ÇEVRE - 25 Ekim 2022 Salı 17:05

Yüksek Jeoloji Mühendisi Kendir’den rahatlatan açıklama: “Gökyüzündeki olaylar depremleri doğrudan etkileyebilecek etkenlerden değildir”

A
A
A
Yüksek Jeoloji Mühendisi Kendir’den rahatlatan açıklama: “Gökyüzündeki olaylar depremleri doğrudan etkileyebilecek etkenlerden değildir”

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı Osman Kendir, “Güneş tutulması ve benzeri gökyüzündeki olaylar depremleri doğrudan etkileyebilecek etkenlerden değildir” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı Osman Kendir, “Güneş tutulması ve benzeri gökyüzündeki olaylar depremleri doğrudan etkileyebilecek etkenlerden değildir” dedi.


Yüksek Jeoloji Mühendisi Kendir, yaşanan güneş tutulmasının büyük bir depremi tetikleyeceği yönündeki söylentiler üzerine açıklamalarda bulundu. Kendir, gökyüzü olaylarıyla depremlerin ilişkisinin bulunmadığını belirterek, “Güneş tutulması ve benzeri gökyüzündeki olaylar depremleri doğrudan etkileyebilecek etkenlerden değildir. Bilim adamlarınca yapılan açıklamalarda ayın litosferde 25-30 santime varan esnemelere sebep olduğu bilinmektedir. Dünyamız üzerinde gerçekleşen depremlerin büyük çoğunluğu levha toktoniği kaynaklı olup, depremler bu bölgelerin birbirlerine göre göreceli olarak hareket etmesiyle gerçekleşirler” diye konuştu.


Kendir, Türkiye’nin Avrasya ve Arap Plakaları arasında sıkışmış olup Alp- Himalaya kuşağında yer aldığını söyledi. Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı, Ege Graben Sistemleri, Kıbrıs-Hellenik Yayı ve benzeri aktif hatların varlığının da tüm halk tarafından bilindiğini hatırlatan Kendir, şöyle konuştu:


“Yüzyıllara dayalı stres birikimleri ile oluşan kırılmaların sadece güneş tutulması ile tetiklenebileceğini söylemek çok ta doğru olmayacaktır. Küçük bir etkisi olabilir ancak halkta oluşturulan algı ve panik havasına bakıldığında ise önemsenmeyecek boyutta olduğunu vurgulamalıyız. Deprem Ülkesi olduğumuz bilinci ile yerleşim bölgelerimizi doğru seçmeli ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılaşmalıyız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.