GENEL - 10 Eylül 2019 Salı 09:24

(Özel haber) Göçmenler Van’da sosyalleşiyor

A
A
A
(Özel haber) Göçmenler Van’da sosyalleşiyor

İpekyolu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, gönüllülük faaliyetleri kapsamında hazırladıkları projeyle Van İl Göç İdaresine bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezinde kalan göçmenlerin spor yapmalarına ve sosyalleşmelerine imkan sağlıyor.

İpekyolu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, gönüllülük faaliyetleri kapsamında hazırladıkları projeyle Van İl Göç İdaresine bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezinde kalan göçmenlerin spor yapmalarına ve sosyalleşmelerine imkan sağlıyor.


Gençlik ve Spor Bakanlığının 2019 yılını gönüllülük yılı ilan etmesinin ardından il genelinde birçok gönüllülük projesi hayata geçirildi. Gönüllülük faaliyetleri kapsamında harekete geçen İpekyolu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Van İl Göç İdaresine bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi yetkilileriyle iletişime geçerek, iki kurum arasında protokol yaptı. Protokol kapsamında Kurubaş Geri Gönderme Merkezine giden İpekyolu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü spor uzmanları, psikolog ve antrenörler, burada projenin startını verdi. Projenin ilk etabında göçmenlere spor uzmanları ve antrenörler tarafından badminton, bilek güreşi ve basketbol branşlarında eğitimler verilerek göçmenlerin sporla zaman geçirmeleri ve sosyalleşmesi hedefleniyor.


İpekyolu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından yabancılara yönelik yapılan projeyi değerlendiren Van İl Göç İdaresi Müdür Vekili Cuma Omurca, “Van İl Göç İdaresi olarak birinci önceliğimiz, gerek Van’da yaşayan gerekse geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altındaki göçmenlere; ‘6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ çerçevesinde belirlenen standartlar ölçüsünde hizmet sunmak ve bu standartları ilimizin ve genel müdürlüğümüzün imkânlarıyla daha yukarı taşımaktır. Yapmış olduğumuz faaliyetlerde Van Valiliği ve Genel Müdürlüğümüzün imkânlarını kullanmaktayız. Bu anlamda projeyi hayata geçiren İpekyolu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü çalışanlarına, şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyor, bu tip etkinliklerin Geri Gönderme Merkezleriyle sınırlı kalmayarak ilde yaşayan diğer yabancıları da kapsamasını temenni ediyorum” dedi.


İpekyolu Gençlik ve Spor Eğitim Uzmanı Şenay Ayata ise protokol gereği ayda iki defa farklı branşlarda farklı etkinliklerin yapılacağını ifade ederek, "İpekyolu Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, spor eğitim uzmanları spor psikologu ve spor fizyoterapisti ile Geri Gönderme Merkezinde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlarla bir araya gelerek onları spora davet etmeyi planlamaktayız. Bugün burada ilk etkinliğimizi yaptık. Buradaki insanların yüzündeki gülümsemeyi gördüğümüz sürece bu protokolün ileriki zamanlara da ilerleyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


2019 yılının Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gönüllülük yılı ilan edilmesinden sonra ilçe müdürlüğü olarak çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirten Ayata, “6 ay sürecek olan bu protokolümüz de bu gönüllü faaliyetlerden biri. Bu protokolün emsal teşkil ederek diğer illerdeki yabancı uyruklu vatandaşlar için de daha sağlıklı bir ortam oluşturulmasını ve onların spora davet edilerek etkinliklerin gerçekleştirilmesini umut ediyoruz” diye konuştu.


Göçmenlerle ilk olarak basketbol, badminton ve bilek güreşi branşlarında etkinlikler yaptıklarını da sözlerine ekleyen Ayata, şöyle konuştu:


“Bu etkinliklerde kendi alanında uzman olan antrenör arkadaşlarımızın yardımlarını aldık. Bundan sonraki süreçte farklı etkinlikler ve farklı branşlarda burada olacağız ve bu etkinliklerin olması için elimizden geleni yapacağız. Yabancı uyruklu vatandaşlar, bugün çok keyifliydiler, çok mutluydular. Çünkü onların kapalı olduğu için hava alacakları bir alanları yok. Sadece havalandırma boşluklarından nefes alabiliyorlar. Yemek yiyip yatmaktan başka bir alanları olmadığından, bu onlar için çok büyük bir etkinlik oldu. Enerjilerini boşaltabilecekleri, deşarj olacakları bir alandı. Umarım projemiz bundan sonrada bu şekilde keyifli geçecektir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.