YEREL HABERLER - 02 Şubat 2012 Perşembe 12:53

CHP VE MHP ERCİŞ İLÇE BAŞKANLARINDAN TÜRK KIZILAYI`NA TEŞEKKÜR ZİYARETİ

A
A
A
CHP VE MHP ERCİŞ İLÇE BAŞKANLARINDAN TÜRK KIZILAYI`NA TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde büyük bir performans göstererek takdir toplayan Türk Kızılayı’na CHP ile MHP Erciş İlçe Başkanları tarafından teşekkür ziyaretinde bulunuldu.
Türk Kızılayı Erciş Şube Başkanı Aydın Bayraktar’ı, Kızılay Erciş Lojistik Merkezi’nde ziyaret eden CHP Erciş İlçe Başkanı Cafer Uslubaş ile MHP Erciş İlçe Başkanı Aydın Deniz, ilçede yaşanan yıkıcı depremin ilk dakikasından itibaren büyük bir başarı ile afet sonrasında halkın dert ve sıkıntılarını imkanları ölçüsünde gidermeye çalışan Türk Kızılayı ile Kızılay Erciş Şube Başkanı Aydın Bayraktar’ı kutladı.
Türk Kızılayı Erciş Şube Başkanı Aydın Bayraktar ise Kızılay’ın her zaman milletin yanında yer aldığını söyledi. Kendisinin Erciş sevdalısı olduğunu anlatan Aydın Bayraktar, "İlçemiz yıkıcı deprem ile birlikte büyük bir felakete maruz kaldı. Tabii ki her vatandaş gibi ben de şahsi olarak ilçe halkıma depremin ilk dakikasından itibaren karınca kararınca yardım etmeye çalıştım. Deprem sonrası başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, siyasi partilerimizin genel başkanları, bölge milletvekilleri,
belediyelerimiz Türk Kızılayı ile birlikte ilçemize yardım konusunda adeta seferber olmuşlardır. Bizler de Erciş’te ilçemiz Kaymakamı Ramazan Fani’nin sevk ve idaresi dahilinde yardımların vatandaşlarımıza adil bir şekilde dağıtılması hususunda gayret göstermeye çalıştık. Türk Kızılayı bu deprem felaketinde de üstünlüğünü bir kez daha dünyaya kanıtlamıştır. Gerek Birleşmiş Milletler, UNİCEF gerekse, Kızılhaç yetkilileri faaliyetlerimizi yerinde görerek Türk Kızılayı’nı gösterdiği bu üstün performanstan ötürü
teşkilatımızı kutladılar. Bu arada, deprem sonrası CHP Erciş İlçe Başkanı Cafer Uslubaş ile MHP Erciş İlçe Başkanı Aydın Deniz’de parti genel merkezlerini arayarak çeşitli yardımların Erciş’e ulaşmasına öncülük etmişlerdir. Ben de kendilerini Türk Kızılayı adına kutluyorum" şeklinde konuştu.
Çay ikramının ardından Türk Kızılayı Erciş Şube Başkanlığının bulunduğu konteynır önünde hatıra fotoğrafı çektirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.