GENEL - 20 Temmuz 2018 Cuma 10:28

Van Büyükşehir Belediyesinden 15 ile 5 bin adet sıvat

A
A
A
Van Büyükşehir Belediyesinden 15 ile 5 bin adet sıvat

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında 15 ilde 5 bin adet hayvan içme suyu sıvatı yapımı ve dağıtılması için protokol imzalandı.

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında 15 ilde 5 bin adet hayvan içme suyu sıvatı yapımı ve dağıtılması için protokol imzalandı.


Kırsal kalkınma stratejisi doğrultusunda üreticilere yönelik destekleme projelerini sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, hayvancılığın geliştirilmesi için yoğun bir mesai harcıyor. Bu kapsamda yaz aylarının gelmesiyle birlikte küçük ve büyükbaş hayvanların meralarda yaşadığı su sıkıntısını gidermek için Van Büyükşehir Belediyesi ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi örnek bir çalışmanın daha startını verdi. İki kurum arasında yapılan protokol gereği 5 bin 263 adet hayvan içme suyu sıvatının dağıtımı ve kurulumu Van Büyükşehir Belediyesi eliyle gerçekleşecek.


Van Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hayata geçirilen protokolün bölge hayvancılığı için büyük önem taşıdığını belirten DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, yapılacak sıvatların 15 ile dağıtılacağını söyledi. Toplam 5 bin 263 adet sıvatın meralara kurulacağını kaydeden Demir, maddi kaynağın DAP tarafından karşılanacağını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“DAP Bölge kalkınma İdaresi sorumluluk alanı içerisinde olan Van, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Sivas’taki meralara çıkan küçük ve büyükbaş hayvanların hijyenik içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla idaremizin 2016 yılından beri devam ettirdiği çalışmaları var. Sıvat diye tabir edilen hayvan içme suyu kaplarının temin edilmesi için idaremiz önceki yıl Malatya Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı çalışmanın bir benzerini bu yıl da Van Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapacak. 2 bin 100 adeti sac, 3 bin 163 tanesi de beton olmak üzere toplam 5 bin 263 adet sıvatın imalatının Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak bölgedeki meraların bulunduğu, hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı 15 ile dağıtılmasını öngörüyoruz. Yapım işinin tamamlanmasının ardından sıvatlar bölge illerindeki il özel idaresi ve büyükşehir belediyelerine teslim edilecek.”


Van Büyükşehir Belediyesinin son iki yılda adeta bir hizmet atağı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Genel Sekreter Mustafa Yalçın ise, bu hizmetlerin en yoğun olarak sunulduğu kalemlerden birinin tarımsal hizmetler olduğunu ifade etti. Geçen yıl tarımsal hizmetlere 17 milyon harcandığını hatırlatan Mustafa Yalçın, “Küçükbaş hayvancılığın deposu olarak tabir edilen ilimiz ve bölgemizde tarım - hayvancılığın gelişmesi için Van Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun bir mesai harcıyoruz. Bu protokolün hayata geçmesi ile birlikte inşallah hayvancılık yapan vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından biri olan meralarda temiz ve hijyenik içme suyuna ulaşma problemini büyük ölçüde ortadan kaldırmış olacağız. Bu işin kaynağını sağlayan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir’e, tüm Vanlılar ve Büyükşehir Belediyesi adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.