ÇEVRE - 16 Mayıs 2025 Cuma 09:33

Tunceli’de yüksek kesimlere kar yağdı

A
A
A
Tunceli’de yüksek kesimlere kar yağdı

Tunceli’de mayıs ayının ortasında yüksek kesimlere kar yağdı.


Kentte dün etkili olan yoğun sağanak yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Özellikle Pülümür ilçesinin yüksek kesimlerinde kar yağışıyla Bağır Dağı beyaza bürünürken, hava sıcaklıkları da hissedilir derecede düştü. İlçede arıcılık yapan vatandaşlar kar yağışı nedeniyle tedirginlik yaşarken, yetkililer değişen hava şartlarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.



Tunceli’de yüksek kesimlere kar yağdı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin: "Sırt ağrısı sadece yorgunluk değil: Kifozu göz ardı etmeyin" Medical Point Gaziantep Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin, kifozun erken dönemde fark edilmesinin tedavi başarısı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Doç. Dr. Tekin, "Kifoz, omurganın normalden fazla öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkar. Özellikle ergenlik döneminde başlayan duruş bozuklukları zamanla kalıcı hale gelebilir. Ancak yetişkinlerde de yanlış duruş alışkanlıkları nedeniyle gelişebilir" dedi. "Belirtiler göz ardı edilmemeli" Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin, "Günümüzde masa başı çalışma alışkanlıklarının artması, uzun süreli ekran kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı, omurga sağlığını tehdit eden önemli faktörler arasında yer alıyor. Sıklıkla ‘yorgunluk’ olarak geçiştirilen sırt ağrıları ise aslında daha ciddi bir problemin, kifozun (kamburluk) habercisi olabilir. Kifozun en yaygın belirtileri arasında sırt ağrısı, omuzlarda öne düşme, kambur duruş ve uzun süre ayakta kalınca artan yorgunluk hissi yer alıyor. İleri vakalarda ise nefes darlığı ve hareket kısıtlılığı görülebiliyor" dedi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin, "Birçok kişi sırt ağrısını günlük yorgunluğa bağlayarak doktora başvurmayı erteliyor. Oysa erken teşhisle kifozun ilerlemesi durdurulabilir ve hatta büyük ölçüde düzeltilebilir" ifadelerini kullandı. "Doğru duruş alışkanlığı şart" Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin, "Kifozdan korunmanın en etkili yollarından birinin doğru duruş alışkanlıkları kazanmak olduğunu vurgulayan Tekin, özellikle masa başı çalışanların ve öğrencilerin oturma pozisyonlarına dikkat etmesi gerekiyor. Düzenli egzersiz, sırt kaslarını güçlendiren aktiviteler ve ergonomik çalışma ortamları da omurga sağlığını korumada önemli rol oynuyor" ifadelerini kullandı. "Erken tanı ile etkili tedavi mümkün" Kifoz tedavisinin hastalığın derecesine göre planlandığını ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Bahadır Tekin, "Hafif vakalarda egzersiz ve fizik tedavi yeterli olabilirken, ileri düzeydeki eğriliklerde korse kullanımı veya cerrahi müdahale gerekebilir. Bu nedenle belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır" diye konuştu.
Diyarbakır Dicle Elektrik’ten uzun hatlara yüksek teknoloji çözümü Dicle Elektrik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu destekli Ar-Ge Projesi kapsamında geliştirdiği yüksek gerilim regülatörü ile uzun hatlardan kaynaklanan gerilim düşümü sorununa çözüm getirdi. Projenin ilk uygulaması Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde hayata geçirilirken, 20 milyon liralık pilot yatırımla ilçede enerji kalitesi artırıldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, teknoloji odaklı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, özellikle uzun mesafeli enerji iletim hatlarında yaşanan gerilim düşüşlerine çözüm üretmek amacıyla geliştirdiği Yüksek Gerilim Regülatörü Projesi’ni hayata geçirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) destekli proje, ilk olarak Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde uygulanarak bölgedeki düşük gerilimden kaynaklanan muhtemel sorunlar ortadan kaldırıldı. 18 bin aboneye ileri teknoloji Yaklaşık 20 milyon liralık yatırım ile hayata geçirilen proje sayesinde Halfeti’de şebeke gerilimi nominal seviyede sabitlenirken, yük değişimlerinden kaynaklanan dalgalanmalar da kontrol altına alındı. Projenin bölge için örnek bir uygulama olduğunu vurgulayan Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, enerji kalitesinde önemli bir iyileşme sağlandığını belirterek, "Enerji altyapısını güçlendirmeyi, hizmet kalitesini artırmayı ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz. Uzun hat mesafeleri ve değişken yük profillerinin oluşturduğu gerilim dalgalanmalarını bu yatırımla kontrol altına aldık. İlçe merkezi ve kırsalda yaşayan yaklaşık 18 bin aboneye artık bu ileri teknolojiden faydalanabiliyor" ifadelerini kullandı. Gerilim regülasyonu ile stabil ve kaliteli enerji Yüksek gerilim regülatörü sisteminin çalışma prensibine de değinen Obut, kurulan sistemin gerilimi sürekli olarak düzenlediğini belirterek, "Bu Ar-Ge Projemiz kapsamında kurduğumuz regülatörler, gerilimi anlık olarak dengeleyerek tüketicilere nominal değerler içerisinde stabil enerji sağlıyor. Projenin yaygınlaştırılmasıyla birlikte hem enerji kalitesi artacak hem de bölgedeki teknik kayıplar önemli ölçüde azalacaktır" şeklinde konuştu. Dicle Elektrik’in Halfeti’de hayata geçirdiği bu yenilikçi yatırımın hem bölge halkının yaşam kalitesini artırması hem de yerel ekonomik faaliyetlere katkı sağlaması beklenirken, projenin ilerleyen süreçte diğer bölgelerde de yaygınlaştırılması planlanıyor.
Denizli DTO Başkanı Erdoğan: "Milli egemenliğimiz, ekonomik özgürlüğümüz ile taçlandı" Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, 23 Nisan mesajında ekonomik özgürlüğün tam bağımsızlık için şart olduğunu vurgulayarak, "TBMM’nin açılışını ve çocuklarımızın bayramını gururla kutluyoruz. Evlatlarımıza aydınlık bir gelecek kurmak için var gücümüzle çalışırken, başta Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz" dedi. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Erdoğan, mesajında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 106’ncı yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutladıklarını belirterek, 23 Nisan’ın millet egemenliğinin ilan edildiği tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu anlamlı günü çocuklara armağan ederek geleceğe verdiği önemi de tüm dünyaya gösterdiğini ifade eden Erdoğan, çocukların ülkenin yarınlarının teminatı olduğunu dile getirdi. Çocukların daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye’de yaşayabilmesi için çalıştıklarını kaydeden Başkan Erdoğan, "Geleceğimizin mimarı olan çocuklarımızın iyi eğitim alması, çağın gereklerine uygun şekilde yetişmesi ve milli değerlerine bağlı bireyler olarak yetişmesi en büyük temennimizdir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bayramını, büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Denizli iş dünyası olarak çocuklarımıza daha güçlü ve aydınlık bir gelecek bırakmak için, durmadan ve yorulmadan var gücümüzle çalışıyoruz" dedi. DTO Başkanı Erdoğan, mesajının sonunda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunda emeği geçen ilk mebuslar ile İstiklal Harbi kahramanlarını rahmet ve minnetle anarak, tüm çocukların ve milletin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.