GENEL - 26 Ocak 2012 Perşembe 14:58

MERSİN`DE MÜFTÜ VE İMAMLARA ORGAN BAĞIŞI ANLATILDI

A
A
A
MERSİN`DE MÜFTÜ VE İMAMLARA ORGAN BAĞIŞI ANLATILDI

Mersin İl Müftüsü Ali Melek, doku ve organ naklinin İslam dininde caiz olduğunu belirterek, Kur’an-ı Kerim’de de sevap olduğunun beyan edildiğini söyledi. Melek, din adamlarının organ bağışını teşvik etmeleri gerektiğini de vurguladı.
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından, il genelindeki müftüler, din adamları ve imamlara yönelik "Doku ve Organ Bağışı Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya İl Müftüsü Ali Melek’in yanı sıra ilçe müftüleri ve çok sayıda din görevlisi ile imam katıldı.
Toplantıda İl Sağlık Müdür Yardımcısı Koray Kenziman’ın açış konuşmasının ardından İl Müftüsü Ali Melek ve Mersin Devlet Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Uzman Dr. Emine Çiğdem
Sanlı, katılımcılara doku ve organ naklinin önemi, dini açıdan uygunluğu, bu konuda verilmiş fetvalar ve din bilginlerinin görüşlerini aktardılar.
Sunumunda ’Organ bağışı dini açıdan uygun mudur?’ sorusunun yanıtını veren İl Müftüsü Melek, organ naklinin ölü vücudunun hırpalanması veya küçük düşürülmesi anlamına gelmediğini, aksine vermeye ve paylaşmaya ortam hazırladığını ifade etti. Organ bağışının dini yönden sakıncası olmadığının altını çizen Melek, "Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak
tanımlanmıştır ve 6 Mart 1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kur’an-ı Kerim’in Maide Suresi’nde de ’Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı’ beyan olunmaktadır" dedi.
Mersin Devlet Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Uzman Dr. Sanlı da organ bağışının tanımı, Türkiye ve dünyada organ bağışı rakamları, beyin ölümü ve organ bağışı, kimlerin bağışta bulunabileceği ve dini açıdan organ bağışı konularında din görevlilerine ayrıntılı bilgi verdi. Din adamlarının organ bağışı konusunda insanlar üzerinde çok büyük etkileri bulunduğuna işaret eden Sanlı, "Organ bağışı konusunda sizler çığır açabilecek güce sahipsiniz. İnsanlar bu konuda gelip size danışıyorlar.
Dolayısıyla desteğinize çok ihtiyacımız var" diye konuştu.
Sunumların ardından İHA muhabirine açıklama yapan İl Müftüsü Melek, İslam dininin insana büyük bir değer verdiğini dile getirdi. Din adamları olarak, insanlara dini konuların yanı sıra dinin bir parçası olan sağlığın önemi konusunda da vaazları, sohbetleri olduğunu anlatan Melek, bugünkü toplantıda ise din görevlilerine, mevcut bilgilerinin yanı sıra İslam dininin organ bağışına olan yaklaşımı, bu konudaki İslam düşünürlerinin fikirleri, halk arasında yanlış anlamaya neden olan konularla ilgili bilgi
paylaşımında bulunduklarını kaydetti. Doku ve organ bağışı konusunda il, ilçe müftülükleri ve cami görevlilerinin mutlaka bir katkısı olması gerektiğinin altını çizen Melek, "Vatandaşlarımızın din adamlarına olan talepleri, onlara bu konudaki bilgilendirme noktasındaki sorularını yöneltmeleri konusunda din adamlarının açık, net, anlaşılır bir halde onları bilgilendirmeleri ve organ bağışı noktasında teşvik etmelerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu toplantının da önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanlarımızın
bizde farklı bir cevabı değil, ortak bir cevabı bulmaları noktasında bu toplantının bir ihtiyaç olduğunu düşünerek ve yapılacak olan bağışlara belki bir katkıda bulunması anlayışıyla iyi bir ortam olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"ORGAN BAĞIŞI CAİZDİR VE SEVAPTIR"
Doku ve organ bağışı konusunda gerek Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nca verilmiş olan fetvaları gerekse Türkiye ve İslam ülkelerindeki İslam alimlerinin organ ve doku bağışı yapmayı caiz gördükleriyle ilgili düşünceleri olduğunu ifade eden Melek, şöyle devam etti: "Bu konuda vatandaşın tereddüt etmesine gerek yoktur. Çünkü yüce dinimiz her insanın yaşamasına büyük önem vermektedir. İnsan hayatının sürmesini ve bunun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini önemsemektedir. Bir insanın
hayatına neden olmanın, bütün insanlığı yaşatmak gibi bir değeri bize Kur’an ifade etmektedir. Bunun için biz de diğer insanların yaşamasına, yani artık hayatla tabi ki yüce rabbimizin emretmiş olduğu, takdir etmiş olduğu ömür müddeti sona ermişse, bugünkü tıp ilminin ifadesiyle beyin ölümü gerçekleşmişse artık organları da organ nakli bekleyen hastalara bağışlamak suretiyle onların yaşamasına katkıda bulunmanın yüce dinimiz katında da makbul değer olduğunu ifade etmemiz gerekir. İnsanlarımıza bu
bilgilendirmenin yapılması gerekir, yani ’caiz midir, değil midir’ tereddüdünden öte bunun artık bir sevap olduğu konusunu da insanlarımıza ulaştırmamız gerekir. Bu konuda zaten bir tereddüt yoktur. Tabi ki hukuki ve dini şartlara riayet etmek şartıyla. Buna riayet ettikten sonra organ ve dokunun bağışlanması konusunda yüce dinimiz cevaz vermekte, uygun görmekte ve bireysel olarak bunu bizi sevaba götüren bir uygulama olarak da düşünüyorum."
Koordinatör Çiğdem Sanlı da organ bağışı konusunda din adamlarının çok büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Dini, kültürel ve sosyal etkileri çok fazla oluyor. Komşusu organ bağışladığında organlarını sattığını düler çığır açabilecek güce sahipsiniz. İnsanlaşünebiliyor insanlarımız. Oysa bunu imamlarımız, din adamlarımız anlatarak yönlendirebilir. Çok büyük etkisi olacaktır. Hem dini açıdan hem sosyal açıdan katkılarının çok çok büyük olacağına eminim, çok şey değişecektir."
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Kenziman ise bu tür toplantıları birçok kesime yaptıklarına dikkat çekerek, "Amaç toplumdaki farkındalığı artırmak, insanların bilinç düzeyini yükseltmek ve organ bağışı bekleyen binlerce insanın bir anlamda sesi olabilmek. Din görevlileri, müftülerimiz bu ilin kanaat önderleri. Çoğu insan çeşitli sorunlarını ilk önce din adamlarına gidip danışıyorlar. Onların bilgi düzeyinin yükseltilmesinin, doku ve organ bağışı konusundaki farkındalığı daha çok artıracağını düşündüğümüz için
böyle bir toplantı yapmaya karar verdik ve katılımın oldukça yüksek olması bizi umutlandırdı. Umarız bundan sonraki süreçte daha fazla insan doku ve organ bağışı yaparak çaresiz bekleyen birçok hastaya derman olur" dedi.
Toplantının bitiminde de İl Müftüsü Ali Melek ile çok sayıda imam ve din görevlisi, Mersin Devlet Hastanesi Doku ve Organ Bağışı birimi görevlilerince doldurulan bağış kartı ve formu imzalayarak organlarını bağışladılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Gülnar Devlet Hastanesi’nde 2 yeni hizmet Gülnar Devlet Hastanesi’nde mart ayı itibari ile Bilgisayarlı Tomografisi Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinin hizmet vermeye başladığı bildirildi. 2016 yılında yeni binasına taşınan 40 nitelikli yatağa sahip Gülnar Devlet Hastanesi, vatandaşlara sunulan sağlık hizmetinin kalitesini arttırma yönündeki çalışmalarına devam ediyor. Birkaç branş dışında personel ve hekim eksiği bulunmayan Gülnar Devlet Hastanesi’nde mart ayı itibari ile Bilgisayarlı Tomografisi Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği hizmet vermeye başladı. Hizmete giren yeni birimlerle ilgili açıklama yapan Başhekim Uzm. Dr. Hasan Şahin, yeni hizmete alınan BT Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ile birlikte sevklerde yüzde 30’lar civarında bir azalma olduğunu söyledi. Şahin, "Bir firma tarafından hastanemize hibe edilen Bilgisayarlı Tomografi Cihazı ile tanı koyma noktasında büyük bir avantaja sahip olduk. Bu da hastanemizden başka sağlık tesislerine sevklerimizde kayda değer bir azalmayı sağladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimiz ise Gülnar Kaymakamlığımız tarafından finanse edilmiş olup, haftanın 5 günü vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Şu ana kadar 758 vatandaşımız bu hizmetten faydalanmıştır. Bu iki birimin hastanemize kazandırılmasında emeği geçen ve ayrıca bu hizmetlerin sunulması noktasında personel desteği sağlayan bakanlığımıza ve İl Sağlık Müdürlüğümüze, vatandaşlarımız ve hastanemiz adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.
İzmir Genç MÜSİAD İzmir’den, “Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap” buluşması Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi Gençlik Kurulu tarafından düzenlenen 3T: Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap buluşmasına genç iş insanları büyük ilgi gösterdi. Ticaret fırsatlarının konuşulduğu buluşmada, bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı üzerine konuşmalar yapıldı. Genç MÜSİAD İzmir, 3T: Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap buluşması gerçekleştirdi. Saygılı Rulman Ertuğrul Gazi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen buluşmaya MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyeleri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı. Ticaret fırsatlarının konuşulduğu buluşmada yeni iş fırsatları ve bilgilendirmeler yapıldı. “Üyeler arası ticareti geliştirmek istiyoruz” Üyeler arasında ticareti geliştirmek adına 3T: Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap buluşmasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Genç MÜSİAD İzmir Başkanı Alper Atlı, “Genç MÜSİAD üyeleri olarak, ticaretimizi canlandırarak, birlikteliğin bereketinden faydalanıyor ve bu özel organizasyonlarda bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Tanışma ve etkileşim kurma imkânı sunan bu etkinlikler sayesinde, yeni iş fırsatlarını keşfetme ve büyütme şansına ayrıca sahip oluyoruz. Bu minvalde hazırlamış olduğumuz “Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap” programında üyeler arasında aktif iş ilişkilerinin kurulması ve üyelerimizin ekonomik potansiyeline katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. “Networkü ticaret ile bir araya getiriyoruz.” Genç MÜSİAD İzmir Başkan Yardımcısı Ömer Saygılı ise "2002 yılında kurulan Genç MÜSİAD, bugün Türkiye’nin dört bir yanında ve yurt dışında 32 temsilciliğiyle faaliyet göstererek, ülke ekonomisine ve sosyo-kültürel yapısına katkıda bulunma çabasını sürdürmektedir. Bizler, bu çabanın bir parçası olarak, gençlerimizi desteklemek ve onların uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün burada gerçekleştireceğimiz programın önemli bir bileşeni olan 3T: Tanı-Tanıştır-Ticaret Yap programı, üyelerimizin arasındaki ticareti güçlendirmeyi amaçlayan bir programdır. Bu program sayesinde, Genç MÜSİAD Şube üyeleri bir araya gelerek hem birbirleriyle network oluşturuyorlar hem de ticari ilişkiler kurma fırsatı buluyorlar” diye konuştu.