ASAYİŞ - 13 Ekim 2025 Pazartesi 17:50

Rektör Dr. Savaş; "Uluslararası Alanda İşbirliklerimizi Artırdık"

A
A
A
Rektör Dr. Savaş; "Uluslararası Alanda İşbirliklerimizi Artırdık"

Arap Üniversiteler Birliği, Avrasya Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ortaklaşa organize edilen "5. Türk-Arap Üniversite Rektörleri Kongresi" Tunus’un El Menar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.



Kongreye Uşak Üniversitesi’nden Rektör Prof. Dr. Savaş’ın yanı sıra Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Tolga Kargın katıldı. Kongre kapsamında Rektör Prof. Dr. Savaş ve Doç. Dr. Kargın, birçok üniversite temsilcileri ile bir araya geldi.



9 Farklı Üniversite ile Ortak Çalışmalar Yapılacak


İkili iş birliğinin ön plana çıktığı görüşmede Uşak Üniversitesi ile Libya’daki AlJufra Üniversitesi ve Zawia Üniversitesi, Irak’taki Al-Kitab Üniversitesi ve Communication and Information Technology Üniversitesi, Sudan’da bulunan Alzaiem Alzhari Üniversitesi, Ürdün’deki Philadelphia Üniversitesi, Yemen’de bulunan Mahrah Üniversitesi, Birleşik Arap Emirliklerinde faaliyet gösteren Al Ain Üniversitesi ve Tunus’ta bulunan El Manar Üniversitesi ile iş birliği protokolü yapıldı.


Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Savaş, yeni bir iş birliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, bu iş birliklerini artırarak uluslararası ortak ağları güçlendirdiklerini ifade etti.


Birçok ülke üniversitesi ile uluslararası ortak ağ oluşturduklarını, bu çalışmaları her akademisyen ve öğrenciye yurtdışı deneyimi kazandırmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Savaş, 9 farklı üniversite ile iş birliği protokolü imzaladıklarını dile getirdi.



İkili İşbirliklerimizi Her Fırsatta Artırdık


Rektör Savaş, "Uluslararası alandaki başarılarımız rakamlarla da kendini göstermektedir. 2018 yılında 10 olan ikili iş birliği sayımızı 101’e çıkardık. 67 olan Erasmus Anlaşma sayımızı 402’ye yükselttik. Mevlana Değişim Programı Anlaşma sayımızı 10’dan 47’ye çıkardık. "Gelen personel sayımız" 5 iken bu sayıyı 325’e yükselttik. "Giden personel sayımız" 2018’de 104 iken bugün bu sayı 374’e çıkmış durumda. Gelen öğrenci sayısı 2018’de 10 iken 85’e, giden öğrenci sayısı 2018’de 206 iken bugün bu sayı 500’e yükselmiş durumda. Her yıl düzenlediğimiz International Staff Week 2025 ülke ve katılımcı sayıları ile zirve yapmaktadır. Bu çalışmalar üniversitemizin uluslararası görünürlüğünü artırmaktadır. Bu iş birliklerini çok iyi değerlendirip bilimsel araştırmaların ve proje çalışmalarının yolunu açtık." Dedi.


Uşak Üniversitesi Tunus’ta düzenlenen "Türk Üniversiteleri Tanıtım Fuarı"na da katılarak stant açtı. Stantta üniversitenin tanıtımı yapıldı.



Rektör Dr. Savaş; "Uluslararası Alanda İşbirliklerimizi Artırdık"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta karlar arasındaki 2.5 kilometrelik "açık hava tüneli" Şırnak’ın Uludere ilçesinde art arda düşen çığların kapattığı yol, 10 metreyi bulan kar kütleleri arasında 5 gün süren zorlu çalışmayla yeniden ulaşıma açıldı. Ortaya çıkan "açık hava kar tüneli" görenleri hayrete düşürdü. Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Uzungeçit beldesinde etkili olan yoğun kar yağışı ve art arda düşen çığlar hayatı felç etti. Zengili Deresi mevkiinde meydana gelen iki ayrı çığ düşmesi sonucu belde yolu tamamen ulaşıma kapandı. Bölgede başlatılan karla mücadele çalışmaları, adeta zamana karşı yarışa dönüştü. Yer yer 10 metreyi bulan kar kalınlığı ekiplerin işini daha da zorlaştırırken, eskvatör, loder ve kepçelerle yürütülen çalışmalar 5 gün boyunca aralıksız sürdü. Yoğun çalışmaların ardından kapalı yol yeniden ulaşıma açılırken, ortaya çıkan görüntüler görenleri hayran bıraktı. Kar kütlelerinin oyulmasıyla yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda "açık hava tüneli" oluştu. Uzungeçit Belediye Başkanı Sadık Yıldırım, günlerdir süren zorlu mücadeleye dikkat çekerek, "Bölgemizde yoğun kar yağışı etkili oldu. Birçok yolumuz kapandı. Özellikle iki çığın düştüğü noktada kar kalınlığı çok yüksekti. Ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışarak yolu yeniden ulaşıma açtı. Karayolları ekipleri, TEDAŞ’a bağlı firma ve belediye ekiplerimizin ortak çalışmasıyla yaklaşık 2-2,5 kilometrelik açık hava kar tüneli oluşturduk" dedi. Yıldırım, zorlu coğrafyada vatandaşların mağdur olmaması için tüm imkanların seferber edildiğini belirterek, çalışmalara destek veren tüm ekiplere teşekkür etti. Bölgede karla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdüğü öğrenildi.
Muğla Çağla turşusundan kadın üreticilere ekonomik katkı Muğla Büyükşehir Belediyesi, üreten kadınlara ve yerel kooperatiflere destek olmaya devam ediyor. Datça’da kendine özgü aroması ve kalitesiyle öne çıkan çağla sezonu bu yıl da yoğun ilgiyle tamamlandı. 2026 sezonunda ilçe genelinde gerçekleştirilen alımlarla yaklaşık 200 ila 250 ton arasında çağla hasadı yapılırken, ürün bölge ekonomisine önemli katkı sağladı. Hasat sürecinin tamamlanmasının ardından üreticiler, ürünleri katma değerli hale getirmek amacıyla çağla turşusu üretimine başladı. Kadın emeğiyle katma değerli üretim Datça Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren kadın üreticiler tarafından özenle ayıklanıp kavanozlara yerleştirilen çağlalar, yalnızca bir gıda ürünü değil; aynı zamanda yoğun emek ve üretim sürecinin bir yansıması olarak öne çıkıyor. Çağlanın turşuya dönüştürülmesiyle birlikte hem ürün çeşitliliği artırılıyor hem de raf ömrü uzatılarak daha geniş pazarlara ulaşması sağlanıyor. Üretilen çağla turşuları, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda ilgi görerek Datça’nın adını farklı coğrafyalarda da duyurmaya devam ediyor. Bu üretim modeli, özellikle kadınların aktif rol aldığı yapısıyla dikkat çekiyor. Üretimin her aşamasında yer alan kadınlar, hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de bölgesel kalkınmada önemli bir rol üstleniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi öncülüğünde üretilen çağla turşuları; başta Büyükşehir’in desteklediği kooperatiflerin satış mağazalarında olmak üzere, Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir Büyükşehir Belediyeleri’ne ait halk marketler ile çeşitli yerel ve ulusal satış noktalarında tüketicilerle buluşuyor. Kooperatif Başkanı Can Usul öncülüğünde yürütülen çalışmalar sayesinde üreticiler güç birliği yaparak daha sürdürülebilir ve güçlü bir üretim modeli oluşturdu. Kooperatif çatısı altında gerçekleştirilen üretim, kaliteyi artırırken ürünlerin daha geniş pazarlara ulaşmasını da kolaylaştırdı. Kooperatif üyeleri sürece sağladığı desteklerden dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür ettiler.
Eskişehir Ekonomi ve sağlık için klima bakımı şart Eskişehir’de yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte araç sahiplerini uyaran oto klima uzmanı Ümit Alan, yanlış kullanımın büyük masraflara yol açtığına dikkat çekerek araç sahiplerine tavsiyelerde bulundu. Eskişehir’de uzun yıllardır otomotiv sektöründe hizmet veren Ümit Alan, yaklaşan sıcak havalar öncesinde araç sahiplerini klima bakımları konusunda uyardı. Klimaların kış uykusundan uyandırılması gerektiğini belirten Alan, bakımı yapılmayan sistemlerin hem bütçeyi hem de sağlığı tehdit ettiğini ifade etti. Yaz sezonuna girerken özellikle dijital klimalarda sıcak-soğuk vanalarının takılı kalabildiğini hatırlatan deneyimli usta, bu sistemlerin senkronize edilmesi ve klima gazının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. "Doktorlar filtre değişimine bizden daha çok önem veriyor" Klima bakımının en hayati parçasının polen filtresi olduğunu aracın içine giren havanın bu filtreden geçtiğini söyleyen Ümit Alan, "Polen filtresi, sizin nefes alıp içinize çektiğiniz havayı temizleyen bir parça. Eskişehir şartlarında bu filtrenin 6 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Hatta müşterimiz olan kulak burun boğaz uzmanı doktorlar, bu konunun önemini bildikleri için 3 ayda bir gelip filtrelerini değiştiriyorlar. Eğer klimayı açtığınızda içeriye egzoz kokusu veya kötü kokular geliyorsa, bilin ki o filtre ya çok kirlenmiştir ya da araçta hiç filtre yoktur. Sağlığınız için buna dikkat etmelisiniz" dedi. "Klima sadece soğutmaya yarar, buğu gidermede can kurtarır" Oto klimaları hakkında bilinen yanlış bir bilgiyi de düzelten Alan, mevcut teknolojiye sahip motorlu araçlarda klimaların ısıtma özelliğinin bulunmadığını, sadece soğutma işlevi gördüğünü ifade etti. Ancak klimanın kışın da önemli bir görevi olduğunu vurgulayan Alan, "Klima sadece soğutur ancak yağmurlu havalarda camlardaki buğuyu en hızlı kurutan sistemdir. Araç sıcak konumdayken klimayı aktif ederseniz kuru hava sayesinde görüş açınız anında açılır. Bu da sürüş güvenliği ve konforu için vazgeçilmez bir detaydır" şeklinde konuştu. "Klimayı aniden 4. kademede açmayın" Klimanın ömrünü uzatmak ve yüksek maliyetli arızaların önüne geçmek için kullanıcıların yaptığı hatalara değinen Ümit Alan, doğru kullanım formülünü şu sözlerle aktardı: "İnsanlar araca biner binmez klimayı en yüksek kademede açıyor. Bu çok yanlış. Klimayı önce 1. kademede başlatmalı, ardından kademeli olarak artırmalısınız. Birden yüklenmek, havayı yönlendiren ’flap’ dediğimiz parçaların kırılmasına neden olur ve bu da onarılması çok güç, maliyetli arızalar doğurur. Ayrıca aracı çalıştırdıktan 3-4 dakika sonra AC düğmesine basarak klimayı aktif etmek, sistemin daha uzun ömürlü olmasını sağlar."