YEREL HABERLER - 24 Mayıs 2016 Salı 13:32

Van'da ‘2. Hayat Boyu Öğrenme' Fuarı

A
A
A
Van'da ‘2. Hayat Boyu Öğrenme' Fuarı

Van Valisi İbrahim Taşyapan ve eşi Nesibe Taşyapan, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘2. Hayat Boyu Öğrenme’ Fuarı’nın açılışına katıldı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen fuarın açılış programında konuşan Vali Taşyapan, “Adına ister yaygın eğitim, ister hayat boyu öğrenme, ister halk eğitim merkezleri diyelim. Bu merkezlerimiz örgün öğretim çağı dışındaki bütün insanlarımıza tabiri caizse 7’den 70’e herkese eğitim veren kurumlardır” dedi.
Hayat boyu öğrenme merkezlerinde herhangi bir konu sınırlaması olmadan, talepler ve usta öğretici temini doğrultusunda her konuda kurs açılabildiğini söyleyen Vali Taşyapan, buralarda eğitim verilerek insanların, piyasanın, esnafın ve sanayicinin taleplerinin karşılanabileceğini kaydetti. Esnek modelle halk eğitim merkezlerinin yıllardır faaliyet gösterdiğinin altını çizen Vali Taşyapan, “Gençlerimiz, özellikle meslek edinememiş bireyler, birkaç yıl içerisinde halk eğitim merkezlerinde bir mesleği yapar hale gelebilmektedir. Ama ne yazık ki buralarda eğitim alan arkadaşlarımızın edindikleri deneyimleri paraya dönüştürdüğünü söyleyemeyiz. Bunun üzerinde çalışmalı, burada üretilenleri piyasaya uygun hale getirip, insanların beğenisine sunarak, ticari bir faaliyete dönüştürmeliyiz. Bunu başaran ve iyi yerlere gelen kursiyerlerimiz de var. Hem yerel yönetimler, hem de merkezi idare olarak bizler, kendilerine uygun yerler, ürünlerini pazarlayabilecekleri mekânlar açmalıyız. Bu şekilde hem aile bütçesine hem ülke ekonomimize hem de elde edilen bilgi ve beceriyle hayata taşımaya katkı sağlamalıyız. İnşallah bu kurslar; bireylere, ülkemize ve ekonomimize katkı sağlar. Emeği geçenlere, usta öğreticilerimize, kursiyerlerimize ve onları bu kurslara gönderen anne-babalara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
13 ilçe halk eğitim merkezi ile 2 ilçede bulunan mesleki eğitim merkezlerinde yıl boyunca bin 487 usta öğreticinin istihdam edilerek 86 bin kursiyerin hayat boyu öğrenme merkezlerinden faydalandığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise, bu merkezlerde üretime dayalı bir çalışma şeklinin ortaya çıktığını belirtti.
Konuşmaların ardından Vali Taşyapan ve eşi Nesibe Taşyapan ile protokol üyelerince fuarın açılışı yapıldı. Açılış sonrası Vali İbrahim Taşyapan ve beraberindekiler, fuar alanında her ilçe adına oluşturulan stantları gezerek, sergilenen ürünleri inceledi.
Yıl boyunca hayat boyu öğrenme merkezlerine devam eden kursiyerlerin el emeği göz nuruyla ürettikleri ürünlerin sergileneceği fuar, üç gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.
Fuarın açılışına Vali Yardımcısı Önder Can, ilçe kaymakamları, halk eğitim merkezi müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.