YEREL HABERLER - 17 Nisan 2012 Salı 15:21

HAYVAN SAHİPLERİ İLE ÇOBANLAR AYNI PAZARDA BULUŞUYOR

A
A
A
HAYVAN SAHİPLERİ İLE ÇOBANLAR AYNI PAZARDA BULUŞUYOR

Van`da, havaların ısınmasıyla birlikte her gün Bahçıvan Mahallesi Hacı Osman Camii`nin önünde toplanan çobanlar, sürü sahipleri ile uzun süren pazarlığa giriyor.
Depremin vurduğu Van`da hayvan sahipleri şimdi de çoban bulmaktan sıkıntı çekiyorlar. Güçlükle hayvanlarını ilkbahar mevsimine çıkaran depremzede hayvan sahipleri, yaşanan depremin ardından inşaat işlerinin artmasından dolayı sürülerine çobanlık yapacak kişileri bulmaktan sıkıntı çektiklerini ifade ettiler. Uzun pazarlık sonucu çobanlık yapacak kişileri seçen hayvan sahipleri, ``Bu yıl inşaat işleri artınca çoban bulmaktan zorlanıyoruz. İşler artığı içi çobanlık yapmak isteyenler de yüksek ücret istiyorlar. Geçen yıl aylık bin TL verdiğimiz kişi bu yıl bin 700 ila 2 bin TL arasında aylık ücret istiyor`` dediler.
Göçle Çatak ilçesinden Van`a gelerek yerleştiğini anlatan 23 yaşındaki Hadi Arga ise, koyun sürülerine aylarca dağlarda zor koşullarda çobanlık yaptıklarını kaydetti. Gece gündüz çalıştıkları için aslında aldıkları ücretin 2 aylık olduğunu ifade eden Arga, ``Hiç bir sosyal güvencemiz olmadan koyun sürülerine aylarca dağlarda çobanlık ediyoruz. Doğru dürüst banyo bile yapamıyoruz. Buna rağmen aylık istediğimizi 2 bin TL civarında ücrettir. Bizim yaptığımız işe bakıldığından bunun çok görülmemesi gerekir`` şeklinde konuştu.
Yapılan uzun pazarlıkların ardından hayvanlarını otlatacak çobanı bulan hayvan sahipleri, elemanına oradan satılan bastonlardan da alarak köyünün yolunu tutuyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “Antalya merkezli 2 ilde düzenlenen ‘Mahzen-41’ operasyonlarında elebaşılığını Umut Ayaz’ın yaptığı ‘Ayazlar’ suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya merkezli 2 ilde düzenlenen “Mahzen-41” operasyonları ile elebaşılığını Umut Ayaz’ın yaptığı “Ayazlar” suç örgütünün çökertildiğini, örgüt üyesi 9 şüphelinin ise yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; Antalya İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu Antalya ve Çanakkale’de 11 ayrı adrese operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda; tefecilik, silahla nitelikli yağma, tehdit, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, mala zarar verme ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bölgede bulunan işletmelerden zorla para isteyerek işletmelere çökmeye çalıştıkları ve para vermek istemeyen işletmelere silahlı saldırıda bulundukları, ekonomik durumu iyi olan vatandaşları tuzağa düşürerek, silahlı tehdit yoluyla rızaları dışında hesaplarından, kendi hesaplarına yüklü miktarda para aktardıkları ve zorla senet imzalattıkları, baskı, cebir ve şiddet yoluyla mağdurları korkutarak şikayetlerinden vazgeçirdikleri ve bölgede uyuşturucu madde ticareti yaparak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalanırken adreslerde bulunan ruhsatsız tabanca ve av tüfekleri, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ile çok sayıda senet ve Türk Lirası’na el konuldu.