YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 13:46

AŞUT, AGFORISE PROJESİNİ DEĞERLENDİRDİ

A
A
A
AŞUT, AGFORISE PROJESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin tarım-gıdada katma değer olarak artış yaparken, oluşturulan kümelenmelerle firmaların birtakım kaynaklara daha ucuz ulaşmasını ve işbirliği ile pazarlarda ortak bir güç olmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
MTSO Başkanı Aşut, kapanış toplantısı dün gerçekleştirilen, Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen Agforise Projesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Mersin’in, doğru ve profesyonel çalışmalar sonucunda AB Çerçeve Programlarından finanse ettiği projelerle sektörlerini bir üst lige taşıdığına işaret eden Aşut, kentin uluslararası rekabeti yakalamak için gereken Ar-Ge, inovasyon, yüksek teknolojili üretim, markalaşma ve katma değer yaratma hedeflerine AB Çerçeve Programlarından aldığı finans desteği ile hız verdiğini belirtti. Bu projelerin en önemlilerinden birinin de AB 7. Çerçeve Programı kapsamında ‘Bilgi Bölgeleri-Regions of Knowledge-ROK” programı olduğunu ifade eden Aşut, Mersin İl Özel İdaresi koordinasyonunda MTSO, Mersin Tarım-Gıda Platformu ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) sekretaryasıyla 3 yıldır yürütülen projenin yerli ve yabancı tüm paydaşların işbirliği ile başarıyla tamamlandığını bildirdi.
Aşut, hedeflerinin, tarım-gıda sektöründe ekonomik kalkınma ve rekabetçiliği artırmak için Mersin olarak, İtalya’dan Emilia Romagna ve İspanya’dan Murcia bölgeleri ile ortak uzun vadeli Ar-Ge ve inovasyon stratejisi oluşturulması olduğunu dile getirdi. Proje süresince bölgeler arası tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlanarak, firmalar arasında ve firmalar ile araştırma kuruluşları arasında işbirliklerinin teşvik edildiğini anlatan Aşut, “Böylelikle Avrupa’da tarım-gıda sektöründe uluslararası kümelenme ve işbirliği ağlarının geliştirilmesi amacımıza ulaşmış olduk. Sonuçta, Mersin için çok önemli bir kümelenme olacak olan ‘Yaş sebze ve meyve kümesi’ kuruldu. Mersin Tarım-Gıda Platformu Yaş Meyve-Sebze Paketlemecileri ve İhracatçıları Kümesi tarafından birçok faaliyet gerçekleştirildi. Küme, Mersin Tarım-Gıda Platformu’nun, MTSO ve AKİB’in sağladığı sekretarya desteği ile kümelenme faaliyetlerine hız kazandırmak amacıyla bir çalışma grubu olarak oluşturulmuştur. Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları ve Paketlemecileri Kümesi, 29 Haziran 2010 tarihinde yapılan sektörel arama çalıştayı ile faaliyetlerine başlamıştır. Araştırma, teknoloji, inovasyon, girişimcilik, eğitim, pazarlama, halkla ilişkiler ve ağ oluşturma, uluslararasılaşma, rekabet edebilirlik ve ticari işbirlikleri kapsamında işbirliği faaliyetleri geliştirmek üzere bir araya gelen özel sektör, sektör derneği, Mersin Ticaret Borsası, MTSO, AKİB temsilcilerinden oluşmuştur. Küme, özel sektörün ihtiyaçlarına firmalar arası işbirlikleri yolu ile çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. Mersin’in tarım-gıda sektörleri için çok önemli, örnek teşkil edecek bir yapılanmadır” dedi.
Mersin’in sloganların değil, somut olarak sonuca ulaşan bir eylem kent olduğunun altını çizen Aşut, şöyle devam etti: “Hedeflerimize sloganlaşmış ifadeler ve temennilerle varamayız. Yüksek teknolojili üretim temennilerle veya konuşarak yakalanmıyor. Bunları ortaya çıkaracak, firmaları buna teşvik edecek somut yapılanmalar gerekiyor. İşte bu proje ‘Yaş sebze-meyve kümelenmesi’ ile bu altyapıyı hazırlamıştır. Bundan sonraki hedefler diğer kümelenmeler olacaktır. Hedeflediğimiz Tarım-Gıda Teknoparkı ise tüm bunların üst vizyonudur. Bu başarıda emeği olan tüm paydaşları Mersin adına kutluyorum. Özellikle, Mersin Tarım-Gıda Platformu’nun gösterdiği büyük çaba ve disiplinli çalışmalar, sektöre büyük bir sinerji vermiştir. Platformlarımızın hiç biri sembolik değildir. Hepsi kendi sektörlerinde öncü projeleri gerçekleştirmektedir. Mersin tarım-gıdada sadece miktar olarak artış yapmak amacında değildir, asıl amacı katma değer olarak artış yaparken, bu kümelenmelerle firmaların birtakım kaynaklara daha ucuz ulaşmasını sağlamak, iş birliği ile pazarlarda ortak bir güç olmalarını sağlamaktır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.