KÜLTÜR SANAT - 28 Haziran 2017 Çarşamba 15:58

1930’dan günümüze çeyiz sandıkları sergilendi

A
A
A
1930’dan günümüze çeyiz sandıkları sergilendi

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve 1930-1989 yılları arasında kullanılan çeyiz sandıklarının yer aldığı "Çeyiz Sandıkları Sergisi ve Öyküleri" adlı sergi, Yalova Kent Müzesi’nde kapılarını araladı.

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve 1930-1989 yılları arasında kullanılan çeyiz sandıklarının yer aldığı "Çeyiz Sandıkları Sergisi ve Öyküleri" adlı sergi, Yalova Kent Müzesi’nde kapılarını araladı.


Tarihin bir kesitine ilginç insan hikayeleri, gelenek ve göreneklerle ışık tutacak olan "Çeyiz Sandıkları Sergisi ve Öyküleri" adlı sergi Yalova’da törenle açıldı. Serginin açılış kurdelesini Kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali, Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu ve Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu başkanı Zeki Gürsu kesti. Gürsu, sergide 12 sandığın yer aldığını ve teşhir edilen her sandığın ise bir hikayesi olduğunu belirtti. Sandıkların içerisinde ise sandık sahiplerine ait çeyizler yer alıyor.


Serginin önemi hakkında da bilgiler veren Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, "Burada göçle birlikte gelmiş atalarımıza ait sandıkları sergiliyoruz. Bu sandıklar büyüklerimizden çocuklarına, onlardan da bizlere kadar ulaştı. Biz de bu sandıkların hikayelerini derledik. Sandıkların hikayelerini yazarken hüzünlü hatıralara şahit olduk. Buradaki çeyiz sandıkları özellikle Balkanlar yöresine ait çeyiz sandıkları. O döneme ait sandıklar. Genelde 2 gözlü, çiçekli ve perdeli olarak yapılırmış. Bu da evliliği, eşleri ve yeni bir hayatı temsil ediyor. O dönemde çeyiz çok önemliydi. Gelinlik kızların mutlaka çeyizi olmak zorundaydı. Çeyizi az olan kızın itibarı da az olurdu. Günümüzde bu gelenek sürdürülmüyor" dedi.


Sergi 3 Temmuz 2017 tarihine kadar açık kalacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da 19 Mayıs coşkusu Ordu’da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenle kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşının Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 105’nci yıldönümü, Ordu’da düzenlenen törenlerle kutlandı. Ordu Valiliği’nce hazırlanan kutlama programı çerçevesinde ilk tören, Şarkiye Mahallesi’nde bulunan Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Burada yapılan törende, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu. Akabinde, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ordu Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç bir konuşma gerçekleştirerek, bu anlamlı günün 105’inci yılına ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan uğruna canlarını feda eden şehitleri anarak, “Ordu’da her bir gence ulaşarak, geleceğe hazırlanmalarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Ecdadın; vatanı için istiklalini ve istikbali uğruna sergilediği kahramanlıkları gençlerimize aktarmak en önemli vazifemizdir” ifadelerine yer verdi. Programda şiir ve türküler okundu, öğrenciler ve gençler tarafından hazırlanan çeşitli gösteriler sunuldu. Kutlama programına Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ve çok sayıda protokol üyesi ile vatandaşlar katıldı.