GENEL - 22 Temmuz 2018 Pazar 09:35

Tandoğan; "Van organik bal üretim merkezi olacak"

A
A
A
Tandoğan; "Van organik bal üretim merkezi olacak"

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, "Organik tarıma ilk olarak 2005’te başlayıp 2006`da organik bal sertifikasını Türkiye’de ilk biz aldık" dedi.

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, "Organik tarıma ilk olarak 2005’te başlayıp 2006`da organik bal sertifikasını Türkiye’de ilk biz aldık" dedi.


Konuyla ilgili açıklama yapan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, "Organik tarıma ilk olarak 2005’te başlayıp 2006`da organik bal sertifikasını Türkiye’de ilk biz aldık. O tarihlerde organik tarımla ilgili pek bilinmediğinden pazar bulamadığımızdan organik tarıma ara verdik. Taki geçen sene organik tarım sertifikasyon firmasıyla 2017 yılına anlaşma yapıp pilot olarak 11 bin kovanla 100 üretici yetiştiriciyle organik tarıma başladık. Geçen yıl ve bu yılda geçiş dönemi uygulanacaktır. 2019 yılında da sertifikasyon işlemini bitirmeyi hedefliyoruz. İlimiz tam bir organik tarım hafızasıdır. Bu bizim için önemli şanstır. Organik tarım yapan üreticilerimize Gıda, ve Tarım Bakanlığı kovan başına 10 TL destek vermektedir. Balımız için, organik tarım sektörü için kurtuluş farklı olmanın, ortaya koymanın tek yoludur. Hedeflediğimiz bu üretim doğrultusunda önümüzdeki yıllarda üretim sayısını artırmak" dedi.



Organik bal üretiminde söz sahibi olmayı hedeflediklerini ifade Tandoğan, "Organik tarımla beraber parelel olarak markalaşmayla ilgili çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam edeceğiz, Ülkemizde çok sayıda bal olduğunu, bunlardan farkımızı kaliteyi belgelendirmekle ortaya koyacağız. Temiz, doğal, sağlıklı üretmek diğer üretimle farkımız olmalı. Kaliteli üretim bilincini artırmalıyız. Bu 11 bin kovan üretimlerinde bir aksilik olmaması halinde tüm balların şimdiden alıcısı hazır. Tüm yetiştiricilerin balları arıcılar birliği olarak biz alım garantisi vereceğiz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.