EĞİTİM - 19 Eylül 2017 Salı 17:50

Van’da ‘Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar’ çalıştayı

A
A
A
Van’da ‘Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar’ çalıştayı

Van Valisi Murat Zorluoğlu, kentte okullaşma oranının yüzde 60 seviyesinde olduğunu belirterek, “Türkiye ortalaması yüzde 80’nin üzerindedir.

Van Valisi Murat Zorluoğlu, kentte okullaşma oranının yüzde 60 seviyesinde olduğunu belirterek, “Türkiye ortalaması yüzde 80’nin üzerindedir. Dolayısıyla Van’da bu okullaşmayı mutlaka attırmamız gerekiyor” dedi.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu yöneticiliğinde ve YYÜ Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü desteğiyle "Alternatif Eğitim Uygulamaları ve Alternatif Okullar" çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya; Van Valisi Murat Zorluoğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, eğitim müfettişleri, okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile akademisyenler katıldı. Burada konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van’da göreve başladığı ilk günden itibaren gündeminin öncelikli konusunun eğitim olduğunu söyledi. Zorluoğlu, “Görev yaptığım süre içerinde böyle de olmaya devam edecektir. YYÜ Eğitim Fakültesinde farklı eğitim modelleri, farklı okullar, dünyada, Avrupa’da ve başka ülkelerde bu alandaki yeniliklerin incelenmesi, bunun bir mesele olarak burada algılanması gerekiyor. Eğitim alanında valilik olarak çok önemli hedeflerimiz var. Hedeflerimizle alakalı olarak milli eğitim camiamızla çok sayıda toplantı yaptık. Van’daki eğitim kalitesini hedefleyen çalışmalardır. Bunlardan bir tanesi de tam gün eğitim meselesidir. Türkiye’de, devletimizin ana hedeflerinden bir tanesi, 2021 yılına kadar bütün ülkede tam gün eğitime geçmektir. İlimizde birçok çocuğumuz ikili eğitim görüyor. Bunu Van’da süratle düzeltmemiz gerekiyor” dedi.


Yapacakları seri yatırımlarla 2020 yılına kadar bütün öğrencilerin tam gün eğitime geçmesini sağlamak olduğunu kaydeden Zorluoğlu, “Eğitimdeki çalışma alanımızı üç adet hedefle belirledik. İkinci hedefimiz de akademik başarının yükseltilmesidir. Van’ın şu anki akademik durumu lise ve ilkokullarda 70’inci sıraların üzerindedir. Bu sıralamanın doğru olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur. Şu anda var olan mevcut değerlendirmeye göre biz YGS ve LYS’de 70’inci sıradayız. TEOG’ta bu başarımız ise her yıl artıyor, ama TEOG’ta kaldırılıyor. Lisede ciddi bir sıralama sorunumuz var. Genç nüfusa sahip bir şehiriz. Öğrencimiz çok ama bu öğrencilerimiz arasında YGS ve LYS başarı olanlarının sayısı çok az” diye konuştu.



“Van’da okullaşmayı mutlaka attırmamız gerekiyor”


Ortak anlayışla akademik başarının zaman içinde artmasını sağlayacak tedbirleri almak gerektiğinin altını çizen Vali Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Milli eğitim yöneticilerimizi ve öğretmenlerimizle, ilçede kaymakamlarımızla, ilde velilerimiz, okul aile başkanlarıyla, muhtarlarla, sivil toplum kuruluşlarımız ve bunlara mutlaka üniversitemizi de katmamız gerekiyor. Ortak anlayışla akademik başarının zaman içinde artmasını sağlayacak tedbirleri almamız gerekiyor. Gerek valilik olarak, gerek Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı olarak sadece merkezi idarenin sağladığı imkânları değil, aynı zamanda yerel imkânları da dâhil etmek suretiyle başaracağımıza inanıyorum. Anaokul ve liselerde okullaşma oranı Türkiye ortalamasının altında. Bizde okullaşma oranı yüzde 60, Türkiye ortalaması yüzde 80’nin üzerindedir. Dolayısıyla Van’da bu okullaşmayı mutlaka attırmamız gerekiyor.”



“Biz kendi sistemimizi eleştirirken, bazen sistemi kökten siliyoruz"


Temel hedeflerinin farklılıklarla beraber hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin farklı bakış açısıyla yönlendirme noktasında olduklarını söyleyen Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Biz kendi sistemimizi eleştirirken, bazen sistemi kökten siliyoruz. Yeni sistemi oturtana kadar da bir zaman geçiyor. Tam sistem oturmuşken onu da siliyoruz, tekrar başa dönüyoruz. Dolayısıyla bu enerji kaybıdır. Bunların üzerinde durmamız lazım. Çocukların ders zilini bekleme gibi bir sorundan kurtulduğu zaman beraberinde başarı geliyor. Temel hedefimiz farklılıklarla beraber hem öğretmenimizin hem çocuklarımızın farklı bakış açısıyla yönlendirme noktasındayız. Bizim sadece öğrenci sayımız birçok ülkenin nüfusundan fazladır. Dolayısıyla bu kadar çok sayıda öğrenci içerisinde çok önemli projeler, ödüllere ve filozof düzeyinde bilim insanlarına sahip olmamız gerekirken, niye değiliz? 4+4+4 eğitim sitemiyle farkına varmadan çok güzel bir sistem kurmuşuz. İlk 4 yılda çocukları sıkmadan, bilgi yüklemeden o çocuklara ahlakı, vatan, millet sevgisini, insan sevgisini, birbirleriyle beraber yaşama sevincini verebilirsek, gelecekte daha etkin bir birey olacaktır. Bunu oturup ciddi ciddi konuşmanın gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmalardan sonra çalıştay, eğitimde yeni arayışlar ve alternatif eğitim uygulamalarına yönelik tartışmalar ile devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta gösteri ve yürüyüşlere 7 gün yasak Şırnak Valiliği, kentte düzenlenecek gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Şırnak Valiliği, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılarak Hakkari Valisi Ali Çelik’in Belediye Başkan Vekili olarak atanması sonrası kentte 7 gün süreyle eylem ve etkinliğin yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, “Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler hariç, yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb, türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Şırnak il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İI Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23:59’a kadar 7 (yedi) gün süreyle yasaklanmıştır” denildi.
Iğdır Iğdır’da gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantı yasağı Iğdır Valiliği gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada; ”Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler, ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb. türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Iğdır il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İl Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayıl İl İdaresi Kanununun 11/A, B ve C maddeleri gereğince (Jandarma bölgesi dahil) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23.59’a kadar (7) yedi gün süre ile yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.