YEREL HABERLER - 10 Ağustos 2016 Çarşamba 10:15

Uzmanlardan ailelere ‘şaşılık’ uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan ailelere ‘şaşılık’ uyarısı

Van Urartu Göz Merkezi uzmanları, şaşılık konusunda fark edilmeyen gizli kaymaların da olabildiğine dikkat çekerek ailelere uyarıda bulundular.
Van Urartu Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Özgür Bülent Timuçin, şaşılık konusunda bölge insanının yetersiz kaldığını belirterek, ailelere uyarılarda bulundu. Şaşılığın gözlerden bir tanesinin tam karşıya bakarken ötekinin aynı istikamete bakamama durumu olduğunu belirten Timuçin, gözlerin sağa sola, yukarı aşağı ve köşelere bakmasını sağlayan 12 adet göz dışı kasların olduğunu söyledi. Her bir kasta veya birçoğunda ortaya çıkan sorunların şaşılıkla sonuçlandığını ifade eden Timuçin, şaşılık olgularına yaklaşımın göz hareketleri ve kas fonksiyonları açısından yüzlerce ihtimali bir arada değerlendirip sorunun kaynağını bulmayı ve soruna uygun tedaviyi seçebilmeyi gerektirdiğini kaydetti. Gözlerde dışarıdan bakıldığında rahatlıkla tanınabilecek kaymalar olduğu gibi, fark edilmeyen gizli kaymalar da olabildiğine dikkat çeken Timuçin, “Aileler çocuklarının gözlerindeki kaymalar ile ilgili en küçük şüphenin üzerine gitmelidirler. Şaşılık hastalığının tedavisinde en önemli unsur hastalığın erken tanınmasıdır. Şaşılık nedenleri farklılık göstermektedir. Tek bir sebep elbette yoktur. Kayma durumu her iki gözde veya tek gözde olabilir. Ancak erişkinlerde ortaya çıkan kayma ile çocukluk döneminde ortaya çıkan kaymalar arasında sebepleri açısından önemli farklılıklar vardır. Erişkin bir hastada aniden ortaya çıkan bir kayma, ön planda göz dışı sebepleri düşündürmelidir” dedi.
Bölgede en sık rastladığı durumun, şaşılık tedavisinin yetersiz yapılması olduğuna vurgu yapan Timuçin, “Aileler eğitim, ekonomik, kültürel veya daha birçok sebepten dolayı şaşılığı bulunan çocuklarının tedavisini yaptıramıyorlar. Örneğin aile bir şekilde göz doktoruna ulaşmış olsa bile hastalığın tedavisinin, içine ailenin de aktif olarak katıldığı uzun süreçli bir ekip çalışması olduğunun farkında olmuyor. Çocuğa evde görme eksersizleri yaptırmak, çocuğu gözlüğe alıştırmak gibi ailenin de tedavinin bir parçası olması söz konusu. Ekip çalışmasındaki kopmalar ise tedavinin başarısız olması ile sonuçlanıyor. En büyük başarısızlığımız ise çocuğun görme keskinliğini ilk 7-10 yaş içinde düzeltemediğimiz durumlar. Ailelere hekim olarak belki en fazla yaptığım tembih, kontrollerine düzenli gelmeleri ve muayene bilgilerini mutlaka yanlarında taşımaları gerektiği olmuştur. Son olarak şunu söyleyebilirim. Aileler şaşılığı bulunan çocuklar için endişelenmeliler. Ancak bu endişe sadece tembellik riski açısından anlayışla kabul edilir. Tembellik ise ihmal edilmediği ve tedavi için geç kalınmadığı müddetçe düzeltilebilecek bir durumdur. Kalın gözlük kullanmak veya estetik olarak kötü görünüm gibi sorunlar endişeye değecek sorunlar olmayıp tedavileri mümkündür” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.