YEREL HABERLER - 20 Şubat 2017 Pazartesi 12:37

Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi

A
A
A
Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi

Van Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılması için beyanname verme süresinin 28 Şubat 2017 da sona ereceğini belirterek, müracaatı yapılmayan her bir ölçü aleti için para cezasının uygulanacağını söyledi.
2017 yılı ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na göre ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulmasının zorunlu olduğunu belirtti. Damga süreleri dolmuş bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılması için beyanname verme süresinin 28 Şubat 2017 günü mesai saati bitiminde sona ereceğini anlatan Gün, “Periyodik müracaatı yapılmayan ve kullanılan her bir ölçü ve ölçü aleti için bin 835 TL idari para cezası yasa gereği uygulanacaktır. Ayrıca belediyelerin sorumluluğunda olanlar için zabıta müdürlükleri, ‘kabahatler talimatnamesi’ hükümlerine istinaden belediye encümenince belirlenen para cezası uygulanmaktadırlar. Kullanıcıların mağdur olmamaları için damga süresini doldurmuş en son 2015 yılında muayene ve damgalanmış ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene müracaatlarını yapmaları gerekmektedir” dedi.
Müracaatların nereye ve nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi veren Gün, “Bilim Sanayi ve Teknoloji il müdürlüklerine yapılacak müracaatlar, tartım kapasitesi 2 bin kilogramın üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri, akaryakıt, LPG sayaçları, akaryakıt ölçekleri, hassas kütle ölçüleri, 5 kilogramdan yukarı kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları ve naklimetrelerdir.
Yetkili muayene servisine yapılacak müracaatlar ise otomatik tartı aletleri, tartım kapasitesi 2 bin kilograma kadar 2 bin kilogram dahil okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olanlar dahil tüm III ve IV’üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, I ve II’nci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri. Belediyelere yapılacak müracaatlar ise şöyle, 5 kilograma kadar 5 kilogram dahil hassas olmayan kütle ölçüleri, tartım kapasitesi 2 bin kilograma kadar (2 bin kilogram dahil) yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2 bin kilograma kadar (2 bin kilogram dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler, uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), akıcı maddeler için hacim ölçüleri, kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri şeklindedir. Muayene için yapılacak işlemler; Esnaf ve tacirimizin kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerinin her iki yılda bir 1 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermesi ve beyanname veren işletmenin adı, adresi ve telefon bilgileriyle birlikte ölçü tartı aletinin “cinsi, kapasitesi, seri numarası, markası, damga yılı” belirtilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Muhtarlık ikisine de yar olmadı Trabzon’un Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi’nde 31 Mart’ta yaşanan muhtarlık seçimi sonrası yaşananlar Karadeniz fıkralarını aratmadı. Seçimi kaybeden eski muhtar yeni seçilen muhtarın adli sicil kaydı olduğu için muhtar olamayacağını belirterek İlçe Seçim Kurulu’na şikayet etti, kendisi muhtarlığa geleceğini düşünürken aynı suçtan kendisinin de adli sicil kaydı olduğunu unuttu. İlçe Seçim Kurulu mahallede iki muhtarın da aday olamayacağı hükmederken, seçimde 3. bir aday olmaması nedeniyle mahallede 2 Haziran’da yeniden muhtar seçimi yapılmasına karar verdi. Deniz seviyesinden bin 890 metre yükseklikte bulunan bulutlara komşu Trabzon’un Çaykara ilçesi Yaylaönü mahallesinde tüm Türkiye’de olduğu gibi 31 Mart 2024 tarihinde seçmen sandık başına giderek muhtarını seçti. 2 muhtar adayından Hasan Asan 137 oyla seçimi önde tamamlarken, 3 dönemdir köyün muhtarlığını yapan Yakup Toprak ise 111 oy alarak seçimi kaybetti. Seçimi kaybetmeyi içine sindiremeyen eski muhtar, seçimi kazanan Hasan Asan’ın 2017 yılında Uzungöl’de yaptığı apart otel ile ilgili imar suçu nedeniyle aldığı adli ceza dolayısıyla İlçe Seçim Kurulu’na şikayet etti. Çaykara İlçe Seçim Kurulu’na mazbatasını almaya giden Hasan Asan, kendisi hakkında yapılan şikayet nedeniyle muhtar olamayacağını ve mazbatanın kendisine değil de seçimi kaybeden eski muhtara verileceğini öğrenince o da Yakup Toprak’ın benzer bir suç kaydı bulunduğunu belirterek o da şikayette bulundu. Konuyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu her iki adayın da muhtar olma yeterliliğine sahip olmadığına karar verdi. Kurul, Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi’nde Hasan Asan ve eski muhtar dışında 3. bir aday olmaması üzerine seçimin yenilenmesine ve her iki muhtar adayın aday olamayacağı seçimin 2 Haziran 2024 tarihinde yapılmasına karar verdi. "Daha önce biz onu şikayet etmemiştik ama o bizi şikayet etti" Hasan Asan, yaşanan olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2017 yılında Uzungöl’de bir apart otel yaptım. Daha önce yapılan işlem engel teşkil etmiyordu, 2019’da yasa değişti. 1 seneden fazla ceza alan her kimse seçilme yeterliliğini yitiriyordu. Biz de öyle bir engele takıldık. 12 yıllık muhtar rakibimdi, şikayet etti. Muhtarlık düştü. Onun da aynı suçu vardı ve biz onu önceki seçimde şikayet etmedik ama o seçimi kaybedince tuttu bizi şikayet etti. Bunun üzerine biz de onun muhtar olmaması için kendisini şikayet ettik, o da muhtarlığı alamadı. Şimdi 2 Haziran’da yeniden mahallede seçime gidilecek, ikimiz de muhtarlık yarışına giremeyeceğiz” dedi. Eski muhtar Yakup Toprak da yaşanan olayla ilgili “Rakibim benden çok oy aldı. Hukuki olarak işlemiş olduğu suçtan ötürü muhtarlık yapması mümkün değildi. Ben kendisini şikayet ettim. Aynı suçun benim de işlediğim ortaya çıkınca YSK 2 Haziran’da yeniden seçim yapılmasına karar verdi” ifadelerini kullandı.
İzmir Milyonluk tekneler İzmir’de vitrine çıktı Denizcilik sektörünün üreticilerini ve önemli markalarını deniz tutkunlarıyla buluşturan MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, fiyatı on milyonlarca lirayı aşan tekneleri görücüye çıkardı. Yerli ve yabancı firmaların ürünlerinin sergilendiği fuar deniz tutkunlarının akınına uğrarken, birbirinden değerli tekneler için satış görüşmeleri de yapıldı. Fuara olan ilgi katılımcı firmalar tarafından memnuniyetle karşılandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve ED Fuarcılık ortaklığında bu yıl ikinci kez düzenlen MAST İzmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, Fuar İzmir’de devam ediyor. 5 Mayıs’a kadar B ve C holünde devam edecek MAST İzmir Boat Show’da insan gücüyle çalışan su motorları, elektrikli sörf tahtaları, sürat tekneleri, boyutu 16 metreyi bulan büyük tekneler ve sektörün gelişimi için tasarlanan inovatif ürünler yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisiyle karşılandı. Fuarı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar fiyatı 15-20 milyon liraları bulan tekneler için görüşmeler yaptı. Fuara katılan firmaların temsilcilerinden Buğrahan Biçer, “Çok güzel bir fuar, katılımcı ve ziyaretçi oranımız çok iyi” diye konuşurken, başka bir firmanın müdürü Hilal Kaya da, “Bundan sonraki yıllarda da katılmayı planlıyoruz. Böyle bir fuarın destekçisiyiz” ifadelerini kullandı.