ÇEVRE - 26 Eylül 2024 Perşembe 09:20

Van Gölü’nün su seviyesi yağışlarla korundu

A
A
A
Van Gölü’nün su seviyesi yağışlarla korundu

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda Van Gölü’nde yaşanan geri çekilmenin bu yılki yağışlar sayesinde seviyesinin korunduğunu söyledi.


Bu yıl bahar aylarında Van Gölü Havzası’na düşen ekstrem yağışlar, gölün su seviyesinin korunmasına büyük katkı sağladı. Haziran ayına kadar rekor seviyelerde yağışın kaydedildiği havzada, bu yağışların bir kısmı doğrudan yüzey akışlarıyla göle ulaşırken, önemli bir kısmı da toprağa sızarak yeraltından gölü beslemeye devam ediyor. Bu sürecin önümüzdeki bahar aylarına kadar devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu yılki yağışların etkisiyle gölün su seviyesinin önemli ölçüde korunmuş olduğuna dikkat çekti.



“Van Göl’ü yer altı sularıyla beslenmeye devam edecek”


İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, 2024 yılının bahar aylarında her ay ekstrem derecede yağışların düştüğünü belirtti. Suyun topraktaki yolculuğunun biraz zaman aldığını hatırlatan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Dolayısıyla o yağışlar hâlâ yer altından gölü besliyor. Bu beslenme süreci de muhtemelen bahar aylarına kadar devam edecek. Van Gölü dediğimiz yer, 3 bin 700 kilometrekarelik bir alan, derinliği ise 400 metredir. Buradaki alan kaybı özellikle sığ alanlarda belirgin olarak ortaya çıkması söz konusu olabilir. Ama Van Gölü’nün tamamını düşündüğümüzde özellikle belli noktalarda bu geri çekilmeyi çok daha net görebiliriz. Ancak bunu güney kıyılarında çok net göremezsiniz, çünkü orası birden derinleşiyor” dedi.



“Havadaki nemin yoğuşup yağış olarak düşme şansı var”


Van Gölü’nün özellikle 2024 yılındaki ekstrem yağışlarla beslenmeye devam edeceğini ve bu olumlu sürecin bir sonraki yıl da kendini gösterebileceğini dile getiren Alaeddinoğlu, “Ancak gelecekte yağış miktarlarının nasıl seyredeceği belirsizliğini koruyor. Geçmişte bunu biliyorduk ya da buna ilişkin bir tahmin yürütebilirdik. Bizi önümüzdeki birkaç yıl yağışlı bir süreç mi bekliyor, yoksa yine bir kurak dönem mi bekliyor bilmiyoruz. Dolayısıyla şunu net olarak ifade etmekte fayda var; havzanın çevresinin dağlık alanlarla kaplı olması, o havadaki su buharının yoğuşmasına neden olacak. Dolayısıyla bu yoğuşma Orta Anadolu ile kıyasladığınızda bu bölge açısından olumlu bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla Ege’de kıyasladığınızda, orada ormanın üst sınırı yok. Dolayısıyla dağlar çok yüksek değil. Orta Anadolu’da da aynı durum var. Yani Erciyes Dağı ve bir iki noktayı çıkarırsanız çok yüksek alanlar yok. Ama burada havadaki nemin yoğuşup yağış olarak düşme şansı var. Bu da havza adına bir pozitif durumdur” diye konuştu.



“Önümüzdeki bahar ayına kadar göl seviyesinde iyileşme devam edecek”


Bu yıl ekstrem yağışlarla birlikte gölün seviyesini koruduğuna tanıklık ettiklerini ifade eden Alaeddinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Son birkaç yılda yaşanan göldeki geri çekilme bu yıl nispeten sınırlı kaldı. Bu da bize şunu gösteriyor: Havzaya düşen yağış belli ölçüde bahar aylarında gerçekleşti ve göldeki çekilme ile buharlaşma arasındaki ilişki her ne kadar buharlaşma galip gelse de göl özellikle bundan sonraki periyotta nispeten kendini koruyacak ve göldeki seviye iyileşmesi bahar aylarına doğru kendini tekrardan göstermeye başlayacak.”



Van Gölü’nün su seviyesi yağışlarla korundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 24. Alanya Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali başladı Alanya Belediyesi tarafından bu yıl 24. kez düzenlenen Alanya Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Bu yıl "kervan" temasıyla başlayan festival; 3 gün boyunca sergiler, stantlar, konserler ve atölyeler gibi birbirinden renkli etkinliklerle devam edecek. Festivalin açılışında kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe yerli ve yabancı binlerce vatandaş katıldı. Kilometrelerce uzanan kortejde bando takımı eşliğinde büyük coşku yaşandı. Yöresel kıyafetleri ve bayrakları ile korteje katılan çok sayıda ülke vatandaşı festivale renk kattı. Kardeş şehirlerden gelen delegeler, halk oyunları ekipleri, spor kulüpleri, eğitim kurumları, klasik arabalar, dans grupları, oteller, maskotlar ve Alanya’nın kültürünü yansıtan detaylarla unutulmaz anlara sahne olan festivalin açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, "Aramızda çok değerli konuklar var. Festivalimize, çok sayıda ülkeden katılımcılar var. Halk oyunları sahnesinde, Yeni Alanyalılar Platformu meydanında, her ülke kendi kültürlerinden unsurları sunacaklar. Bunun yanı sıra aramızda, kardeş şehirlerimizin temsilcileri bulunuyor. Almanya Gladbeck Belediyesi delegasyonu, Litvanya Şilute Belediyesi delegasyonu, Letonya Talsi Belediyesi delegasyonu, Polonya Wodsizlaw Slaski Belediyesi delegasyonu, Polonya Nowy Sacz Belediyesi delegasyonu, Çatalca Belediyesi ise gelişen bazı olaylar nedeniyle son anda iptal ettiler. Onların da sizlere selam ve sevgileri var." dedi. Tarıma destek ödülleri verildi Açılış programında Alanya Belediyesi Zeybek Kursları’nda eğitim gören kursiyeler ve eğitmenler tarafından hazırlanan zeybek gösterisi gerçekleştirildi. Alanya zeybeklerinin de oynandığı gösteri ayakta alkışlandı. Ardından geleneksel hale getirilen yaşam boyu ödüllerinde, Alanya’da Tarıma Destek Ödülü, 3 isme takdim edildi. Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak tarafından üreticiler Mehmet Balki, Ahmet Dalabasmaz ve Ahmet Arslan’a teşekkür ederek ödülleri verildi. Başkan Yardımcısı Koçak, Rusya Antalya Konsolosu Alexey Voronın, Kazakistan Antalya Başkonsolosu Kuat Akhmetkalievich Kanafeev teşekkür plaketi sundu. Festival açılış programı Antalya Devlet Opera ve Balesi üyelerinden oluşan Aspendos Ensemble grubunun konseriyle tamamlandı. Feztivalin ilk gününde Aşkın Nur Yengi sahne aldı Festivalin ilk gününde Eski Belediye Binası arkasındaki konser alanında sahneye önce DJ Haluk Sarıtaş çıktı. Hareketli şarkılarla izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşatan Sarıtaş’ın ardından Aşkın Nur Yengi sahne aldı. Sarı Şeker Sema’nın sunuculuğu yaptığı konserde alanı dolduran binlerce vatandaş için en sevilen şarkılarını seslendiren Aşkın Nur Yengi, unutulmaz bir konser imza attı.
Antalya Çöp kamyonuyla çarpışan motosikletteki 2 genç hayatını kaybetti Antalya’nın Kumluca ilçesinde motosikletin, kontrolsüz kavşaktan dönmeye çalışan belediyeye ait çöp kamyonuyla çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında motosiklette bulunan 2 genç hayatını kaybetti. Kaza, saat 23.15 sıralarında Kumluca ilçesine bağlı Merkez Mahallesi Gödene Caddesi Mezbaha yol ayrımında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Hasan Aşgın (18) idaresindeki 07 CKZ 938 plakalı motosiklet, Kumluca Belediyesine ait, sürücüsünün ismi açıklanmayan 07 VHK 29 plakalı çöp kamyonuyla çarpıştı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde, motosiklette bulunan ve çarpışmanın etkisiyle yola savrulan Hasan Aşgın (18) ile motosiklette yolcu olarak bulunan Bekir Sarpdağ’ın (17) olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Kazayı haber alarak olay yerine gelen ölen gençlerin aileleri sinir krizi geçirirken, Kumluca Cumhuriyet Savcısının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından cenazeler Kumluca Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kamyon sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Görgü tanıkları, Temel Eğitim Mahallesi istikametinden gelen çöp kamyonunun Gödene Caddesi Mezbaha yol ayrımına girmek için kontrolsüz kavşaktan dönmeye çalıştığı sırada, ilçe merkezi yönünden gelen motosikletin çöp kamyonuna çarptığını söyledi.