EĞİTİM - 13 Haziran 2025 Cuma 13:15

Tunceli’de UMKE temel eğitimi başarıyla tamamlandı

A
A
A
Tunceli’de UMKE temel eğitimi başarıyla tamamlandı

Afet ve acil durumlarda sağlık hizmeti sunmak üzere tamamen gönüllü sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeline katkı amacıyla Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından UMKE temel eğitimi gerçekleştirildi.


2025 yılı UMKE faaliyet planı kapsamında, Tunceli’de düzenlenen eğitime 12 sağlık profesyoneli katıldı. Erzincan’dan gelen eğitmenlerin de destek verdiği eğitim, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı senaryolarla zenginleştirildi. Eğitimle birlikte ildeki UMKE gönüllü sayısı 76’ya ulaştı. Eğitimin uygulama aşamasında katılımcılar, üç farklı vaka senaryosu üzerinde çalıştı. Senaryolar kapsamında çoklu trafik kazasına müdahale, helikopter kazasında arama-kurtarma ve enkazda arama-kurtarma uygulamaları gerçekleştirildi. Katılımcılara olay yeri yönetimi, medikal triyaj, hasta taşıma teknikleri ve ekip koordinasyonu gibi konularda detaylı bilgi ve beceriler kazandırıldı.


Afet ve acil durumlara en kısa sürede, etkin ve organize bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla kurulan UMKE’nin gönüllü yapısının sağlık hizmetleri açısından büyük önem taşıdığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, "Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü olarak afet ve acil durumlara hazırlık kapsamında UMKE temel eğitimlerine devam edilecek, mevcut gönüllü personelin bilgilerini güncel tutmak amacıyla gelişim eğitimleri sürdürülecektir" dedi.



Tunceli’de UMKE temel eğitimi başarıyla tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İznik’te 1700 yıl sonra bir ilk: Konsil kültürel etkinlikle anılacak İznik’te 325 yılında gerçekleştirilen ve Hristiyanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan İznik Konsili, aradan geçen 1700 yılın ardından ilk kez kültürel bir etkinlikle anılacak. 31. Noel Baba ile Dünya Barışına Çağrı Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek programda, görme engelli yurttaşlar onur konuğu olacak. Noel Baba Barış Konseyi tarafından organize edilen etkinlikler, İznik Gölü kıyısında bulunan Aziz Neofitos Bazilikası’nın seyir platformunda gerçekleştirilecek açılış programıyla başlayacak. Açılışta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitler, görevleri başında hayatını kaybeden askerler, milletin bağımsızlığı uğruna mücadele eden isimsiz kahramanlar ile Gazze’de ve tüm savaşlarda yaşamını yitiren çocuklar anısına saygı duruşunda bulunulacak. Saygı duruşunun ardından aynı platformda kültürel bir etkinlik düzenlenecek. Programın sunumunu görme engelli Halil Bilgiç yaparken, etkinliklerin onur konuğu ise İstanbul’dan gelecek görme engelli yurttaşlar olacak. Etkinlikler kapsamında ayrıca "1700 Yıl Önce - 1700 Yıl Sonra: Arama Konferansı" düzenlenecek. Konferansta, Roma İmparatoru I. Konstantin’in 325 yılında İznik Konsili’ni toplama gerekçeleri ve konsilde yaşanan gelişmeler ele alınacak. Tarihçiler, akademisyenler, milletvekilleri, gazeteciler ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleşecek konferansta, 1700 yıl önceki süreç ile günümüz değerlendirmeleri birlikte masaya yatırılacak. Öte yandan, anti-siyonist entelektüel çevrelerde önemli bir yere sahip olan Yahudi Haham Yaakov Shapiro’ya Noel Baba Barış Ödülü’nün verilmesi de programda yer alıyor. Etkinlikler, İznik Konsili’ne 1700 yıl önce katılan Antalyalı Aziz Nikolaus’un anısına düzenlenen ve bu yönüyle 1700 yıl içerisindeki ilk kapsamlı anma programı olma özelliğini taşıyor. Böylece İznik Konsili, tarihte ilk kez 1700 yıl sonra, 2025 yılında gerçekleştirilen kültürel bir etkinlikle anılmış olacak. Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, etkinliklerin barış, tarihsel hafıza ve toplumsal farkındalık açısından önemli bir buluşma olacağını ifade etti.