GÜNDEM - 22 Kasım 2025 Cumartesi 09:44

Oto sanayilerinde çırak sıkıntısı

A
A
A

Van’ın Erciş ilçesinde oto tamircileri yetiştirecek elaman bulamayınca araçlarını tamire getirenler yardımcı oluyor.

Sanayi işletmeleri son dönemlerde çırak ve usta bulmak konusunda sıkıntı yaşıyor. Gençlerin sanayiye karşı ilgisizliği nedeniyle piyasada yetiştirecek çırak olmamasından yakınan ustalar, bugünlerde yetişen çırak sayısının azalması nedeniyle ilerleyen dönemlerde usta sayısının azalmasından endişe ediyor. Çırak olmadığı için bütün iş yükünü kendi başına üstelenen ustalar, ailelerin de sanayiye karşı olumsuz bir bakış açısı olması nedeniyle eski çırak kültürünün kalmadığı, çırağın çekirdekten yetişmesi gerektiğini meslek liselerine ve çıraklık okullarına gereken önemin gösterilmesini istedi.

Eskiden herkes çırak olmak için yoğun bir çaba sarf ettiğini ifade eden oto tamir ustası İlhami Karakaş, "1985’ten beri bu işi yapıyorum. 2005’lere kadar biz 30-40 metrekare dükkânlarda 16-17 kişi çalışıyorduk. O zaman seçmeler yapılır gibi eleman seçerdiler, eleman alırdılar. Maalesef bu son 8-9 yıldır eleman bulamıyoruz, eleman eksikliği çok. Okumak isteyen zaten her halükarda okuyor. Bizim şimdi şu an İHA’ları, SİHA’ları yapan genç kardeşlerimiz okumak istediler. Onları başardılar yaptılar, Allah onlardan razı olsun. Ama onların sayısının 10 katı şuan kahvelerde, evin içinde, sanal kumarda, sosyal medyada resim atmakla, annenin babanın elinde olan parayı soyup götürmekle. Bu şekilde işsizlikten dolayı uğraşıyorlar. Yaş büyüyünce öğrenmek zorlaşır" dedi.

Karakaş; "Benim 12 yaşında bir insana iş öğretmen ayrıdır, 25 yaşındaki bir insana iş öğretmen ayrıdır. Bu çağda, bu dönemde sen 18 yaşındakine iş öğretemezsin. Bu sorun oto sanayi sitelerinde değil, marangozlar da aynı sıkıntı, inşaatta aynı sıkıntı, demircide aynı sıkıntı, kunduracıda aynı sıkıntı. Yani hangi iş dalına bakarsanız bakın, inanılmaz bir eleman sıkıntısı var" diye konuştu.

Üniversite mezunu her zaman bulunduğunu ifade eden Karakaş, Bir sanatkâr kolay kolay yetişmez. Bir esnaf kolay kolay yetişmez. Bizim yegâne en büyük sıkıntımız, elemanın zamanında kafasının ve beyninin bizim göstereceğimiz işi alacağı çağda bulamıyoruz. Türkiye’nin her tarafında bütün esnaf grupları aynı şikâyetten dert yandıklarına göre bunu bir şekilde ülkemizin her dalını etkiledi. İşi olmayan adam bu sefer 30 yaşına, 35 yaşına geliyor, bu sefer evliliği de unutuyor. 35 yaşından sonra evlenen bir adam 5-6 çocuk yapmaz ki, 3-4 yapmaz, 1 çocuk yapar. Ortaokuldan alıp bizim burada yetiştirdiğimiz gençler 20-22 yaşlarında evleniyorlar. Yeterli derecede bilgi edindikten sonra dükkânı da açar. Para sıkıntısı da olmaz, evlenme sıkıntısı da olmaz. Bizim devletimizden ricamız, ilgili kurumlardan ricamız, sosyal medyaya da çok çabuk el atmaları lazım, gerekirse yasaklanacak. Bunu ben bütün kalbimde samimi olarak söyleyeyim. 10 yıl sonra dışarıdan adam getireceğiz. Çünkü benim yaşım 51. Ben şimdi hadi günde 3 tane araba çıkarıyorum. Ama ben 60-65 yaşından sonra günde 3 tane araba çıkaramam ki, nasıl çıkarırım. Ben şimdi şanzıman 40 kilodur kaldırıyorum, 60 yaşında kaldıramam ki. Bu sefer Afganistan’dan, Pakistan’dan, Irak’tan, çevredeki komşu ülkelerden çalışmak isteyen gelecek, burada dükkânını açacak. Bu sefer ülkemizin yapısı da değişecek. Devlet büyüklerimizden bizim bir istediğimiz odur. Genel olarak sadece sanayi sektörü değil, hemen hemen bütün sektörlerdeki problem. Aynı devletimizin buna bir an önce el atması lazım" şeklinde konuştu.

Aracını tamire getiren Muhammed Fatih Kendir ise "Ustalarımızın elaman bulmalarındaki sıkıntıları artık ayyuka çıktı. Eline tornavida alan insan ben ustayım diyebiliyor işleri de berbat ediyor. Bunun temel sebebi 96-97 yıllarında o zaman ki siyasi duygularla imam hatiplerin önünü kesmek için maalesef meslek liselerin önünü de kestiler. Eğitim dediğimiz şey siyaseten düşünülmemeli. Devletin geleceği düşünülmeli. 600 yıl boyunca dünyaya hükmetmiş bu ecdadın torunlarının genetik kodlarına uygun şu zamanında ihtiyaçlarını giderebilecek bir eğitim müfredatı çok acilen devlet büyüklerimiz tarafından ülkemizde uygulamaya geçilmelidir" dedi.

Oto sanayilerinde çırak sıkıntısı

Murat Kalkan - Saim Sabah Kendir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi hizmete açıldı BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) işbirliği ile kurum bünyesinde hayata geçirdiği TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Bölgenin ekonomik, sosyal ve girişimcilik ekosistemine katkı sunmak; girişimcilere eğitim, danışmanlık ve işbirliği platformu sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulan merkezin açılışına Bitlis Vali Yardımcısı Onur Aykaç, Tatvan Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, TATSO Başkanı Bilal Adabağ, il ve ilçe protokol üyeleri, oda başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, TATSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile çok sayıda oda üyesi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi Akademi Danışmanı Prof. Dr. Zeki Uçar, merkezin akademik vizyon ve misyonuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. TATSO Başkanı Bilal Adabağ ise merkezin kuruluş sürecinde emek veren tüm paydaşlara teşekkür ederek, "TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi, bölgemiz için sadece bir eğitim alanı değil; aynı zamanda yeni fikirlerin filizleneceği, girişimcilerimizin nitelikli destek alacağı, işletmelerimizin ise dönüşüm ve gelişim fırsatlarına ulaşacağı bir merkez olacaktır. Bitlis Eren Üniversitemiz ile kurduğumuz bu güçlü işbirliği, bilgi ile tecrübeyi bir araya getirerek bölgemizin kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunacaktır. Oda olarak, üyelerimizin ihtiyaç duyduğu her alanda yanlarında olmayı sürdürürken, gençlerimizin ve girişimcilerimizin yenilikçi projelerine de rehberlik etmeye devam edeceğiz. Bu merkezin, Tatvan’ın ve Bitlis’in geleceğine değer katacağına yürekten inanıyorum" dedi. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise iki kurum arasındaki işbirliğinin sağlayacağı katkılara dikkat çekerek, merkezin önemini vurguladı. Tatvan Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer ve Bitlis Vali Yardımcısı Onur Aykaç da, konuşmalarında merkezin bölgesel kalkınma açısından taşıdığı değere dikkat çekerek emeği geçenlere teşekkür ettiler. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve katılımcılar TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezini gezerek yürütülecek faaliyetler hakkında bilgi aldı. Program, verilen kokteyl ile sona erdi.