EKONOMİ - 02 Mayıs 2020 Cumartesi 12:57

Korona virüs deriyi vurdu, ihracat yüzde 65 düştü

A
A
A
Korona virüs deriyi vurdu, ihracat yüzde 65 düştü

Korona virüs (Covid-19) salgını, derinin başkenti Uşak’ta ihracat yapan firmaları da vurdu.

Korona virüs (Covid-19) salgını, derinin başkenti Uşak’ta ihracat yapan firmaları da vurdu. Dış pazarlara çalışan bir firma ihracatın yüzde 65 oranında gerilediğini belirterek üretimi durdurma kararı aldı.


Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını ihracatı olumsuz yönde etkilerken ülke ekonomilerine de büyük zararlar verdi. Uşak’ta en çok gerileme deri sektöründe yaşanırken ihracat yapan firmalar işleri durdurma kararı aldı. Genellikle dış pazarlarla çalıştıklarını ifade eden Deri Fabrikası Müdürü Barbaros Salman, bu durumun kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek ihracatta yüzde 65 oranında düşüş yaşandığını kaydetti.



“Fabrika üretimini tamamen durduracağız”


İhracatçı bir firma olarak virüs salgını sürecinden çok etkilendiklerini kaydeden Salman, “Biz genelde dış pazarlara çalışan bir firmayız. Bugüne kadar büyük iptaller yaşamadık ama ufak tefek iptallerimiz oldu. Şu anda elimizdeki siparişleri tamamlamak üzereyiz. Sezon olarak ilkbahar mevsimi ham deri alışlarımızın yoğun olduğu bir dönem. Bu alışlarımızı tamamlıyoruz. Bunları belli bir seviyeye getirdikten sonra da bir tatil planlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde çalışanlarımızın yüzde 30’u için kısa çalışma programımızı uygulamaya başlamıştık. Önümüzdeki haftadan itibaren de fabrika üretimini tamamen durduracağız” dedi.



“2020 senesi kolay bir yıl olmayacak”


Virüs salgını sürecinin sonrası için dış piyasadaki duruma göre hareket edeceklerini belirten Salman, “Daha sonraki süreçte ise dış piyasaları takip ederek, dış ülkeleri takip ederek onlardan gelecek bilgilere göre üretimimizi planlamaya çalışacağız. Ama 2020 senesi kolay bir sene olmayacağa benziyor. Biz de bütün planlarımızı buna göre yapmaya çalışıyoruz. Deri sektörü korunmaktan çok lüks sektörü içine girdiği için daha zor bir süreç geçireceğimiz kanısındayız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.