GENEL - 06 Şubat 2019 Çarşamba 17:35

Uşak’ta "Öncelik hayatın öncelik yayanın" projesi etkinliği yapıldı

A
A
A
Uşak’ta "Öncelik hayatın öncelik yayanın" projesi etkinliği yapıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla başlatılan proje çerçevesinde Uşak’ta farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla başlatılan proje çerçevesinde Uşak’ta farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi.


Nuri Şeker Caddesi üzerinde Aybey İlkokulu önünde gerçekleştirilen etkinliğe Vali Funda Kocabıyık ile birlikte Belediye Başkan Nurullah Cahan, Uşak protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Etkinlik öncesi bir konuşma yapan Vali Funda Kocabıyık, her yıl binlerce insanımızın hayatını kaybettiği yine binlerce insanımızın yaralandığı trafik kazalarının, Ülkemizin üstesinden gelmek için büyük mücadele verdiği ve çözüm yolları aradığı bir problem olduğunu ifade etti.


Vali Funda Kocabıyık mevzuatta yapılan yeni düzenlemeye göre “Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işaret ve levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamayan varsa, buralardan geçen ve geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere Karayolları Trafik Kanunu’nun 74/b maddesi gereğince 488 TL trafik idari para cezası uygulanacağını hatırlattı.


Vali Funda Kocabıyık konuşmasını şöyle tamamladı: “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan farkındalık etkinliğinin yararlı olmasını diliyorum. Kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçitlerinde hız sınırı kuralına uyulmasını ve bu yerlerde geçiş önceliğinin yayalarda olduğunu, araç sürücülerinin durarak yol vermeleri gerektiğini hatırlatırım. Trafikte hoşgörü ve saygının yanında, dikkatli ve bilinçli bir duyarlılığın egemen olduğu kazasız günler dilerim.”


Düzenlenen etkinlik kapsamında konuşmaların ardından Aybey İlkokulu önündeki yaya geçidine Vali Funda Kocabıyık ile birlikte gelen öğrenciler ellerinde taşıdıkları "Öncelik hayatın öncelik yayanın", "El ele verelim trafiği yönlendirelim", "Ne olur beni duyun, trafik kurallarına uyun", yazılı dövizlerle kampanyaya destek verdi. Öğrencilerle birlikte ışıksız yaya geçidinden yolun karşısına geçen Vali Funda Kocabıyık ve protokol üyeleri, projenin önemine dikkat çektiler. "Öncelik hayatın öncelik yayanın" projesi kapsamında programın sonunda Vali Funda Kocabıyık yaya geçidindeki yayalara yol vermek üzere duran araç sürücülerine tanıtım broşürleri dağıttı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.