YEREL HABERLER - 17 Aralık 2016 Cumartesi 17:11

FETÖ araştırmaları Uşak’ta sahte sertifikaları gün yüzüne çıkardı.

A
A
A
FETÖ araştırmaları Uşak’ta  sahte sertifikaları gün yüzüne çıkardı.

FETÖ’nün 15 Temmuzdaki darbe kalkışmasının ardından devlet bünyesindeki çalışanlar hakkında kapsamlı bir araştırma başlattı. Bu kapsamda Uşak’ta yapılan araştırmalarda Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğünde 20’den fazla kişinin sahte sertifika ile çalıştığı ortaya çıktı.
Uşak’taki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yeni atanan müdürüyle birlikte hareketli günler yaşamaya başladı. Müdürlük FETÖ’ nün 15 Temmuz’daki kalkışmasından sonra Bakanlığın da direktifiyle taşeron olarak çalıştırdığı personelinin belgelerini incelemeye aldı. Sertifikaları Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sordu ve bütün gerçek burada anlaşıldı. Mili Eğitim onaylı olması gereken sertifikalardan Milli Eğitim’in haberi yoktu. Yirmiden fazla personelin sertifikaları sahte olarak düzenlenmiş ve imzalanmıştı. Hemen harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bu kişilerin işlerine son vererek suç duyurusunda bulundu.
Bunu nasıl yaptılar?
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, bünyesindeki yerlerde çalıştırmak üzere ihale yöntemi ile personel alıyor. Bu ihaleye girmek o kadar kolay değil ve belirli kriterler aranıyor. Bu kriterleri karşılayabilen firmalar ancak bu ihaleye katılabiliyor. 2012 yılında gerçekleştirilen ihaleyi kazanan firma Uşak’taki başka bir firmayla beraber çalışıyordu. Bu firmadan gerekli sertifikalı işçileri temin ediyordu. Bundan sonra yapılan ihaleleri başka firmalar kazansa bile personel değişmiyordu. Ancak personeli değiştirmenin birkaç yöntemi vardı. İlk yöntemde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ’Biz bu çalışandan memnun değiliz’ diyor, ikinci yöntemde ise taşeron firmaya çalışanın istifa dilekçesi vermesi gerekiyordu. Her nedense 2014 yılından sonra personel bir bir istifa etmeye başladı ve yerlerine sahte sertifikalı kişiler bu pozisyonlar yerleştirildi. Dikkat çekmemek için de istifalar ve işe yerleştirmeler zamana yayılarak teker teker yapıldı.
Edinilen bilgilere göre bu şirketin daha önce böyle bir kursu vardı ve bu sertifikaları veriyordu. Ancak daha sonraki dönemde yetkisi olmadan elinde kalan evrakları kullanmak suretiyle ve iddialara göre sahte imzalar atarak bu belgeleri vermeye başladı. Olayın diğer boyutu ise, işçiler. Bazısı mağdur olduğunu ve böyle bir şeyden habersiz olduğunu iddia ediyor. Başka bir iddiaya göre de malum şirket işe alacağı kişide yeterli belgeler olsa bile bu sertifikayı mecbur koşarak onlardan para aldı. Ayrıca işçiler sırf bu sertifikaya sahip oldukları için devletten asgari ücretin üstünde para aldılar.
FETÖ soruşturmaları sırasında sertifikaların güncellenmesi sonucu ortaya çıkan bu gibi yolsuzlukların diğer kurum ve kuruluşlarda da olup olmadığı kafalarda soru işareti olarak duruyor. Kamuoyunun beklentisi Uşak’taki bütün kurumlarda en ince ayrıntısına kadar araştırma yapılması ve varsa bütün yolsuzlukların ortaya çıkarılması.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.