- 18 Ocak 2018 Perşembe 09:47

Yaşlılar 75 yıldır bu kahvede çay içiyor

A
A
A
Yaşlılar 75 yıldır bu kahvede çay içiyor

Van’da 75 yıldır faaliyet gösteren kahve, 65 ile 90 yaşındaki insanların vazgeçilmez mekanı oldu.

Van’da 75 yıldır faaliyet gösteren kahve, 65 ile 90 yaşındaki insanların vazgeçilmez mekanı oldu.


İpekyolu ilçesindeki Kahvaltıcılar Sokağında bulunan 75 yıllık kahvenin müşterileri sadece yaşlılarda oluşuyor. Eski bir yapıya sahip kahveye gelen yaşlılar, odun sobasının etrafında çay içerek muhabbet ediyor. Sabahın erken saatlerinde kahveye gelen yaşlıların bir kısmı kahvaltı yaparken, bir kısmı tespih alışverişi, bir kısmı da gazete okuyor. Koyu muhabbetlerin yaşandığı kahvede, yaşlılar eski günlerini anımsıyor. Sigara içilmesinin teklif dahi edilmediği kahvede, diğer kahveler gibi kağıt, domino ve tavla oyunları da oynanmıyor.


İHA muhabirine konuşan kahvehane işletmecisi Dolayı Öztürk (50), 37 yıl önce ustasından devraldığı mesleğini severek yerine getirdiğini belirtti. Nostaljik yapıya sahip dükkanı genellikle yaşlıların tercih ettiğini ifade eden Öztürk, “Eski bir mekan olmasından dolayı yaşlı kesimi genellikle buraya takılıyor. Burada güler yüzle verdiğimiz hizmet ve demlediğimiz çayın lezzetinden dolayı vazgeçilmez oluyoruz. Aynı devlet daireleri gibi yaşlılar gelir ve burada kahvaltı yapar. Ardından bir kısmı tespih alışverişi, bir kısmı antika eşyaları alıp-satar, bir kısmı da gazete okur ve televizyon izler. Siyasetin nabzı kahvelerde atar. Yaşlı kesimi olduğu için bazen siyaset de konuşuluyor” dedi.



“Yaşlı kesim, genç kesimden daha anlayışlı”


Yaşlı müşteri kesimiyle zamanın daha güzel geçtiğini ifade eden Öztürk, eski bakır semaverde demlediği çayın daha güzel olduğunu söyledi. Öztürk, “Genç kesim daha havalı olurken, yaşlılar anlayışlı davranıyor. Gün geçirmiş yaşlı kesimiyle bizim için zaman daha güzeldir. Bakır semaverde çay demliyoruz. Bir tanesi ile sıcak su kaynatırken, diğerine ekleme yapıyoruz. Yeni çıkan semaverler böyle değil. Yeni semaverlerde bir demlik çay demlendiği zaman otomatikman soğuk çay geliyor. O arada çay verildiği zaman bu mideyi yakar. Bu yüzden bu eski bakır semaverle devam ediyoruz” diye konuştu.



“Van kahvaltısı kültürü kahvelerde gelişti”


Eski kahve kültürü bayrağının kendilerinde olduğunu dile getiren Öztürk, meşhur Van kahvaltısı kültürünün eski kahvelerden başladığına dikkat çekti. Kahvelerde başlayan bu kültürün daha sonra dünya çapında duyulduğunu sözlerine ekleyen Öztürk, şunları kaydetti:


“Yaşlılar tezgahı açtığımız yıldan bu yana 70-75 yıldır buraya geliyor. Eskiden köylü kesimi ve esnaf buraya gelip kahvaltı yaparlardı. Biri peynir getirir, biri kaymak getirir ve fırından ekmek alıp burada kahvaltı yapardılar. O zamanlar kahvaltı salonları yoktu. Van kahvaltısı kültürü kahvelerde gelişti. Şimdi o kahvaltı dünya çapında patent aldı.”


Uzun yıllardan beri her gün sabah erkenden kahveye gelen yaşlılar ise, verilen hizmetten memnun olduklarını dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, göreve başlamasından sonra muhtarlarla aylık değerlendirme toplantılarını yeniden başlattı. Meclis salonunda muhtarlarla bir araya gelen Başkan Ertaş, tabana yayılan katılımcı bir yönetim anlayışı ile vatandaşa hizmet için birlik içerisinde çalışacaklarını ifade etti. Edremit Belediyesi’nde mahalle muhtarları ile aylık değerlendirme toplantıları başladı. Belediye Başkanı Mehmet Ertaş başkanlığında yapılan toplantıda muhtarlarla birlikte Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci, belediye meclis üyeleri ve belediyede ki daire müdürleri de yer aldı. Başkan Mehmet Ertaş, halkçı bir yönetim anlayışı ile tabana yayılan bir yönetim anlayışı içerisinde muhtarlar, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceklerini ifade etti. Her ay belediye meclis toplantısı öncesinde muhtarlarla buluşacaklarını kaydeden Başkan Ertaş, “Her türlü öneriye açık bir şekilde “ben yaptım oldu” değil ortak akılla birlikte karar vereceğiz. Halkımıza hizmet noktasında bir ve beraber hareket edeceğiz. En kısa yoldan halkımızın sorunlarına çözüm üretip hizmeti ulaştırma amacıyla çalışacağız” dedi. Mahalle muhtarları da tek tek söz alarak hem kendilerini tanıttılar hem de sorunlarını anlattılar. Doğalgaz hatlarının uzatılması ve bozulan yolların yapılması gibi konular başta olmak üzere mahalleleri ile ilgili istek, öneri ve şikayetlerini bildirdiler. Başkan Ertaş, yol yapım ve onarım için 14 ayrı ekibin sahada olduğunu kaydetti, sorunların ortadan kaldırılması için hızlı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
Giresun Kadınlar baharla birlikte pazarda doğal ürünleri satıyor Baharın gelmesiyle kadınlar pazarındaki ürün çeşitliliği de arttı. Çoğu doğada kendiliğinden yetişen dikenucu, geldirdik, kabalak gibi bitkileri toplayarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber ilçe pazarında satan kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Giresun’un köylerinde yaşayan kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile yetiştirdikleri sebze ve meyveleri ilçelerin pazarlarında satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin de pazarda yoğun ilgi gördüğünü anlatan Atike Sefer, “Bahar mevsimi geldiği için pazarda sattığımız ürünlerde arttı. Kendi yetiştirdiğimiz lahana, bezelye, kıvırcık, yeşil soğan gibi ürünlerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kabalak, galdirik, dikenucu olarak bilinen melocan da toplayarak pazara getiriyoruz. Bu tezgahta sattığım her şey organik ve tazedir. Köyde sabah erken saatlerde tarlalardan topladığım sebze ve meyveleri pazara getiriyorum. Yeter ki üretim olsun üretilen her şeyin pazarda müşterisi oluyor” dedi. Üretilen her ürünün pazarda yeri var Her ne kadar kadınlar pazarı olsa da üreten herkese pazarda yer olduğunu ifade eden Aydın Öztürk ise, “Artık köylerde pek üreten kalmadı. Köylüler de gelip lahanasını pazardan alır duruma geldi. Oysaki köylerde sadece ekip diktiğin değil doğada kendiliğinden yetişen birçok bitki de ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Ben bir emekli olmama rağmen köyde üretip gelip pazarda satıyorum ve ihtiyacımı karşılıyorum. Üreten herkese pazarda yer olduğu gibi üretilen her şeyinde alıcısı oluyor” dedi.