ASAYİŞ - 24 Mayıs 2024 Cuma 21:19

Kuyumcu dükkanından 3 milyon lira değerinde altın çalan 2 kişi yakalandı

A
A
A
Kuyumcu dükkanından 3 milyon lira değerinde altın çalan 2 kişi yakalandı

Van’ın Çatak ilçesinde dün gece yarısı duvarını delerek girdikleri kuyumcu soygununda yaklaşık 3 milyon lira değerinde altın ve ziynet eşyası çalan 2 zanlı, polis ekiplerinin titiz çalışmaları sonucu yakalandı.


Adnan Menderes Mahallesi Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde Muhsin Eraslan’a ait kuyumcu dükkana gece saatlerinde hırsız girmiş ve yaklaşık 3 milyon lira değerinde altın ve ziynet eşyası çalınmıştı. Bunun üzerine Çatak İlçe Emniyet Amirliği ekiplerince olay yerinde yapılan incelemelerin ardından gerçekleşen soruşturma hızlıca derinleştirilerek kuyumcu hırsızlığı olayını gerçekleştiren failler kısa sürede yakalandı. Emniyet ekiplerince titizlikle gerçekleştirilen istihbari çalışmalar ve kamera araştırmaları sonrası F.T. (27) Çatak ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Teknecik Mahallesi’nde, M.T. (36) ise Tuşba ilçesi Şemsibey Mahallesi’nde yapılan operasyonla saklandıkları evlerden yakalandı. Çalınan altınlar şüpheli M.T.’nin ikametinde ele geçirilerek kuyumcu Muhsin Eraslan’a teslim edildi. Çatak İlçe Emniyetine getirilen zanlılar, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya yeni çarşı projesi hızla ilerliyor Deprem bölgesi Malatya’da, çarşı projesinde inşaatlar yükseliyor. Çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, çarşı merkezini en kısa sürede ayağa kaldırma kararlığında olduklarını söyledi. Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’da, kent merkezinin ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bütüncül bir şekilde sürdürülen çalışmalarda bir taraftan kalıcı konut ve köy evleri projeleri hayata geçirilirken, diğer taraftan ise kent merkezinin ayağa kaldırılması için yoğun bir çalışma sürdürülüyor. “70 bloğun kazısı yapıldı 26 bloğun temeli atıldı” Çarşı projesinin toplamda 5 bin 76 bağımsız bölümden oluşacağını kaydeden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, ”Malatya kent merkezindeki çarşı projemiz devam etmekte. Projede toplam 5 bin 76 bağımsız bölüm üretilecek. Gelinen noktada 99 bloktan oluşan inşaatın 70 bloğun kazısı yapıldı 26 bloğun temeli atıldı ve inşaatlar yükseliyor. Kent mimarisine uygun bir şekilde inşa edilen projede çalışmalar hızla devam etmektedir” dedi. “37 bin 920 bağımsız birimin inşaat ihaleleri yapıldı” Kent genlinde sürdürülen imar, inşa ve ihya çalışmalarına dair de bilgi paylaşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, ”Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Yatırım İşleri Genel Müdürlüğü (YİGM) ile Emlak Konut, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından Malatya genelinde 37 bin 920 bağımsız birimin inşaat ihaleleri yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Bunların yanı sıra rezerv alanlarındaki çalışmalarda 3 bine yakın bağımsız birimin projeleri tamamlanmak üzere inşaat çalışmalarına bayram sonrasında başlanılmasını bekliyoruz. Aynı zaman da rezerv alanlarında proje çalışmaları devam eden toplamda 24 bin 723 bağımsız birimimiz var. Bunlardaki çalışmalarında önümüzdeki günlerde çok hızlı tamamlanarak inşaatlara başlanılmasını planlıyoruz. Kent genelinde toplamda 65 bin 496 bağımsız birimin inşa edilmesi planlanmaktadır” ifadelerini kullandı. “Kışla Caddesi esnafını Millet Bahçesine taşıyacağız” Rezerv alanlarındaki çalışmalara da hız verildiğini ifade eden Başer, ”Rezerv alanlarımızda şu an Yakınca’da 5 etapta oluşan Akkent sitesi, İlyas ve Saray mahallelerinde inşatlarımız başladı. Saray Mahallemizdeki diyafram duvar yapılması kaynaklı alanın tamamen boşaltılması gerekiyor bu biraz süreci tıkamış durumda esnaflarımızı da mağdur etmemek için Valimiz ve Büyükşehir belediyemizin destekleri ile Millet Bahçemizi ve devam eden güzergahta konteyner çarşı oluşturarak Kışla Caddesi esnafımızı oraya taşıyarak, Merkez 2 olarak adlandırdığımız proje alanındaki inşat çalışmalarımızı bayramdan sonra çok hızlı bir şekilde yürütmeye çalışacağız” diye konuştu.
Eskişehir Başkan Ataç: "Yeşiller içinde bir kent hedefimize ulaştık" İlçedeki 593 parkın yanı sıra yeşil alanlar ile kişi başına düşen yeşil alan miktarı 12,15 metrekare ile ülkeye örnek olan Tepebaşı Belediyesi, kent yaşamı içinde önemli bir yer tutan parklar konusunda yürüttüğü çalışmalarla öncü bir belediyecilik anlayışı ortaya koyuyor. Kentin çehresini değiştiren park düzenlemeleri, yenileme, yapım ve onarım çalışmaları yapan Tepebaşı Belediyesi, 2024 Mayıs ayı sonu verilerine göre yetki ve sorumluluğundaki 2 milyon 417 bin 327 metrekarelik 593 park adet alanı ile ilçe sakinleri için sağlıklı ve doğal yaşam alanları sunuyor. Türkiye genelinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı ortalama 8 metrekare iken Tepebaşı’nda kişi başına düşen yeşil alan miktarı 12,15 metrekareye ulaşıyor. Öte yandan, parklarda oluşturulan spor donatıları ile kent halkına, açık havada sağlıklı bir spor ortamı sağlanmış oluyor. "Kendine yakışır, şık ve çağdaş yeşil alanları ile iftihar edilen bir bölge olduk" Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da Tepebaşı’nda gerçekleştirilen yeşil alan çalışmalarının başarıya ulaştığını belirterek, “Tepebaşı bölgemiz bünyesindeki parklar ile vatandaşlarımız için önemli bir mola yeri, soluk alma noktası konumunda. Yeşil alan oranları ile zaten başarılı bir seviyede bulunan ilçemize yeni parklar yapmaya, mevcut parklarımızı da yenilemeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızdan parklarımız ile ilgili aldığımız geri dönüşler çok olumlu. İnsanımız yeşil alanları seviyor. Aynı zamanda çocuklarımızın da güzel ve sağlıklı biçimde vakit geçirebileceği alanlar oluşturmak çok önemli. 2023’te 22 bin 865 metrekarelik 21 yeni parkı kent halkımızın hizmetine sunduk, yeşiller içinde bir kent hedefimize ulaştık. Tepebaşı kendine yakışır, şık ve çağdaş yeşil alanları ile iftihar edilen bir bölge oldu. Bunun için çok mutluyum” diye konuştu.
Kocaeli Aman dikkat: Çevreye atılan hayvan organları bulaşıcı hastalığa neden oluyor Kocaeli’de veterinerler, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların organlarının çevreye gelişigüzel atılmasının “kist hidatik” olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların organlarının çevreye gelişigüzel atılmasının “kist hidatik” olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu. Tetkililer, iç organların açıkta bırakılmaması gerektiğini ifade ederek mümkünse imha edilmesi veya toprağa gömülüp üzerine kireç dökülmesi gerektiğini belirtti. Sıcak havada beklemiş çiğ etin bakteri oluşturabileceği ve bu oluşan bakterili etin hayvanlar tarafından tüketildiğinde bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verebileceği uyarısında bulunuldu. Veteriner hekimler, Kurban Bayramı’nda hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi sakatatların kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiğini belirtti. Yetkililer et türevi kistli organ ve sakatatların kedi ile köpeklere yem olarak verildiğinde hastalığın yayıldığını ifade ederek kistleri yiyen köpeklere parazit bulaştığını, bu hayvanların da paraziti etrafa yayarak insanlara bulaştırdığına dikkat çekti. Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların sakatatlarının gelişigüzel çöpe atılmasının ’kist hidatik’ olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabildiğini ifade eden yetkililer, bu hastalığın ölümlere kadar yol açabildiğine dikkat çekti. Kist hidatik nedir? Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, “Echinococcus granulosus” adı verilen parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpeklerin bağırsaklarında kurt oluşturan bu parazit insanlarda ise iç organlarda kist oluşmasına neden olabilmektedir. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlar, köpekler tarafından yendiğinde parazit bağırsaklarda olgunlaşır. Parazitlerin belirli aralıklarla yumurtlayarak ana konakçı köpekler tarafından atılmasıyla enfeksiyon zinciri kısır döngüye dönüşür.