SAĞLIK - 23 Kasım 2021 Salı 11:51

Van’da taziye yemekleri kaldırıldı vaka sayısı azaldı

A
A
A
Van’da taziye yemekleri kaldırıldı vaka sayısı azaldı

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, korona virüs süresince Vanlıların alınan tedbirlere azami ölçüde uyduğunu belirterek, “Taziye yemeklerinin kaldırılması vakaların düşmesine ciddi bir etkisi oldu” dedi.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, korona virüs süresince Vanlıların alınan tedbirlere azami ölçüde uyduğunu belirterek, “Taziye yemeklerinin kaldırılması vakaların düşmesine ciddi bir etkisi oldu” dedi.


Korona virüs salgını sürecinde vaka oranıyla örnek şehir olmayı başaran Van, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan son haritada vaka oranı yüz binde 16,27’ye kadar düştü. Salgının başından bu yana ülke genelinde vaka oranıyla en iyi 5 şehir içinde yer alan Van, yine son harita oranına göre en düşük vaka sayısına sahip büyükşehir oldu. Van’ın salgınla mücadeledeki başarısı merak konusu olurken, en büyük etkisinin vatandaşların azami ölçüde kurallara uyması, taziye yemeklerinin kaldırılması, toplu mekanlardaki denetimler ve filyasyon ekiplerinin özverili çalışmasından kaynaklandığı belirtiliyor.



“Pandemi sürecini sahada yönettik”


Van’ın salgınla mücadelesindeki başarısını anlatan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, bunda sağlık emekçilerinin emeği ve alın terinin olduğunu belirtti. Pandemi sürecinde iyi bir kriz merkezi ve çağrı merkezi oluşturduklarını ifade eden Vali Bilmez, “Tespit edilen bir vaka sisteme düşer düşmez iki saat içinde temasları tespit edilip şüpheli kişiler izole ediliyor. Ayrıca seyyar ekiplerle köy köy, mahalle mahalle gezip hem aşı çalışması hem de pandemi sürecini sahada yönettik. Yaz boyunca parklarda, sokaklarda her zaman aşı ekiplerimiz oldu. Vanlılarda alınan tedbirlere azami ölçüde uydu” şeklinde konuştu.



“Taziye yemeklerinin kaldırılmasının vakaların düşmesine ciddi bir etkisi oldu”


Van’daki vakaların düşmesinin bir diğer etkisinin de taziye yemeklerinin kaldırılmasından kaynaklandığının altını çizen Bilmez, “Cenazelerde ciddi bir şekilde yemek verme geleneği vardı. Bunu vatandaşlarımızın da desteğiyle taziye günleri yemek verme geleneği tamamen kaldırıldı. Bütün vatandaşlarımız bu konuya riayet ediyor. Bizde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu olarak bu konuda karar aldık. Bununda vakaların düşmesinde ciddi bir etkisi oldu. Biz akrabalık bağı güçlü olan ve sıkı yaşayan bir toplumuz. Bu pandemi süreci içinde bu duruma da dikkat edildi. Eskisi gibi tokalaşma çok yok, kucaklaşma neredeyse bitti. Daha mesafeli oturma başladı. Bu konuda bir hassasiyet oluştu ve bu da bize başarı getirdi” diye konuştu.



“Vatandaşlarımız mesafe ve hijyen kuralına azami gayret göstermeli”


Elde edilen başarı nedeniyle vatandaşların rehavete kapılmaması gerektiğini söyleyen Bilmez, “Vatandaşlarımızın bu başarılı süreçte gevşememesi lazım. Başarıyı elde ettiğimiz gibi hijyen, mesafe kuralına uyma noktasında azami gayret ve kalabalık ortamlarda maskenin de ihmal edilmemesi gerekiyor. Düğün sezonumuz bitti. Bahara kadar düğünlerimiz yok ve bu sebeple riskli bir dönem görmüyoruz. Gribal enfeksiyonlar başladı. Kasım ve aralık, hastalıkların başladığı aylardır. Bu nedenden dolayı pandemi dışında diğer virüslerde yakın temasla bulaştığını biliyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız mesafe ve hijyen kuralına azami gayret göstermeli” ifadelerini kullandı.



“Aşı haritamızın maviye dönmesi gerekiyor”


İkinci doz aşılarda da mavi kategorisine girilmesi için çalışmaların yapıldığını dile getiren Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Pandemi süresince güvenlik ekiplerimiz, kollu kuvvetlerimiz, jandarmamız, öğretmenlerimiz, imamlarımız hepsi görev aldı. Vefa gruplarımız ciddi anlamda emek vererek çalıştı. Yaşlı nüfusumuzun aşılama oranı çok yüksek. O anlamda ciddi bir rahatlama söz konusu. 65 yaş üstü hastanede kalan hastamız neredeyse yok ama şu an hastanede yatan hastalarımızın bir kısmı ya aşı olmamış ya da iki doz aşı olup üçüncü doz aşısını olmamış vatandaşlarımızdan oluştuğunu görmekteyiz. Onun için ikinci ve üçüncü doz aşı zamanları gelenlerin mutlaka aşı olması gerekiyor. Normalde bizim aşı haritamızın da mavi renge dönmesi gerekiyor ama ikinci doz aşıda sarı kategorideyiz. En kısa sürede umarım onu da mavi kategoride görürüz. Bu iyi durumumuz devam etmelidir. Çevremizdeki illerde iyi olmaya başladı. Onun da kentimize olumlu bir katkısı olacaktır. Hep birlikte bu bulaşıcı hastalıktan insanlık olarak kurtulacağız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.