ÇEVRE - 30 Mayıs 2023 Salı 11:35

Doğal yaşam alanı korunan Hersek Lagünü’nde üreyen kuş türü sayısında artış

A
A
A
Doğal yaşam alanı korunan Hersek Lagünü’nde üreyen kuş türü sayısında artış

Doğal yaşamın korunması adına yapılırken Osman Gazi Köprüsü’ne kavis verdirilen Hersek Lagünü’nde gösterilen çevre hassasiyeti meyvelerini vermeye devam ediyor.

Doğal yaşamın korunması adına yapılırken Osman Gazi Köprüsü’ne kavis verdirilen Hersek Lagünü’nde gösterilen çevre hassasiyeti meyvelerini vermeye devam ediyor. Bölgede kuş tür ve popülasyonu her geçen gün artarken, üreyen kuş türü sayısı da 30’lardan 50’lere kadar yükseldi.


Türkiye’de bugüne kadar gözlemlenen 496 türün 253’ünün kayıt altına alındığı Hersek Lagünü, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mutlak korunması gereken sulak alanlar içinde yer alıyor. Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan lagünde, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Altınova Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla hem kuş türü hem popülasyonu her geçen gün artıyor. Göçmen kuşların ziyaret etmesinden dolayı “Kuş Oteli” olarak da anılan Hersek Lagünü’nde üreyen kuş tür sayısında da artış yaşanıyor.


Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bübül, Hersek Lagünü’nün değerli bir alan olduğunu dile getirdi. Kuş türlerinin burada üremesinin alanın önemine önem kattığını dile getiren Bülbül, şöyle konuştu:


“Değerli alan dediğimizde kuş çeşitliliği önemli, toplam sayı önemli. Fakat daha önemlisi de buradaki kuşların üreme sayıları, popülasyonu. Bir 10-15 yıl önceye kadar yaptığımız çalışmalarda, 30 civarında türün türediği yer. Tekrar bir çalışma yaptığımızda görüyoruz ki 50’ye yakın kuş türü su kuşları olsun, diğer ötücüler olsun alanımızda üremektedir. Tabi biz bu alana önemli kuş alanı (ÖKA) diyoruz. Bu kara gagalı sumrunun alanda 10 çiftten fazla ürediğinden dolayı bu statü veriliyor. Son haftalarda yaptığım gözlemden kara gagalı sumruların 100’den fazla olduğunu gördüm. Hatta 150 civarında kara gagalı sumru. Bunların bir kısmının yuvada olduğunu, bizzat uzaktan teleskopla izledim. Yani rahatlıkla 40 çift civarında bir üreme olduğunu söyleyebilirim. Bu da çok özel bir sayı. Çünkü kara gagalı sumru Türkiye’de 2 yerde ürüyor. Birisi burası birisi de Gediz deltası. Bunun için de alan çok çok önemli. Bu ürediği alana daha önceleri insanlar geçebiliyordu. Şimdi artık geçemiyorlar. Tabelalarımızı astık, halka olsun, diğer arkadaşlara olsun bunu anlattık. Onlar da sağ olsunlar bu hassas durumu kabullendiler. Bunun karşılığında da kuşların üremesi çok daha fazla oluyor.”


Bülbül, lagünün korunmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Yağmura rağmen dışarıda saf tuttular: 4 asırlık camide bayram namazı kıldılar Sivas’ta yer alan ve 4 asırlık geçmişi ile bilinen Tarihi Kale Camii’nde Ramazan Bayramı sevinci yaşandı. Öğrenim görmek amacıyla farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen öğrenciler, yağmur yağışına rağmen saf tutarak namaz kıldı. Dönemin Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılan ve asırlara meydan okuyan Kale Camii’nde bayram namazı sevinci yaşandı. Sabahın erken saatlerinde uyanan vatandaşlar, bayram namazı kılmak için camilere akın etti. Üniversite öğrenimi nedeniyle Sivas’ta bulunan yabancı uyruklu öğrenciler de bayram namazı için Tarihi Kale Camii’ne gitti. Yöresel kıyafetlerini giyen yabancı uyruklu öğrenciler, dışarıda yağan yağmura aldırış etmeden saf tuttu. Bayram namazı kılan öğrenciler, namazın ardından bayramlaştı. "Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun" Filistin’den Sivas’a geldiğini söyleyen Abdullah Hişam, "Burada üniversite okuyorum. Ramazan’ın ardından bayram namazı kıldık. Namaz sonrası burada arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Bugün Sivas’ta hava yağmurlu. Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun. İnşallah Filistin barışa kavuşur" dedi. "Çok şükür bayrama kavuştuk" Sudanlı öğrenci Ahmed Seyfeddin ise, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim. Ramazan’ı bitirdik, keşke bitmeseydi. Ramazan çok mübarek bir ay. Çok şükür bayrama kavuştuk. Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun" ifadelerine yer verdi.
Ankara Adalet Bakanı Akın Gürlek’in Ramazan Bayramı mesajı Adalet Bakanı Akın Gürlek’in Ramazan Bayramı mesajında," Ramazan Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarımızda bulunan hükümlü ve tutuklulara bayram iklimini hissedebilmeleri için açık görüş imkanı da sağladık. Bu uygulamanın, toplumsal bağların güçlenmesine ve bayramın ruhuna uygun bir dayanışma ortamının oluşmasına katkı sunduğuna inanıyoruz" dedi. Adalet Bakanı Gürlek Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında şunları dedi: "Ramazan ayını uğurlayıp milletçe birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını en güçlü şekilde hissettiğimiz Ramazan Bayramı’na ulaşmanın huzurunu yaşıyoruz. Kardeşliğimizin bir kez daha pekiştiği bayram vesilesiyle başta Filistin olmak üzere mazlum coğrafyalarda süren zulmün ve hak ihlallerinin bir an önce son bulmasını temenni ediyorum. Adaletin tecellisi için gece gündüz demeden fedakârca görev yapan yargı mensuplarımız her zaman olduğu gibi Ramazan ayı boyunca da yoğun bir mesaiyle çalıştılar. Hakimlerimiz, savcılarımız ve tüm Adalet Teşkilatı çalışanlarımız, avukatlarımız hakkın ve hukukun korunması adına büyük bir özveri gösterdiler. Ramazan Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarımızda bulunan hükümlü ve tutuklulara bayram iklimini hissedebilmeleri için açık görüş imkanı da sağladık. Bu uygulamanın, toplumsal bağların güçlenmesine ve bayramın ruhuna uygun bir dayanışma ortamının oluşmasına katkı sunduğuna inanıyoruz. Bayramlar sevgi, kardeşlik, muhabbet, kucaklaşma, vuslat günleri Büyüklere hürmetin, küçüklere şefkatin zirveye ulaştığı bayramın manevi atmosferini hakkıyla idrak etmenizi diliyorum. Başta İslam dünyası olmak üzere, tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisiyle, sizleri muhabbetle selamlıyorum, Ramazan Bayramımız mübarek olsun."
Iğdır Iğdır’da bayram namazı kılındı Iğdır’da Ramazan ayının ardından bayram sabahında camilere akın eden vatandaşlar, saat 06.38’de kılınan namazla bayramın manevi atmosferini birlikte yaşadı. Namaz sonrası birlik, beraberlik ve barış için dualar edildi. Ramazan ayı boyunca oruçlarını tutan vatandaşlar, bayram sabahında erken saatlerde camilere giderek saf tuttu. Şehir genelindeki camilerde buluşan vatandaşlar, saat 06.38’de kılınan bayram namazıyla birlikte bayramın manevi coşkusunu yaşadı. Namazın ardından yapılan dualarda birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu öne çıkarken, dünyada devam eden savaşların sona ermesi için de dua edildi. Namazın ardından vatandaşlar cami avlularında bayramlaşarak birbirlerinin bayramını kutladı. Bayramın dünyadaki savaşların bitmesine vesile olmasını dilediğini söyleyen Mirze Yeter; "Mükemmel bir Ramazan ayımız geçti. Elhamdülillah, güzel bir şekilde ihya ettik. Teravih namazlarıyla, ibadetlerimizle Rabbimizden af ve mağfiret diledik. Öncelikle bu ayın, bu mübarek ayın ve özellikle bu bayramın vesilesiyle inşallah İslam âlemi içerisindeki savaşların bitmesini, barışın gelmesini, insanlığın huzura ve mutluluğa erişmesini arzu ediyoruz. Rabb’im hiçbir topluma savaş, hiçbir topluma sıkıntı göstermesin. Camiler en güzel yerlerimiz. Günlerimiz de bayram gibi güzel olsun inşallah. Biz de geldik, bayram namazımızı kıldık. Şu anda çocuklarımızla birlikte camiye geldik. Şimdi inşallah evimize gideceğiz, çocuklarımızla ve ailemizle bayramlaşacağız. Bu vesileyle bütün aile büyüklerimizi arayacağız. Küskünlüklerimiz olsa da bunları gidereceğiz inşallah" dedi. Somali’den gelerek Iğdır’da üniversite okuyan Anas Selam ise; herkese iyi bayramlar dileyerek arkadaşları ile birlikte bayramı geçireceklerini söyledi.