POLİTİKA - 23 Ocak 2012 Pazartesi 14:16

MHP MYK ESKİ ÜYESİ KÜPCÜ`DEN 2B TEKLİFİ

A
A
A
MHP MYK ESKİ ÜYESİ KÜPCÜ`DEN 2B TEKLİFİ

MHP eski ARGE Koordinatörü ve MYK eski üyesi İsmail Hakkı Küpcü, 2B arazilerinin mülkiyetinin satılmaması, 49 yıllığına kiraya verilmesi teklifinde bulunarak, "Elde edilecek gelirin yüzde 20’si kentsel dönüşüme, yüzde 2’si ağaçlandırmaya, kalanı köylerin kalkınmasına harcanmalıdır" dedi.
MHP Genel Başkanlığı için aday adaylığını açıklayan Küpcü, 2B arazileriyle ilgili yeni bir teklif ortaya koydu. Hükümetin bu arazileri üzerinde oturanlara satarak, bütçedeki açıklarını azaltmayı hedeflediğini belirten Küpcü, yapılmak istenenin bu milletin 1919’dan sonra dişiyle tırnağıyla mücadele ederek oluşturduğu kurumların ucuza satışının tekrarı olduğunu öne sürdü. 2B konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğunu kaydeden Küpcü, "2B arazileri üzerinde inşaatı bulunan vatandaşların hepsi
Hazine arazisi işgalcisi değildir. Bir kısmı hakikaten 2B mağdurudur. Ancak çözüm üretirken, araziler ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Aksi takdirde bundan sonra Hazine arazilerinin talan edilmesinin önü bu kararla açılmış olur. Diğer taraftan hukuka saygılı davranan vatandaşlar cezalandırılmamalıdır. Hem gerçekten mağdur olanlar ayırt edilmeli, hem de Hazine arazilerinin işgal edilmesi önlenmelidir" ifadelerini kullandı.
Bu konuda hem istismarı hem de vatandaşlar arasındaki anlayış farklarını önlemek için sadece 2B arazileri konusunda olmak kaydıyla devlet malı mantığı yerine milli servet esasının dikkate alınmasını isteyen Küpcü, şunları kaydetti:
"2B arazilerinin vatandaşa, mülkiyetinin satışı yapılmamalıdır. Çözüm, bu arazilerin 49 yıllığına vatandaşa kiraya verilmesidir. Kiralayanların arazileri ve üzerindeki yapıları başkalarına, 49 yıl şartı sabit kalarak devretme hakları olmalıdır. Kiracıların arazi üzerine yeni inşaat yapmaları durumundaki haklar da yasayla netleştirilmelidir. Kiralanan yer ipotek olarak verilebilmelidir. Kira bedelleri aynı satış gibi tespit edilerek taksitlerle alınmalıdır. Böylece üç ayrı yönden fayda sağlanacaktır.
Birincisi, arazilerin mülkiyeti devlette kalacaktır. İkincisi, araziler üzerindeki yapılaşma sonucu oluşan milli servet korunacaktır. Üçüncüsü, devlet gelir elde edecektir. Tahsil edilecek paraların sadece kentsel dönüşüme harcanması yanlıştır. Kentsel dönüşümün depremlere çare olması için köklü şehircilik ve imar planları yapılması gerekir. Hükümetin yetkililerinin ifadelerinden, yapılacakların böyle bir kentsel dönüşüm için değil, binaların güçlendirilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca şehirlere göç
engellenemezse, yapılacak şehircilik planlarının anlamsızlaşacağı aşikardır. Tahsil edilecek paraların yüzde 20’si kentsel dönüşüm için yeni alanlar oluşturmaya harcanmalıdır. Bu yeni alanların tarım arazisi olması kesinlikle önlenmelidir. Yüzde 2’si yeniden başka ağaç dikimi için kullanılmalıdır. Gelirin kalanı köylerin kalkınmasına ve yaşanabilir yerler haline getirilmesine harcanmalıdır. Yeraltındaki sıcak su kaynaklarının (jeotermal enerji) olduğu bölgelerden başlanabilir. Sıcak sulardan seracılık,
binaların ısıtılması, tarım ürünlerinin kurutulması, sağlık turizminin geliştirilmesi gibi konularda çok ucuz enerji kaynağı olarak yararlanılabilir. Böylece hem tarım ve hayvancılık açısından var olan milli servetimiz değerlendirilir, hem de köydeki insanlarımızın gelirleri artacağından şehirlere göç etmek zorunda kalmazlar. Dolayısıyla yeni Hazine arazisi işgalleri azaltılacağı gibi ülkemizin GSMH’sı artırılmış olur."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir