GENEL - 18 Ocak 2012 Çarşamba 13:57

(ÖZEL HABER) 650 YILLIK GELENEK KİSPET

A
A
A
(ÖZEL HABER) 650 YILLIK GELENEK KİSPET

Ata sporu olan yağlı güreşlerde pehlivanların giydiği işlenmiş deriden yapılan kispet, Samsun’da üretilerek tüm Türkiye’ye pazarlanıyor.
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde kispet üretimi yapan imalat sahibi ve eski güreşçi Rahmi Sarıkaş, bir kispetin 22 parçadan oluştuğunu ve 8-9 saatte bittiğini söyledi. 5 yıldır kispet imalatı ile uğraştığını belirten Sarıkaş, "Ben bu işe 2005 yılında Hikmet Kesen ustamızın yanında başladım. 2006 yılında da yanından ayrılarak eski Avrupa ve Türkiye Güreş Şampiyonu Öztürk Korkmaz ile bu işi beraber devam ettirmekteyiz. Bizim yaptığımız kispetler 22 parçadan oluşuyor. Biz, kispetteki perçin sorununu çözdük.
Yani kispetin içindeki perçinlerin pehlivanların tırnaklarını kesme olayı ortadan kaldırdık. Biz buna yenilik getirerek dışarıdan gözüken perçini, içerde göstermemeye çalıştık. Bu yönden dolayı iş potansiyelimiz biraz arttı. Bütün güreş camiası da bundan memnun kaldı. O yüzden bizi tercih ediyorlar. Ortalama 3 senedir başpehlivanların yüzde 60-70’i bizden kispet alıyor" dedi.
Kendisi gibi eski güreşçi olan arkadaşı Rahmi Sarıkaş ile birlikte kispet üretimine başladıklarını belirten eski Avrupa ve Türkiye Güreş Şampiyonu Öztürk Korkmaz, Gaziosmanpaşa Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olduğunu, fakat ataması yapılamayınca kispet imalatında çalışmaya başladığını açıkladı. Korkmaz, "Kispet yapımına 2005-2006 yıllarında arkadaşım Rahmi Sarıkaş ile başladık. Bundan önce Avrupa ve Türkiye Güreş Şampiyonuydum. Üniversiteyi bitirdikten sonra atanamadığım için bu işe
merak saldım. Kispet işini dünyada sadece 2 imalatçı yapmakta. Kispetin bütün oluşumunu bana Rahmi Sarıkaş öğretti. Bunu öğrendikten sonra bütün Türkiye’ye ve hatta dünyaya kispeti yapıp gönderiyoruz" diye konuştu.
650 yıllık geleneğe sahip çıkmak istediklerini belirten Korkmaz, şöyle devam etti: "Bizim mağdur olduğumuz konu, kispet şuanda el emeğidir. Başında saatlerce hatta günlerce kaldığımız zamanlar oluyor. Yaptığımız işin karşılığını tam olarak göremiyoruz. Devletten bu konuda yeterince yardım alalamıyoruz. Yaptığımız işlerde genellikle belediyelere yaptığımız için vergi ve fatura konusunda çok sıkıntımız var. Bu da bizim belimizi büküyor. Bu işi sevdiğimiz ve emek verdiğimiz için sürdürüyoruz. Devletimizin
bize bu konuda destek vermesini bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Kispet 650 yıllık gelenek ve UNESCO’da Dünya Mirasları Listesi’ndedir. Dünyada bu işi yapan 2 usta var, başkası yok. Bu işi sevdiğimiz için yapıyoruz. Bu sanatın ölmemesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Ata sporu olan yağlı güreşlerde güreşçilerin giydiği dana derisinden yapılan kispetlerin bu seneki satış fiyatları 450-500 TL arasında olduğu belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir