ÇEVRE - 07 Şubat 2026 Cumartesi 09:55

Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metreyi geçti

A
A
A
Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metreyi geçti

Van’da Ocak ayından bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle Van-Bahçesaray Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metre 17 santimetreye ulaştı.


1 Ocak 2026 tarihinden bu yana yurdun büyük bir bölümü etkisi altında alan kar yağışı Van’da da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Ocak ayından bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle Van-Bahçesaray kara yolu üzerinde bulunan ve Türkiye’nin 3 bin rakımı ile en yüksek geçidi olan Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metre 17 santimetreye ulaştı.



"3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metre 17 santimetre"


Kar yağışı ile birlikte kapanan yolların yeniden ulaşıma açılması için belediyesi karla mücadele ekiplerinin çalışması devam ediyor. Kar kalınlığı Van merkezde 2, kırsal mahallelerde 15 ila 50, yüksek kesimlerde Çaldıran ilçesinde 72, Gevaş Abalı Kayak Merkezi’nde 37, Gevaş Aydınocağı Mahallesi’nde 50, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 11 ve Van-Bahçesaray kara yolu üzerinde bulunan ve Türkiye’nin en yüksek geçidi olan 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde ise yaklaşık 2 metre 17 santimetreye ulaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre kar kalınlıkları şu şekilde kaydedildi:


Karabet Geçidi 2 metre 17, Erzurum Palandöken Kayak Merkezi 2 metre 5, Tunceli Ovacık Kayak Merkezi 2 metre, Erzincan Ergan Kayak Merkezi 1 metre 95, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi 190 ve Hakkari Mergabütan Kayak Merkezi 189 santimetre.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bölgede önümüzdeki günlerde soğuk havayla birlikte kar yağışının aralıklarla süreceğini, buzlanma ve çığ riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.



Van-Bahçesaray kara yolu 43 gündür kapalı


27 Aralık 2025 tarihinden bu yana kapa olan Van-Bahçesaray yolunun ne zaman açılacağına çığ komisyonu karar verecek. Bahçesaraylılar ulaşımlarını Bitlis’in Hizan ilçesi bağlantılı yolundan sağlıyor.



Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metreyi geçti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli ESA mühendisi Kocaelili öğrencilerle buluştu: Uzay çalışmaları ve kariyer fırsatları anlatıldı Kocaeli Fen Lisesi’nde düzenlenen çevrim içi seminerde Avrupa Uzay Ajansında görevli Dr. Pol Ribes Pleguezuelo öğrencilerle buluşarak uzay çalışmaları, mühendislik alanları ve uluslararası kariyer imkanlarını anlattı. Kocaeli Fen Lisesi English Speaking Club tarafından düzenlenen etkinlikte, Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) görevli Doktor Pol Ribes Pleguezuelo’yu çevrim içi olarak ağırlandı. Programda öğrenciler; uzay çalışmaları, mühendislik alanları, Avrupa Uzay Ajansı bünyesinde yürütülen projeler ve uluslararası kariyer fırsatları hakkında bilgi edinme fırsatı buldu. Konuk konuşmacı Doktor Pol Ribes Pleguezuelo, kendi akademik ve mesleki kariyer yolculuğunu öğrencilerle paylaşarak bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında kariyer planlamaları için yol gösterici deneyimler aktardı. Seminer boyunca öğrencilerin sorularıyla etkileşimli ortam oluştu. Gerçekleştirilen bu çevrim içi etkinlik, öğrencilerin İngilizce iletişim becerilerini kullanarak uluslararası bir uzmanla doğrudan etkileşim kurmalarına imkan sağlayarak, aynı zamanda uzay bilimleri ve mühendislik alanlarına yönelik farkındalıklarını artırarak akademik ve mesleki hedeflerini daha bilinçli şekilde değerlendirmelerine katkı sundu. Doktor Pol Ribes Pleguezuelo kimdir? Pol Ribes Pleguezuelo, Ph.D. - fizik diplomasını 2008 yılında İspanya’daki Barselona Üniversitesi’nden aldı. 2010’dan 2013’e kadar İspanya’daki Monocrom SL’de lazer tasarımı ve üretiminde çalıştı. 2013’ten 2020’ye kadar Fraunhofer Uygulamalı Optik ve Hassas Mühendislik Enstitüsü IOF, Jena, Almanya’da çalıştı. 2018’de Almanya’daki Friedrich-Schiller-Universität Jena’daki Fizik ve Astronomi fakültesinden doktora unvanını aldı. 2020’den beri Hollanda’daki Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) Lidar konusunda uzmanlaşmış bir optoelektronik mühendisi olarak çalışmaktadır.
Kayseri Sanat Melikgazi’de konferans ve atölye bir arada yapılacak Kültür ve sanat etkinliklerine devam eden Melikgazi Belediyesi, Nihal Fırat Özdemir’in konuşmacı olduğu, Bilginin Yolculuğu "Sözden Dijital Çağa" konulu konferans ve atölye çalışmaları etkinliği gerçekleştirecek. Sanat Melikgazi’de gerçekleştirilecek olan program hakkında bilgi veren Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Melikgazi’mizde kültürel ve sanatsal etkinliklerle vatandaşlarımızla bir araya gelmeye devam ediyoruz. Sanat Melikgazi’miz birçok sanatseverin kültür ve sanatla buluşma adresi olacak. Burada birçok el sanatlarından çini, yağlı boya, mozaik ve müziğe kadar farklı dallarda eğitim vereceğiz. Sergilerden atölyelere kadar birçok kültürel ve sanatsal etkinliğimiz burada yapılacak. ‘Bilginin Yolculuğu Sözden Dijital Çağa’ başlıklı konferansımızda konuşmacı Nihal Fırat Özdemir, bilginin geçmişten bugüne kadar geçirdiği dönüşüm süreci ve günümüz dünyasında bilgiye erişim ve paylaşımın değişen yapısı üzerine düşüncelerini aktaracak" ifadelerini kullandı. Palancıoğlu, "Ayrıca atölye çalışmalarımız da olacak. Başvurularımız kontenjanla sınırlıdır. Katılmak isteyen vatandaşlarımız 0530 2539191 nolu WhatsApp numaramıza başvuru yapabilir. Konferansımız 9 Şubat Pazartesi günü saat 14.00 -15.00 arası olacak. Saat 15.30 ve 17.30’da da atölye çalışmalarımız yapılacak. Katılmak isteyen tüm hemşehrilerimizi Hunat Cami arkasında bulunan Dedeman Parkında yer alan Sanat Melikgazi’mize bekliyoruz" dedi.