YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 10:37

ESKİ BELEDİYE HİZMET BİNASI “KENT MÜZESİ” OLUYOR

A
A
A
ESKİ BELEDİYE HİZMET BİNASI “KENT MÜZESİ” OLUYOR

Tarihi Kentler Birliği’nden projesi ödül alan İnebolu eski belediye hizmet binasının restorasyonu için Anıtlar Kurulu’ndan onay çıktı.
İlk etapta ödenek sıkıntısına takılarak harabeye dönen eski belediye hizmet binasının tescilli bina olduğu için Anıtlar Yüksek Kurulu’nda da bir müddettir bekliyordu. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından plan ve projeleri incelenen eski belediye hizmet binasının restorasyonu için önünde bir engel kalmadı. Restorasyon çalışmaları için ihale sürecini başlattıklarını belirten İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, seçim beyannamesinde bulunan buranında ilçeye gelir elde edilebilmesi için kazandırılacağını söyledi. Daha önceden çalışmaları başlatılan fakat ödenek ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na takılan eski belediye hizmet binasının artık önünde engel kalmadığını ifade eden Uzuner, “Burası 19. yüzyılda medrese olarak kullanılan bu binanın şuan ki görünümüyle aynı olmadığı gerekçesiyle eski görünümüne getirilip projeler tekrar çizildi. Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak olan binanın ne şekilde kullanacağımıza, eski şekline gelip İnebolu’ya ikinci bir Türk Ocağı Müzesi gibi veya Kent Müzesi gibi arkadaşlarımızla görüş birliğine içerisindeydik. Yaptığımız toplantılar sonucunda buranın Kent Müzesi haline getirmesi oldu. Buranın Kent Müzesi haline getirildikten sonra İnebolu’ya gelen misafirler Türk Ocağını gezdikten sonra ikinci bir yere daha artık gidebilecekler. Orayı Kent Müzesi yaptığımız zaman İnebolu’ya gelen misafirlerin hepsinin Türk Ocağı’ndan çıktıktan sonra bir Neziha Battal Kültürevi kalıyor. Başka götürülecek yer olmadığından dolayı burayı Kent Müzesi haline getirmek istedik. Bu şekilde misafirlerin bir gün daha ilçemizde kalmasını amaçlıyoruz” dedi.
Kent Müzesi haline getirilecek olan eski belediye hizmet binasının içersinde tarihi evlerin maketleri, manzara resimleri, el sanatları eserleri ve yöresel kıyafet ve kültürel zenginlikler gibi ilçenin tarihi ve kültürel yönünü anlatan çalışmaların yer alacağını açıklayan Uzuner, restorasyon çalışmalarını yaz ayına yetiştirmeye çalıştıklarını ve bu yüzden burada dükkanları bulunan esnaflara dükkanlarının tahliye edilmesini istediklerini belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Kaymakam Korkutata bienal üyeleri ile bir araya geldi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenecek uluslararası 2. Kommagene Bienali jüri üyeleri, Kahta Kaymakamı Selami Korkutata başkanlığında toplandı. Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, 2. Kommagene Bienali Küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü İstvan Eros ve jüri üyeleri ile bir araya geldi. Macaristan-Türkiye 2024 Dostluk yılında bu senenin küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Eros Istvan yaptığı açıklamada, “Deprem felaketinin sonra yeniden doğuş ihtiyacına atıfta bulunarak ’İyileşmek’ teması ile başlayacak olan 2. Kommagene Bienal sergileri 24 Ağustos tarihinde açılacak. Burada olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. 2. Kommagene Bianel’ine 41 farklı ülkeden 198 başvuru oldu. 45 proje jüri tarafından sergilenmeye değer görüldü. Jüride Eung Woo Lee, Krıstaps Zarı , Santa Zarıa, Bogdan Achımescu, Varol Topaç ve Nihat Özdal gibi bir birinden değerli isimler bulunuyor” dedi. Kahta Kaymakamı Selami Korkutata ise, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan Nemrut Dağı ve diğer tarihi ören yerleriyle adeta medeniyetin beşiği olan bölgemiz, dünyayı kıskandıracak çok büyük kültürel bir zenginliğe sahip. 2. Kommagene Bienali çerçevesinde bölgemizin hem tarihini hem de doğasını güzel sanatsal etkinliklerle burada gerçekleştireceğiz. Kahta şehri, Kahta Kalesi, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Baraj Gölü’ndeki Adalar için oluşturulacak olan eserler sergilenecek” diye konuştu.