YEREL HABERLER - 26 Temmuz 2017 Çarşamba 09:10

İlkokul mezunu mikser ustasından mühendisler dahi yardım alıyor

A
A
A
İlkokul mezunu mikser ustasından mühendisler dahi yardım alıyor

Yaklaşık 30 sene demir işleri ve makine parçaları üzerine çalışan Yılmaz Şapçı, Uşak merkez Kaşbelen köyündeki atölyesinde tek başına büyük işlere imza atıyor.

Yaklaşık 30 sene demir işleri ve makine parçaları üzerine çalışan Yılmaz Şapçı, Uşak merkez Kaşbelen köyündeki atölyesinde tek başına büyük işlere imza atıyor. Uşak’ta sıfırdan beton mikseri yapabilen tek usta olma özelliğine sahip olan ilkokul mezunu Şapçı’dan mühendisler bile yardım alıyor.



Yılmaz Şapçı (45), Uşak’a 7 kilometre mesafede bulunan eski adı Mende yeni adı Kaşbelen köyünde 5 yıldır çeşitli makineler üretiyor. Şapçı ortaya çıkardığı işlerle taş ocağı ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren mühendislerin ve işverenlerin takdirini kazanmış durumda. 1993 yılından beri bu işi yapan Şapçı, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; "Çelik çatı üzerine çalışıyorduk daha sonra beton firmasında işe girdim, Uşak’ın en büyük beton firmasıydı. Mühendislerimizden faydalanarak işimde kendimi geliştirdim. Yıllardır bu işi yapıyorum, beş senedir de kendi dükkanımı çalıştırıyorum. Her türlü işi yapıyorum, taş ocakları, beton mikserleri, kamyon kasaları, kamyon damperleri, su tankerleri, kazanlar bütün bunları sıfırdan çiğden yapabiliyorum. Tek başıma çalışıyorum, yetişebildiğim kadarıyla. Bu işte kendimi geliştirdiğim için bana bu iş bir oyun gibi geliyor, çocuk oyuncağı gibi demeyelim ama oyun gibi geliyor, o kadar zevk alarak yaptığım bir iş"



Kamyonların üzerine monte edilen mikser kazanları sıfırdan imal edebilen Uşak’taki tek ustanın kendisi olduğunu vurgulayan Şapçı, konuyla ilgili olarak bir anısını şu şekilde anlattı; " Gene bir taş ocağında çalışıyorum, mühendis arkadaşlar şantiyede atölyedeler, kazanların içinin herisleri bitmiş(betonu karıştırmaya yarayan helezon yaylar) beni çağırdılar taş ocağından, dediler yardımcı ol, ’Biz bunu çözemiyoruz sen daha önce değiştirmişsin hatta iki tane komple sıfırdan kazan yapmışsın, biz bunu nasıl yaparız, bizim personele, atölye grubuna tarif et veya göster de bunu çözelim’ dediler. İşte o zaman arkadaşlara tarif ettim. Tabi mühendis bunu autocad programında çiziyor ve için herislerin ölçüleri santim santim tutuyor, ölçüyü veriyor şu açıda keseceksin diyorlar o zaman tutuyor ama bunun iki gün çizimini yapıp bir gün de kaynağını yapalım dedik mi o zaman iş aksıyor, bu sefer ne yapmak lazım manuel de bunu çözmek lazım aynı şu anki çalışma sistemim gibi. Kazanın içi çift sarım oluyor, sarımın birini şu an yapıyorum, haftaya Pazar’da diğer sarımını yapacağım. İkisini bir günde yetiştiremediğimize göre işten de kalmaması için bugün buna yol vereceğiz çalışacak haftaya kadar, haftaya gelecek diğer sarımını değiştireceğiz."



Kaşbelen Köyünün etrafındaki maden işletmelerinin de kendisini ilk tanıdıklarında böyle bir potansiyele sahip olduğunu bilmediklerini ve kendisini küçük gördüklerini söyleyen Şapçı; "Köy yerindeki demirci dükkanı ne olur? Tırmıkçı, dirgenci olur, diye düşünüyor. İşten anlasa sanayide olur ne işi var köyde? gibi fikir yürütüyorlar. Yanında çalışan formenler kepçenin kovası, bomu kırıldığında Yılmaz ustaya yaptıralım diyorlar patron da ’Pulluk mu kaynattırıyorsunuz?’ diyor. ’Yok’ diyorlar ’Bu adam yıllarca bu işi yaptı’, gönderiyorlar ve yaptığım işlere hayran kalıyorlar. Şu anda işini yaptığım Sirge’deki taş ocağında da ilk önce kepçe kovası yaparak kendimi kanıtladım." dedi.



İşini severek yapan ve kendisini geliştirmek için her zaman uğraş içinde olan Şapçı yine önemli bir işi başardıktan sonra kendisine öğrenimini soran mühendisle arasında geçen diyoloğu şu ifadelerle anlattı; " Çalışmış olduğum firma Eskişehir tornacılar sitesini yapıyor, prefabrik olarak yapıyor, prefabrik merdiven kalıpları var, arkadaşlar bunların açılarını projeye göre bir türlü tutturamadılar. Yine mühendisimizin biri projeyi bana verdi,’ Bak bakalım yapabilir misin?’ dedi. Baktım bu basit dedim, yaparım. Kalıp çiğden yapılacak, sıfırdan. Kalıbı yaptım, hazırladım, mühendis kontrole geldi baktı ve çok güzel olmuş, bu kadarını beklemiyordum, ’Sen lise mezunu musun?’ dedi. Ben orta ikiden terk dedim, halbuki ilkokulu 7 senede bitirdim ama yine aynı yere varıyor."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de Mühendishane ’de 2.0 İletişim Modül eğitimi başladı Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesinde Mühendishane modül eğitimi ile "İletişim Becerileri ve Beden Dili" semineri ile kariyer programı başladı. Mühendishane 2.0 kayıtları Adıyaman, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Yalova olmak üzere Türkiye’de 11 il de başvuruya açıldı. Balıkesir’de ilk defa bu yıl 2024 itibariyle başlayacak olan Mühendishane 2.0 programına başvuru yapacak öğrenciler mülakat yolu ile belirlendi. Mühendishane 2.0 İletişim Modülü ’nün ilk eğitimi Beyin ve Hafıza Eğitici Eğitmeni Tuncay Okay tarafından verildi. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesinde "İletişim Becerileri ve Beden Dili" semineri ile kariyer programı başlamış oldu. Program surecinde bir mühendisin sahip olması gereken bilimsel, etik, felsefi değerleri ve güncel bilgileri verebilmek için kurulan Mühendishane Mesleki Kariyer Tamamlama Programı mezun olan her mühendisin okul müfredatının yanı sıra bu donanımlara sahip olmalarını amaçlanmaktadır. 2019 yılında ilk mezunlarını veren mühendishane süreç içerisinde edindiği tecrübeler ışığında yeni dönemine daha esnek ve modüler olan Mühendishane 2.0 konsepti ile başlayacak ve Atölye çalışmaları, sosyal ve sanatsal faaliyetler ile desteklenen modüller siz değerli mühendishane öğrencileri ile buluşturulacaktır. Bu program kapsamında öğrencileri; konusunda uzman ve başarılı akademisyen ve öğretmenler tarafından verilecek kariyer modülü, iletişim modülü ve her modülün içerisinde yer alan derslerle birlikte atölye çalışmaları, tecrübe paylaşımları, şehir ve kültür gezileri, sosyal aktiviteler bekliyor olacak. Modüler eğitim sayesinde her bir ders ile beraber öğrendiklerini pekiştirmeni sağlayacak atölyelere dahil olacaksın ve alanında uzman, başarılı akademisyen ve eğitimcilerle tanışma fırsatı yakalayacak, ayrıca kursiyerlerin bu süreçte öğrendiklerini ve denetimlediklerini mühendislik kariyerinde ilerlerken daha emin adımlar atmalarını sağlayacaktır.
Balıkesir Başkan Akın, hayvan pazarının şartlarını iyileştirecek Balıkesir’de güne, hayvan pazarında başlayarak esnafa kolaylıklar dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tüm padokları gezerek her bir esnafla tek tek ilgilendi. Padokların rüzgâr alan yan açıklığını esnafların isteği doğrultusunda kapatacaklarını söyleyen Başkan Akın, esnafın elini kolaylaştıracak tüm işlemleri gerçekleştireceklerini söyledi. Başkan Ahmet Akın, sabahın erken saatlerinde Hayvan Pazarı’nı ziyaret ederek yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde esnafa bereketli kazançlar diledi. Seçim döneminde de ziyaret ettiği Hayvan Pazarı esnafına; seçimin ardından tekrar ziyaret etme ve sorunlarını dinleyerek çözüme kavuşturma sözü veren Başkan Ahmet Akın, tüm padokları tek tek gezerek esnafın halini hatırını sordu. ‘Tüm sorunları çözeceğiz’ Hayvan Pazarının şartlarını iyileştireceklerini belirten Başkan Akın, padokların rüzgârdan korunması için yan açıklıklarının tek tarafının kapatılacağını söyleyerek “Gübrelerin aktığı ızgaraları da genişletip, yeni demir ızgaralar takacağız. Ortamı daha hijyenik ve steril hale getirebilmek ve esnafımızın elini kolaylaştırmak için gerekli tüm işlemleri en kısa zamanda yapacağız. Büyük küçük demeden tüm sorunları çözeceğiz. Esnafımız, bizlerin kıymetlileri. Balıkesir; tarım ve hayvancılığın en güzel şekilde yapılacağı şehirlerden bir tanesi. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla şehrimizi bu konuda hak ettiği seviyeye getirecek ve üreticilerimizin daha çok kar elde edeceği çalışmaları ortaya koyacağız. Balıkesir, her şeyin en iyisini hak ediyor” diye konuştu.
Denizli Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar Denizli’nin Kale ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Belenköy’ün çocukları örnek bir çalışmaya imza attı. Bakanlık desteği de alan ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi kapsamında kurulan düzenekte pedal çeviren öğrenciler, kitap okurken okulun elektriğini üretiyor. Kale Belenköy İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı hibe programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Okul öğretmenlerinden Atıl Rıza Elbir tarafından geliştirilen proje sayesinde, okulun ikinci katına özel bir düzenek kuruldu. Araba koltuğundan oluşturulan düzeneğe oturan öğrenciler, boş zamanlarında buraya gelerek hem kitap okuyor hem de pedal çeviriyor. Kitap okurken pedal çeviren öğrenciler, inverterler sayesinde şehir elektriği üretiyor. Ortalama 250-300 kw elektrik üreten öğrenciler, okul elektriğinin aylık yüzde 70’ini üretiyor. Spor yapan öğrenciler bir yandan kitap okurken bir yandan da okul elektriğini üretmiş oluyor. Projeye ilişkin açıklama yapan Kale İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Tıkım, “Kale kitap okuyor zinciri diye bir proje başlatmıştık. 2018 yılından itibaren daha sonra Belenköy Orta Okulumuzda Gençlik Spor Müdürlüğü ile yaptığımız bir projede egzersiz yapıyorum enerjimi üretiyorum projesini kabul edildi. Daha sonra Atıl Bey ile görüştüğümüzde öğrencilere egzersiz yaptırırken kitapta okutabileceğimize karar verdik. Kale Kitap Okuyor zincirimizi zenginleştirmiş olduk. Böylece çocuklarımızın kitap okuma hevesinin olacağını gördük. Çocuklar teneffüslerde, boş zamanlarda kitap okuyor. Enerjisini boşaltıyor. Aynı zamanda kitap okurken de okulun elektriğini üretiyorlar. Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi. "Okulun elektrik ihtiyacının yüzde 70’i bu sistemle karşılanıyor" Okulun elektrik ihtiyacının bu projeyle karşılandığını söyleyen Proje Koordinatörü Atıl Rıza Elbir ise, “Projemizin adı egzersiz yapıyorum elektrik üretiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan hibe olarak bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz hem spor yapmakta hem de okulun elektriğini üretmekte. Öncelikle pedal çevirerek ürettikleri elektriği depoluyoruz. Akülere invertörler vasıtasıyla da dolduruyoruz. Şehir elektriğine dönüştürülüp okulumuzda kullanıyoruz. Okulumuzun elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşılıyoruz. İhtiyacımızın yüzde 70’i bu projeyle karşılanıyor. Aynı zamanda çocuklarımız hareket etmiş oluyorlar. Kitaplarını okuyorlar” diye konuştu. İmza attıkları sıra dışı projeyle örnek olan okul öğrencileri ise, “Burada spor yapıyoruz. Hem kitap okuyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz” diyerek yaşadıkları sevinci ifade etti.