Eylesin" isimli yöresel kına türküsü, ilçenin tarihi sokaklarında yeniden seslendirildi. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya dökülen türkü, ilçeye dışarıdan gelen müzisyenler Nihal Can ve Aziz Erdoğan tarafından Çemişgezek’in taş kapıları ve tarihi sokaklarının önünde yıllar sonra ilk kez icra edildi. Yöresel müziğin eşsiz tınıları tarihi atmosferle buluşurken, etkinlik sırasında fotoğraf sanatçıları ve basın mensupları da o anları kayıt altına aldı. Etkinlik, hem kültürel mirasın yaşatılması hem de Çemişgezek’in tarihi dokusunun tanıtılması açısından büyük beğeni topladı.


Tarihi kına türküsünü seslendiren Müzik Öğretmeni Nihal Can, "Çemişgezek’te olmak inanılmaz mutluluk verici, tarifi zor bir duygu. Burada arkadaşlarımızla birlikte yüzyıllık bir türküyü seslendirdik. Tarihi kapılarını gezdik, o kapı tokmaklarıyla yüzyıllar öncesine gittik. Bu ilçenin dokusu, enerjisi görülmeye değer. O kadar mistik ve o kadar kıymetli ki her köşesinde bir tarih, her köşesinde bir anı gizli. Çemişgezek yöresine ait ’Anam Yoğurdunu Ayran Eylesin’ türküsü de çok eski yıllardan bize yadigar kalmış, çok kıymetli bir türkü. Onu burada çok keyifle icra ettik. O yıllara adeta gittik geldik. Burada olmak, bu dokuyu hissetmek, bu duyguyu almak, bu havayı solumak inanılmaz mutluluk verdi" dedi.



Tunceli’de asırlık kına türküsü tarihi sokaklarda yeniden hayat buldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yedi gündür kayıp olan gence ait eşyalar arazide bulundu Hatay’da penceredeki sinekliği parçalayarak evden ayrılan psikolojik rahatsızlığı olan genç 7. gününde de aranıyor. Günlerdir kaybolan kardeşini ararken kayıp gence ait eşyaları arazide bulduklarını ifade eden ağabey Tarık Çalışkan, gelecek umutlu haberi beklediklerini söyledi. Van’dan çalışmak için Hatay’a gelen ve Antakya ilçesi Serinyol Mahallesi’nde yaşayan 27 yaşındaki Uğur Çalışkan’a 3 yıl önce bipolar bozukluğu tanısı konmuştu. Psikolojik rahatsızlığını atlatmak için ilaç kullanan Çalışkan, 7 gün önce sabah saatlerinde misafir olarak kaldığı dayısına ait evin penceresindeki sinekliği parçalayarak evden ayrılmış ve sırra kadem basmıştı. Aile tarafından yapılan kayıp başvurusu sonrası Çalışkan’ı bulmak için AFAD liderliğinde arama çalışması başlatıldı. Ekiplerin sahadaki çalışmaları 7. gününde devam ediyor. Kardeşinden gelecek umutlu haberi bekleyen Tarık Çalışkan, Uğur’a ait eşyaları arazide bulduklarını belirterek gelecek umutlu haberi beklediklerini söyledi. "Pazar gününden itibaren herhangi bir ize rastlanmadı ve kardeşim için çok endişeliyiz" Kaybolan kardeşini ararken ona ait eşyalardan başka ize rastlamadıklarını ifade eden ağabey Tarık Çalışkan, "Ben kaybolan Uğur Çalışkan’ın abisiyim. Kardeşim Uğur, 7 günden beri kayıp ve en son Pazar günü dağın zirvesinde ona ait; tişört, hırka, telefon, cüzdan ve şarj aleti her şey düzgün bir şekilde katlanmış bir halde AFAD ekipleri tarafından bulundu. AFAD, jandarma, ve kendi akrabalarımızla arama çalışmaları devam ediyor. Pazar gününden itibaren herhangi bir ize rastlanmadı. Kardeşim için çok endişeliyiz. Devlet yetkililerinden daha geniş çaplı destek istiyoruz" ifadelerini kullandı.