GÜNDEM - 30 Nisan 2024 Salı 14:53

Van’da yayla sezonu başladı: Besiciler ile çobanların sıkı pazarlığı başladı

A
A
A
Van’da yayla sezonu başladı: Besiciler ile çobanların sıkı pazarlığı başladı

Küçükbaş hayvan varlığında Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Van’da, baharın gelişiyle birlikte besicilerle çobanlar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor.


Havaların ısınmasıyla beraber Van’da koyunlar yaylaya çıkmaya başladı. Besiciler, 30-40 bin TL’ye sürülerine bakacak çoban bulamıyor. İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi Hacı Osman Camii’nin önünde toplanan çobanlar, gelen sürü sahipleriyle uzun süren bir pazarlığa giriyor. Gün boyu cami ve çevresinde gruplar halinde bekleyen çobanlar ile besiciler uygun şartlarda anlaşmaya çalışıyor.


Birçoğu Van’ın ilçeleriyle çevre illerden geldiklerini belirten çobanlar, istedikleri fiyatların çok görülmesine anlam veremiyor. Çobanlar, güvenceleri olmadan koyun sürülerine aylarca dağlarda baktıklarını, yaşanan olumsuzluklara rağmen istedikleri rakamın çok görülmesine dikkat çekti. Besiciler ise 30-40 bin TL vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını fazlasını vermenin de zor olduğunu dile getirdi.



“Koyunların yarısını sana vereyim yarısı da bana kalsın”


Sürüsüne çoban arayan Besici Tayyip Karabalık, Özalp’ın Hacıali Mahallesinde 300 koyun 300 de kuzusunun olduğunu belirtti. Çobanların kendisinden 65 bin istediğini ifade eden Karabalık, “Ben de çobanlara o parayı size nasıl vereyim dedi. Koyunların yarısını sana vereyim yarısı da bana kalsın. Bu böyle olmaz ki. Ben ayda 30-40 bin veririm. 5-6 ay boyunca yaylaya çıkaracak. Oğlum da yanında gidecek, yardım edecek” dedi.


Besicilerin tekliflerinin çok düşük bulduğunu dile getiren Şeref Teke ise “Biz 70 bin diyoruz, 65’e anlaşırız ama onlar fazla buluyor ve bize 30 bin teklif ediyor. Tabii biz de kabul etmiyoruz. Yarı yarıya bir fark var. Dağda, yaylada kalıyoruz, devamlı dışarıdayız. O fiyata gitmeyiz. Sigorta yok, izin 6 ayda 7 gün veriyor. 2 çoban gidiyoruz ama hasta olduğumuz zaman bir kişi kalıyor. 20 günde bir elbiselerimiz yıkanıyor. Yani çok zor bir meslek” diye konuştu.


Öte yandan, besiciler; çobanların süt, peynir, sigara ve yemek gibi ihtiyaçlarını da karşılıyor.



Van’da yayla sezonu başladı: Besiciler ile çobanların sıkı pazarlığı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı Ordu’nun Ünye ilçesinde olabilecek doğal afetlere karşı ortak deprem tatbikatı yapıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ortaklığında Ünye Devlet Hastanesinde düzenlenen deprem tatbikatı gerçeği aratmazken, 2024 yılı Hastane Afet Planı (HAP) çerçevesinde muhtemel meydana gelebilecek depreme karşı personelin duyarlılığını ölçmek ve farkındalığını artırmak ve yaşanabilecek olumsuzluklarla karşı önceden hazırlıklı olabilmek amacıyla tatbikat yapıldı. Senaryo gereği bölgede oluşan 6,4 şiddetindeki deprem nedeniyle ilk olarak tatbikatta Ünye Devlet Hastanesi Acil Durum Ekipleri tarafından durum tespiti yapıldı. Daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından afetzedelere müdahale edilerek sedyelerle hastane bahçesinde oluşturulan çadırlara taşındı. Burada müdahaleleri yapılan hastaların çevre hastanelere nakli sağlandı. Olağanüstü hallerde emniyet, askeriye ve sağlık teşkilatı toplumda meydana gelen afet ve acil durumun oluşturduğu riskler konusunda öncelikli olarak acil eylem planlarını ortaya koyacak birimler olduğunu belirten Hastane Başhekimi Op. Dr. Ahmet Ateş, “Bugün burada olabilecek deprem riskine karşı önceden tedbir almak, ilgili birimlerimizin rol ve sorumluluklarını belirlemek adına tatbikat gerçekleştirmiş olduk. Hastanemiz Afet Planı (HAP) kapsamında yapılan, deprem riskine karşı ilgili birimlerimizin olay anında nasıl davranmaları gerektiği, olay esnasında kimin, nasıl bir rol ve sorumluluk üstleneceğinin değerlendirilmesi adına yapılan bir tatbikattır. Tatbikat ile olay yerinin ve çevresinin güvenliğinin sağlanması, yaralılara müdahale edilmesi, hastaların ve personelin güvenli bir şekilde tahliyesinin sağlanması, olaydan etkilenenlere tıbbi müdahalesinin yapılması ve oluşabilecek diğer zararların önlenmesi hedeflenmektedir. Bu tatbikat her ne kadar sadece bir senaryo ile gerçekleştiriliyor olsa da, tüm senaryolara hazırlıklı olunması gerektiğinin bilinci içerisinde olmalıyız. Tatbikatta görev alan hastane çalışanlarına, UMKE, 112 Acil, İtfaiye ve AFAD personeline teşekkür ediyorum” dedi.