GENEL - 12 Ocak 2019 Cumartesi 17:51

Van’da sokak köpekleri için sıkı çalışma

A
A
A
Van’da sokak köpekleri için sıkı çalışma

Van Büyükşehir Belediyesi, kent merkezi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde bulunan sokak köpeklerini yasa gereği toplayıp, Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde rehabilite ettikten sonra doğal ortama bırakıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi, kent merkezi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde bulunan sokak köpeklerini yasa gereği toplayıp, Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde rehabilite ettikten sonra doğal ortama bırakıyor.



Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ekipleri, sokak köpeklerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, küpeleme işlemlerine devam ediyor. Belediye ekiplerince, Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde her gün düzenli olarak takip edilen köpekler, mama ihtiyaçlarının yanı sıra yakın gözlem altında tutularak gerekli tedavileri de yapılıyor. Hayvan nakil aracı ile Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine götürülen köpekler, buradaki gerekli tedavi, kısırlaştırma ve aşılamaları tamamlandıktan sonra doğal ortamına bırakılıyor.



Üniversite civarında saldırgan köpek şikâyeti


Ekiplerin her gün sahada olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hekimi Şah İsmail Bilge, ‘‘Sokak hayvanları ile ilgili her türlü ihbar, şikayet anında kayıt altına alınarak değerlendiriliyor. Yine üniversite civarında saldırgan köpeklerin olduğu şikâyeti üzerine ekiplerimiz küpesiz sokak köpeklerini toplayıp bakım merkezimize götürecek. Burada sokak köpeklerimizin titizlikle gerekli tedavileri yapılacak. Bunun yanında kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarımızı da uygulayıp küpeledikten sonra yeniden doğal yaşam alanlarına bırakacağız. Üniversitemiz çevresi tamamen açık bir alanda olduğu için sokak köpekleri tarafından uğrak nokta oluyor. Bizim amacımız küpesiz köpek sayısını en aza indirgemektir. Saldırgan mizaçlı hayvanları da toplanıp, hayvan barınağımızda tedavi altına alıyoruz. Sokaklara bırakılan hayvanlara vatandaşların sahip çıkmasını, korumasını da rica ediyoruz’’ dedi.



“Van Büyükşehir Belediyesi kontrollerini sıklıkla gerçekleştiriyor”


Van Büyükşehir Belediyesinin sokak hayvanlarına verdiği önemden dolayı teşekkür eden Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Melik Şah Kaya ise, ‘‘Dışarından gelen köpeklerin içerisinde illa ki yabaniler de vardır. Fakat kampus içerisindeki köpeklerin kesinlikle saldırgan olmadığını belirtmek istiyoruz. Bu noktada Van Büyükşehir Belediyesi kontrollerini sıklıkla gerçekleştiriyor. Yabani köpeklerin kampus içerisine girememesi noktasında gerekli çalışmanın yapılmasını da uzun bir süredir dile getiriyoruz. Köpekler bazen birbirleri ile oyun amaçlı veya iletişim amaçlı havladıklarında insanlarımız tarafından saldıracak korkusu yaşanıyor. Öyle bir şey bugüne kadar yaşanmadı, yaşanacağını da düşünmüyorum. Zaten gerekli aşıları ve tedavileri Van Büyükşehir Belediyesinin kontrolü altındadır’’ ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli PAÜ Dış Ticaret Bölümü kariyer sohbetlerinin 4’üncüsü düzenlendi Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret bölümü tarafından Kariyer Planlama dersi kapsamında düzenlenen “Kariyer Sohbetleri” etkinliğinin 4’üncüsü düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret bölümü tarafından Kariyer Planlama dersi kapsamında Kariyer adımlarından bahseden Ömer Yaşar, gümrükler başmüdürlüğüne muayene memuru olarak başlandığı, şu anda Denizli gümrük müdürlüğünü yürüttüğünü belirterek, mezun olduğu üniversitede gümrük mevzuatı, gümrük tarifeleri, dahilde işleme rejimi, kaçakçılık mevzuatı ve idari hukuk alanlarında ders verdiği ifadesinde bulundu. Konuşmasının devamında Dünya Gümrük Örgütü, Dünya Gümrük İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye dahil olduğu sözleşmeler hakkında bilgiler aktardı. Ayrıca bakanlık ve gümrük idarelerinin, insan, hayvan, bitki sağlığı ve varlığının korunması sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri olan ulusal hazinenin korunması, çevrenin korunması, dış ticaret rejimi hükümlerinin uygulanması gümrük vergilerinin tarh, tahakkuk, tebliği, tahsili vb. birçok misyonu yüklendiğini belirterek, kaçakçılıkla mücadelede misyonuna da değindi. Gümrük işlemlerine ve teşkilat yapısına ilişkin işleyişi anlatan Müdür Yaşar, öğrencilerimize dış ticaret bölümü öğrencileri olarak süreçlere dahil olup, katkı sağlayabileceklerini ifade ederek iş ve staj süreçlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Bölge Amiri Emrah Turan ise elektronik öğretmenliği mezunu olmasına rağmen bu mesleğe başladığını ve her zaman severek mesleğini icra ettiğini belirterek sözlerine başladı. Yapılan işi severek yapmanın hayatta mutlu olmanın önemli bir kriteri olduğunu dile getiren Turan, Türkiye’deki adli kolluk kuvvetlerinden biri olan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin yapılanmasına ilişkin bilgiler verdi. Gümrük muhafaza genel müdürlüğü içinde uzmanlaşılmış birimler ve ekipler, bot devriye ekipleri, X-ray operatörleri, dedektör köpek idarecileri, narkotik personelleri ve komuta kontrol merkezleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Görev sahası hakkında da tanımlamalarda bulunan Turan, deneyim ve hatıralarını öğrencilerle paylaşarak ALO 136 kaçakçılık hattı hakkında da bilgiler verdi. Soru cevap bölümü ile tamamlanan söyleşide tecrübelerini ve hatıralarını öğrencilerle paylaşarak güzel ve eğlenceli bir kariyer sohbeti gerçekleştiren Ömer Yaşar ve Emrah Turan’a, Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.