YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 16:09

(ÖZEL HABER) SGK İL MÜDÜRÜ SÜRÜCÜ’DEN GELİR TESTİ UYARISI

A
A
A
(ÖZEL HABER) SGK İL MÜDÜRÜ SÜRÜCÜ’DEN GELİR TESTİ UYARISI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürü Mükremin Sürücü, herhangi bir sosyal güvencesi veya yeşil kartı olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için bu ay sonuna kadar ‘gelir testi’ yaptırmaları gerektiği uyarısında bulundu.
SGK İl Müdürü Sürücü, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren SGK’ya devrolan yeşil kartlılar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında ‘gelir testi’ yaptırması gerekenlerle ilgili bilgi verdi. Sürücü, kurumun ön hizmet biriminde vatandaşlara yardımcı olurken verdiği demeçte, artık SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplandığı için kurumda her zaman yoğunluk olduğunu söyledi. “Bir insan suç işlemediği sürece TCK ile muhatap değil, bir insan ticari bir işletme işletmediği sürece vergi mükellefi değil, aynı kişilerin, ceninin ana rahmine düştüğü andan itibaren sağ doğmak şartıyla sosyal güvenliği başlar” diyen Sürücü, bebeklik, çocukluk, gençlik, orta yaş, yaşlılık, ölüm, ölümden sonra mezara kadar, mezardan sonra da hak sahipleri olmak üzere nüfusun tamamına hitap ettikleri için sürekli yoğunluk yaşadıklarını vurguladı. Sık sık servisleri dolaşarak sorunları dinlediğini anlatan Sürücü, ön hizmet biriminde yığılma olduğunda da bizzat vatandaşlarla ilgilenerek yardımcı olduğunu kaydetti. Vatandaşların daha çok ne zaman emekli olacağını öğrenmek, sağlıkla ilgili sorunlarını çözmek ve tescille ilgili başvuruda bulunduklarını anlatan Sürücü, mümkün olduğunca sorunları çözmeye çalıştıklarını aktardı. Sağlık aktivasyon sisteminde Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) adıyla yeni bir programa geçtikleri bilgisini veren Sürücü, bilgileri yeni bir modeme aktardıklarını, buradan otomatik olarak güncelleme yapılacağı için de biraz yoğunluk yaşadıklarını ifade etti.
“YEŞİL KARTLILARIN SAYISI ‘GELİR TESTİ’ İLE GİDEREK DÜŞÜYOR”
Yeşil kartla yeni dönemle ilgili bilgi veren Sürücü, Türkiye genelinde 9 milyon 200 bini aşkın yeşil kartlının 1 Ocak 2012’den itibaren SGK’ya devredildiğini anımsattı. Sürücü, Mersin genelinde ise 240 bin yeşil kartlının SGK İl Müdürlüğü’ne devredildiğini dile getirdi. Yeşil kartta şu an çok fazla sıkıntı yaşamadıklarına işaret eden Sürücü, artık yeşil kartla ilgili de gelir testi uygulamasına geçildiğini söyledi. ‘Gelir testi’ni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nezdinde illerde kaymakamlıklara bağlı olan sosyal yardımlaşma vakıflarının yaptığını anlatan Sürücü, “Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmet Projesi kapsamında, 13 tane kamu kurumunun 26 tane sorgusu yapılıyor. Kişinin durumu örneğin, SGK’dan, tapudan, trafikten sorgulanıyor. Bunun yanında gelirleri giderleri, su ve elektrik tüketimi gibi sorgulamalar sonucunda bir tespit yapılıyor. Burada daha titiz, düzenli ve daha net sonuçlar çıktığı için yeşil kartlı sayısında da düşme olmasını bekliyoruz. Zaten bu yapılanmadan önce Türkiye genelinde 14 milyondan fazla yeşil kartlı vardı, şu anda 9 milyon 200 binlerde. Öngörümüze göre rakam yarı yarıya düşecek ve 5 milyon civarına inecek” dedi.
“MERSİN’DE AY SONUNDA YEŞİL KARTLI SAYISI 5 BİN KİŞİ AZALIR”
Mersin’de de yeşil kartlı sayısının son bir ayda 243 binden 240 bine indiğini bildiren Sürücü, rakamın bu ay 5 bin daha düşeceğini tahmin ettiklerini dile getirerek, “Bu SPAS dediğimiz yeni program sisteme girip sorgulama yapınca daha net veriler verecek. Bir de evlere birebir gidip hane halkının gelirleriyle ilgili yapılacak çevre soruşturmaları da etkili olacağı için bu rakam hızla düşecek. Biz yeşil kartlı sayısının her ay düşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
6111 sayılı yasayla yeşil kartlılara bir kolaylık getirildiğini de ifade eden Sürücü, bu yasa yürürlüğe girmeden önce yeşil kartlı birinin işe girmesiyle yeşil kartının iptal olduğunu, işten ayrılması durumunda yeniden başvuru yapması gerektiğini anlattı. Sürücü, yeni sistemde ise yeşil kartlı biri işe girip bir süre sonra tekrar ayrılsa dahi artık kartının iptal olmadığını ve otomatik olarak yeniden devreye girdiğini belirterek, bunun da yeşil kartlı sayısını azaltan sebeplerden biri olduğunu kaydetti.
“ARADA OLANLAR BU AY SONUNA KADAR GELİR TESTİNİ YAPTIRSIN”
SGK İl Müdürü Sürücü, yeşil kartı ya da hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için gelir testi yaptırmaları gerektiği uyarısında da bulundu. “Ne yeşil kartlı ne de SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı var. Yani arada olan bir kesim var. Bu kesimlere özellikle sesleniyorum; bu ayın sonuna kadar bağlı oldukları ilçelerdeki kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurarak ‘gelir testi’ yaptırsınlar” diyen Sürücü, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. GSS’li olmak için kimlerin ne kadar prim ödemeleri gerektiğinin gelir testi ile belirlendiğini ifade eden Sürücü, şöyle devam etti: “Gelir testi sonucunda, geliri 2012 yılı brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlardan hiç prim almayacağız.Geliri brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlardan 33 lira, asgari ücret ile iki katına kadar olanlardan 100 lira, asgari ücretin iki katından fazla geliri olanlardan da 200 lira alıyoruz sağlık güvencesinden dolayı. Bu dilimlerden hangisine girerse gelir testi sonucunda biz ona göre onları tescil yapıyoruz. Öte yandan, hem yeşil kartlı hem de hiçbir kaydı olmayan, çalışmayan kişiler ‘biz gelir testine gitmek istemiyoruz’ derlerse, tavan rakamımız olan 200 lirayı ödemek şartıyla anında aktivasyon yapıyoruz. Bu rakamlar asgari ücretle orantılı ve her ay ödenmesi gerekiyor. Genel sağlık sigortası primidir bu.”
“TAHSİLATLARDA ONLINE SİSTEME GEÇTİK”
SGK il müdürlüklerinde dünden itibaren tahsilatlarda da ‘online’ sisteme geçtikleri bilgisini veren Sürücü, “Biz daha önce birçok tahsilatımızı veznelerimizde manuel alıyorduk. Bunlar da artık ‘online’ sisteme geçiyor. Bunlarla ilgili de dün itibariyle talimatlar geldi, artık tüm iller tahsilatları bankalar aracılığıyla yapacak. Şu an Ziraat Bankası bunu alıyor. Vatandaşlarımızın bilgisi olsun, artık bankalara gidip GSS prim borçlarını, tarım borçlarını, askerlik borçlanmalarını ödeyebilirler. Böylece buranın yoğunluğu da azalmış olacak. Zaten tek veznemiz vardı, muhtemelen ay sonunda o da kapanacak” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir