YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 15:36

OKUL BİNALARINA ÇELİK YAPI SİSTEMİ

A
A
A
OKUL BİNALARINA ÇELİK YAPI SİSTEMİ

Van’da, iki büyük depremde birçok okulun hasar görmesi nedeniyle yeni binaların mümkün olduğunca çelik yapı sistemi kullanılarak inşa edilmesi kararı alındı.
Van Valisi Münir Karaloğlu, Yeşilsu köyünü ziyaret ederek, bir süre önce Ankara’da düzenlenen ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı çelik yapı sistemiyle bir okul yapılmasını öngören protokol kapsamındaki inşaat çalışmalarını inceledi. Depreme dayanıklı, 8 derslikte 320 öğrenci ile önümüzdeki ay eğitim öğretime açılması beklenen okulun inşaatını dolaşan Vali Karaloğlu, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Okul ile ilgili gazetecilere bilgi veren Vali Karaloğlu, "Bu okul çelik üretimi yapan Akşan Yapı firması tarafından bağış olarak yapılıyor. Ankara’da 41 bağışçımızla protokol imzalamıştık. Bu okulu biraz da model olsun diye istiyoruz. Deprem bölgesinde olduğumuz için okul ve resmi binaları çelik yapılara kaydırmak istiyoruz. Görüldüğü gibi okul inşaatı gayet hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah önümüzdeki ayın ilk haftasında burayı teslim edecekler. Firma sahiplerine ve çalışanlarına, özellikle de bağışı
yapan firma sahibi Melih Bey’e teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
Karaloğlu, çocukların artık söz konusu okullarda güvende olacağını belirterek, "Bölgemiz deprem bölgesi, ülkemiz deprem ülkesi. Biz binamızı depreme göre yapacağız ki oluşacak depremlerde acı yaşamayalım. Bu sistemle yapılan okullarımız artık son derece güvenli olacak. Çocuklarımız bu okullarda güvenle okumuş olacak. Bu okul 8 dersliği, kütüphanesi ve laboratuvarlarıyla birlikte tüm detaylar düşünülerek yapılıyor. Bu okullardan daha da yapılacak. Türk Eğitim Vakfı da burada 24 derslikli bir okul
düşünüyorlar. Bağışçılarımızla da konuştuk. Onlardan da çelik yapı istedik. Artık yeni yapacağımız okulların çelik olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’deki kadın cinayetinin şüphelisi tutuklandı Mersin’de bir kadının evinde ölü bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Şüphelinin, cinayeti itiraf ettiği ve çelik kasayı da çaldığını söylediği öğrenildi. Yenişehir ilçesine bağlı İnönü Mahallesi’ndeki bir apartman dairesinde dün Şule Özlem U.’nun boğularak öldürülmüş bulunmasına ilişkin gözaltına alınan Ali Y’nin (20) emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Zanlının emniyetteki ifadesinde, olayın yaşandığı akşam birlikte vakit geçirdiği Şule Özlem U’yu darp ettiğini, daha sonra içinde para olan çelik kasayı alarak adresten ayrıldığın söylediği öğrenildi. Olay Önceki gece polis ekipleri, merkez Toroslar ilçesindeki Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali arkasında bulunan Heliport civarında şüphe üzerine 33 ATS 955 plakalı motosikleti durdurmuş, yapılan kontrolde Ali Y.’nin (20) kullandığı motosiklet üzerinde parçalanmış çelik kasa ve içerisinde yüklü miktarda para olduğu tespit edilmişti. Şüphelinin kasayı Yenişehir ilçesindeki İnönü Mahallesi 1401. Sokak’ta bulunan bir daireden aldığını belirtmesi üzerine adrese giden polis ekipleri, itfaiyenin yardımıyla girdikleri dairede Şule Özlem U.’nun (40) cesediyle karşılaşmıştı. Yapılan ilk incelemede kadının boğularak yaşamını yitirdiği belirlenirken, Ali Y. gözaltına alınmıştı. Şule Özlem U’nun cenazesi ise morgdaki işlemlerin ardından Afetevler Mezarlığında toprağa verilmişti.
Batman Sason kar tünelleri ve zengin florasıyla hayranlık uyandırıyor Batman’ın Sason ilçesindeki 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı’nda kışın vadilerde 10 metreye kadar ulaşan karların erimesi sonucu oluşan mağaralar ve tüneller hayranlık uyandırırken karların altından yeşeren zengin flora ise doğaseverleri kendine hayran bıraktırıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Sason ilçesindeki karlar erimeye başladı. Bir yanda kış boyunca vadilere dolan karların içten içe erimesi ile birlikte oluşan kar tünelleri bir yanda karların altından yeşeren Muş Laleleri, sümbül ve birbirinden farklı pancar otları doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Mağara ve tünellerin yanı sıra oluşan zengin bitki florası yöre sakinleri kadar doğa fotoğrafçılarının da ilgisini çekiyor. Yaklaşık 1 ay içinde tamamen eriyip, kaybolması beklenen kardan mağara ve tünelleri görüntülemek isteyen doğa fotoğrafçıları bu manzara için uzun ve zorlu bir yolculuğu göze alıyor. Sason’dan araçla yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından Karayün köyüne ulaşan doğa fotoğrafçıları buradan da yaklaşık bir saatlik zorlu bir tırmanışa geçiyor. Doğaseverlerden Sabahattin Atalay, kartpostallık manzaralarla karşılaştıklarını söyledi. Uzun ve meşakkatli bir yolculuğun ardından gördükleri manzara karşısında tüm yorgunluklarını unuttuklarını belirten Atalay, “Bölgemizin en yüksek rakımlı dağı olan 2 bin 983 rakımlı Mereto Dağı ve karşısında bulunan 2 bin 700 rakımlı Zoveser Dağı’nı gezdik. Özelikle bu zamanda yeni açan çiçekler, bitki türleri çok güzel bir görüntü veriyor bizlere” dedi. Kış mevsimi boyunca vadilere kar dolduğunu aktaran Atalay, "Karların içten erimesiyle 5-6 metre yüksekliğinde tünel ve mağaralar oluştu. Kar tünelleri, birikmiş karların altından geçen akarsular nedeniyle oluşan tünellerdir. Çok güzel görüntüler oluşturuyor. Oluşan kar tünellerinde sıcaklık eksilerde. Dışarıda sıcaklık 30-40 derece iken içeride çok farklı bir atmosfere giriyorsunuz, eksi derecelerde üşüyoruz. Kartpostallık görüntüler oluşuyor. Bölge, aynı zamanda zengin bir bitki örtüsüne sahip. Doğa bize görsel bir şölen sunuyor. Karşılaştığımız bitkiler arasında özellikle Muş Lalesi çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Çok çeşitli pancar türleriyle denk geliyoruz. Aynı anda hem yazı hem de kışı yaşıyoruz. Bir yanda yeşillikler bir yanda kar harika manzaralar sunuyor" şeklinde konuştu. Doğaseverlerden Cahit Gökmen ise ilk defa Mereto ve Zoveser dağlarına çıktığını dile getirdi. Yorucu bir tırmanışın ardından gördükleri manzara karşısında yorgunluklarını unuttuklarını söyleyen Gökmen, “Uzun bir süre tırmandık ama hava o kadar güzel ve serin ki yorgunluğu hissetmedik bile. Kar tünellerinin olduğu bölgeye geldiğimizde ise karşılaştığımız kartpostallık görüntüler bizlere yorgunluğumuzu unutturdu" dedi.
Aydın Aydın’da bir ayda bin 450 şüpheli yakalandı Aydın’da kolluk kuvvetlerince Mayıs ayında yapılan çalışmalarda il genelinde bin 450 şüpheli yakalandı. Aydın’da, vatandaşın huzurunun sağlanması, suç ve suçlularla mücadele edilmesi çerçevesinde Aydın Valiliği koordinesindeki çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1-31 Mayıs tarihleri arasında il genelinde gerçekleştirilen çalışmalarda toplam bin 450 şüpheli yakalandı. Aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, 0-5 yıl arası aranan 420 şahıs, 5-10 yıl arası aranan 26 şahıs, 10 yıl üzeri aranan 23 şahıs, ifadeye yönelik aranması olan 432 şahıs olmak üzere toplam 901 aranan şahıs yakalandı, 448 şahıs tutuklandı. İl genelinde gerçekleşen, hırsızlık olaylarında, 98 olay aydınlatılırken, olaylarda 70 şahıs yakalandı, 11 şahıs tutuklandı. 1 kasten öldürme olayı meydana geldi, olayın faili olan 1 şüpheli şahıs yakalanarak tutuklandı. Umuma açık işyerlerine yapılan denetimlerde ise 24 işyerine toplam 289 bin TL idari para cezası uygulandı. Asayiş olaylarında il genelinde yapılan aramalarda 33 tabanca, 5 kurusıkı tabanca, 28 av tüfeği olmak üzere toplam 66 silah yakalandı. Olaylarda 44 adet araç ele geçirildi, toplam 119 şüpheli de yakalandı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla mücadele kapsamında da il genelinde 30 kaçakçılık, 23 mali, 12 organize, 1 ulusal olmak üzere toplam 66 adet olay meydana geldi. Meydana gelen olaylarda 87 şüpheli yakalandı, 137 şüpheli gözaltına alındı, 16 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. 23 şüpheli de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayrıca olaylarda 16 adet cep telefonu, 840 litre alkollü içki, 3 bin 195 paket sigara, 77 adet sahte para, 4 adet sahte belge, 26 adet eski eser, 2 bin 171 kilogram tütün, 16 adet tabanca, 817 adet tabanca fişeği, 18 adet av tüfeği fişeği, 222 bin 700 adet makaron ve 2 bin 422 adet çeşitli emtia ele geçirildi. Narkotik Suçlarla mücadele kapsamında ise il genelinde 318 olay meydana geldi. Meydana gelen olaylarda 338 şüpheli yakalandı, 44 şüpheli tutuklandı. Olaylarda 4 bin 331 gram esrar, 536 gram skunk, bin 10 gram eroin, 29 gram kokain, 9 gram bonzai, 5 bin 300 gram metamfetamin, 16 gram amfetamin, 10 adet ectasy, 370 adet sentetik ecza, 722 adet kök kenevir ele geçirildi. Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle mücadele kapsamında ise il genelinde 43 adet olay meydana geldi. Olaylarda gözaltına alınan 5 organizatörden 4’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi, 1 organizatör ise adli mercilerdeki işlemlerinden sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Konu ile ilgili Aydın Valiliği’nden yapılan paylaşımda “Aydın’da suça geçit yok. Güvenlik güçlerimizin sahada kararlı ve etkin çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Aydın’ımızda, topyekün bir mücadele ile huzur, güven ve istikrarın devamlılığı için gece gündüz demeden çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.