GÜNDEM - 25 Kasım 2025 Salı 09:15

Van Gölü’nde yazın sararan saçlar kışın eski rengine döndü

A
A
A
Van Gölü’nde yazın sararan saçlar kışın eski rengine döndü

Yaz aylarında Van Gölü’nün sodalı sularında sık sık yüzdükleri için saçları sararan çocukların, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte saçları yeniden doğal tonlarına döndü.


Van Gölü kıyısında yaşayan çocuklar, sıcak günlerde serinlemek için neredeyse günün büyük bölümünü gölde geçiriyor. Gölün yüksek orandaki sodalı yapısı ve güneşin etkisiyle saçları yaz boyunca açılarak sarı bir renge bürünüyordu. Kış aylarında göle girilmemesiyle birlikte saçlarının yeniden koyu tonlarına döndüğü gözlemlendi.


Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka Mahallesi’nde her yıl tekrarlanan bu doğal değişim bu yıl da dikkat çekti. Özellikle gölde sık yüzen çocuklarla daha az yüzenler arasındaki saç rengi farkı belirgin şekilde ortaya çıkıyor.



"Yeniden Icardi veya Osimhen gibi olmayı bekliyoruz"


İHA muhabirine konuşan Cihat Çıkla, önceki yıllarda havaların ağustos ayından sonra soğuduğu için göle giremediklerini, ancak bu yıl sıcakların uzun sürmesiyle ekim ayına kadar yüzmeye devam ettiklerini belirtti. Bu nedenle saçlarının doğal rengine dönüşünün geciktiğini ifade eden Çıkla, "Biz saçlarımızın sarı halini çok seviyoruz. İnsanlar da artık bu halimize alıştı. Bu yüzden bize ‘Van Gölü’nün sarı saçlı çocukları’ diyorlar. Havaların ısınmasıyla yeniden Icardi veya Osimhen gibi olmayı bekliyoruz" dedi.



"Saçlarımızı boyattığımızı sanıyorlar"


Sıcak dönemlerde günde 3-4 kez göle girdiklerini anlatan Miraç Çıkla da "Bu yıl hava sıcak geçtiği için eylül ayına kadar yüzdüm. Kışın soğuk nedeniyle göle girmiyoruz, saçlarımız doğal rengine dönüyor. Okula gidince çok şaşırıyorlar, saçlarımızı boyattığımızı sanıyorlar. Bir an önce havalar ısınsın, göle girmeyi özledik" diye konuştu.


Bir diğer çocuk Yunus Emre Erden ise yaz aylarında göle girdiklerinde saçlarının sarardığını belirterek, sarı saçlı hallerini çok sevdiklerini ifade etti.



Van Gölü’nde yazın sararan saçlar kışın eski rengine döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yılların hasreti sona erdi, hacı adayları kutsal topraklara uğurlandı Kırıkkale’de 164 hacı adayı, dualar eşliğinde kutsal topraklara uğurlandı. Aileleriyle vedalaşırken duygulanan hacı adayları, yıllardır bekledikleri hac yolculuğuna çıkmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı. Kırıkkale İl Müftülüğü tarafından Nur Camii’nde hac uğurlama programı düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi. Hacı adayları, aileleri ve yakınlarıyla vedalaşırken duygusal anlar yaşadı. İl Müftüsü Abdurrahman Kotan, hacı adaylarına seslenerek, "Siz Rahman’ın misafirlerisiniz. Gittiğiniz yer Beytullah, Allah’ın evi" sözleriyle kutsal yolculuğun önemini anlattı. Kotan, "Şunu iyi bilin, siz Rahman’ın misafirlerisiniz. Allah’a misafir olarak gidiyorsunuz. Misafirliğinizi iyi bilin. Gittiğiniz yer Beytullah, Allah’ın evi. Sizin evinize bir misafir gelirse nasıl davranmasını isterseniz, siz de orada sözlerinizle ve eylemlerinizle öyle olun. Şimdi siz de Allah’ın evine misafir gidiyorsunuz. Samimiyetinize ve gayretinize karşılık şunu bilin; Allah da size ikramda bulunacak. Ama gayret edeceksiniz" dedi. Yıllardır hac ibadetini bekleyen vatandaşlar, kutsal topraklara gitmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadı. Hacı adayı Gürci Gündoğdu (68), "Allah herkese nasip etsin inşallah. Allah’a emanet olun. 16 yıldır bekliyordum" dedi. 15’ yıldır hacca gitmeyi beklediğini anlatan Aydın Deniz (61) ise, "Allah herkesten razı olsun. Güle güle gidelim, güle güle gelelim. Allah’a emanet olun cümleten. 15 yıldır bekliyorduk. 15’inci kurada çıktı. Allah bu sene nasip etti. Allah utandırmasın. Hayırla gidelim, hayırla gelelim inşallah" ifadelerini kullandı. Çok mutlu olduğunu ifade eden Fatma Özüak (77), yıllardır beklediği hac yolculuğuna çıkmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Özüak, "Allah’ım, 16 senedir bekliyordum. Çok şükür kapıları açtı. Yollarına gideceğim, dualarımı edeceğim Rabbime. Sizlere de nasip etsin yavrum. Çok mutluyum. Gelinimle birlikte gidiyoruz" diye konuştu. Hacı adayı Zeycan Özüak (50) da, "Kayınvalidemle birlikte gidiyoruz. Eşim, kayınvalidem ve ben, üçümüz gidiyoruz. Rabbim isteyen herkese nasip etsin. Çok güzel bir duygu. Herkes yaşasın inşallah" dedi.