KÜLTÜR SANAT - 15 Aralık 2024 Pazar 14:05

Şimal Gürtekin kitabı, ‘Bir Kutunun İçindeyim’i tanıttı

A
A
A
Şimal Gürtekin kitabı, ‘Bir Kutunun İçindeyim’i tanıttı

Yalovalı yazar Şimal Gürtekin’in ikinci kitabı olan “Bir Kutunun İçindeyim” okurlarla buluştu.


Yalova Kent Müzesi’nde düzenlenen tanıtım etkinliğinde sergisi yapılan bu kitap, sade bir anlatımla derin duyguları keşfederken özgün resimleme teknikleriyle etkileyici bir görsel anlatım sunuyor. Bir Kutunun İçindeyim, sadece hikayesiyle değil, kullanılan sanatsal tekniklerle de dikkati çekiyor. Yazar, sulu boya, kolaj, patates baskı, punch ve hatta kabak lifi gibi çeşitli yöntemleri bir araya getirerek kitabını tamamen el emeğiyle hazırladı. Gürtekin, her sayfanın ayrı bir özenle işlendiğini belirtti.


Daha önce Okapi adlı eseriyle dikkati çeken Gürtekin, kitaplarını imzalayarak katılımcılarla keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.



Şimal Gürtekin kitabı, ‘Bir Kutunun İçindeyim’i tanıttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Altay, Konya Büyükşehir’in restore ettiği Hatay Habib-i Neccar Camii’nin açılışı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’da düzenlenen "455 Bininci Afet Konutu Kura Çekimi, Anahtar Teslimi ve Yapımı Tamamlanan Yatırımların Toplu Açılış Töreni"ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anahtar teslim ve toplu açılış töreni sonrası, restorasyonu Konya Büyükşehir tarafından tamamlanan Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii’ni yeniden ibadete açtı. "Şehrimize yakışır bir restorasyon gerçekleştirdik" Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı açıklamada, Konyalılar olarak bir görevi daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, çok büyük emeklerden sonra Habib-i Neccar Cami’sinin restorasyonunu tamamladıklarını söyledi. Habib-i Neccar Camisi’nin Anadolu’daki ilk cami olduğunu hatırlatan Başkan Altay, "Depremden sonra caminin restorasyonunu yapmak Konyalılara ve Konya Büyükşehir Belediyesi’ne nasip oldu. Elhamdülillah şehrimize yakışır bir restorasyon gerçekleştirdik. Çalışmaya emek veren, gönül veren Konyalı hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışını yaptık. Habib-i Neccar Camisi Hatay’a, ülkemize ve insanlığa hayırlı olsun. Restorasyon sürecinde bize desteğini esirgemeyen Konyalı hemşehrilerime, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, değerli hemşehrimiz Murat Kurum’a ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Aslına uygun şekilde ihya edildi Özgün malzeme ve yapım tekniklerine sadık kalınarak gerçekleştirilen restorasyon süreci kapsamında; kubbe tonozlar özgün planına uygun şekilde yeniden inşa edildi. Minare yapısı güçlendirilerek mevcut taşıyıcı sistem iyileştirildi. Sınıflandırılarak ayrıştırılan 10 bin adet beden taşı, yeniden değerlendirildi. Afet Kazı Başkanlığı tarafından kurtarılarak müzede emanet alınan 181 parça mimari eleman, teslim alınarak yapıya özgün konumlarında yeniden kazandırıldı. Ayrıştırılan mermer, madeni eser ve ahşap malzemelerden 400 parça minberde tekrar kullanıldı. Kalem işleri aslına uygun şekilde yeniden ihya edildi. Yapının korunabilir durumdaki duvarlarında yıkıma başvurulmadan iyileştirme çalışmaları tamamlandı. Çevre düzenlemeleri ile yapı bütüncül bir yaklaşımla yeniden ayağa kaldırıldı.
Kayseri Kayseri Mutfak Akademisi’nin şef ve aşçı eğitimleri başlayacak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Mutfak Sanatları Merkezi’nde hizmet veren Kayseri Mutfak Akademisi’nin (KMA) Şef eşliğinde uygulamalı Lahmacun Workshop etkinliğine katıldı. Büyükkılıç etkinlikte, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel bir eğitim kurumu olan Kayseri Mutfak Akademisi’nin, 2026 yılı Şubat ayında kapılarını açarak, yiyecek-içecek sektörüne eğitimli ve profesyonel işgücü kazandırmak misyonu ile faaliyete gireceğinin müjdesini verdi. Başkan Büyükkılıç; Mutfak Sanatları Merkezi’nde hizmet veren Kayseri Mutfak Akademisi tarafından düzenlenen şef eşliğinde uygulamalı lahmacun workshop etkinliğine katıldı. Büyükkılıç’a etkinlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Temeltaş, Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Daire Başkanı Salih Özgöncü, İşletmeler ve İştirakler Daire Başkanı Erkan Küp ile Spor A.Ş. Genel Koordinatörü Fatih Çağan eşlik etti. Başkan Büyükkılıç, Mutfak Sanatları Merkezi’ndeki vatandaşlarla selamlaşarak sohbet etti. MSM’yi çok beğendiklerini dile getiren vatandaşlar hizmetten dolayı Büyükkılıç’a teşekkürlerini ilettiler. Başkan Büyükkılıç, mutfak bölümünü de ziyaret ederek, çalışan personele kolaylıklar diledi. Büyükkılıç, daha sonra Workshopa katılmak üzere Kayseri Mutfak Akademisi’ne geçti. Workshop katılımcıları ve şeflerle selamlaşan Başkan Büyükkılıç, önlük giyerek tezgâhın başına geçti ve profesyonel şef ve aşçı adaylarını heyecanlandıracak müjdeyi verdi. Büyükkılıç, Kayseri’nin gastronomi alanında UNESCO’nun Kreatif Şehirler Ağı Ulusal Listesi’nde olduğunu hatırlatarak, "Bunu kalıcı kılma adına da Mutfak Sanatları Merkezi’mizi hayata geçirdik. Gerçekten hem kamuoyunda yankılandı olumlu anlamda hem de güzel hizmetleri ile kamuoyunda paylaşılmaya devam ediyor" dedi. 4 aylık bir eğitim sürecini gündemimize alıyoruz" Başkan Büyükkılıç; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel bir eğitim kurumu olan Kayseri Mutfak Akademisi’nin, 2026 yılı Şubat ayında kapılarını açarak, yiyecek-içecek sektörüne eğitimli ve profesyonel işgücü kazandırma misyonu ile faaliyete gireceğinin müjdesini vererek, "Milli Eğitimimizden almış olduğumuz yetkiyle birlikte şef yetiştirme, aşçı yetiştirme anlamında sertifikalandırma amacıyla çalışmalarımızı da başlatmış bulunuyoruz. Tabii gastronomi konusu dünyada ve ülkemizde herkesin ilgiyle izlediği ve bu alanda yetkili olmak istediği bir boyut kazanmaya başladı. Kayseri, 6 bin yıllık geçmişiyle, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmanın zenginliğiyle mutfak çeşitliliği de çok fazla olan bir şehir. Kayseri’mizin 200 civarında ürününün söz konusu olduğunu biliyoruz. Mutfak Sanatları Merkezi’mizi açarken atölyelerimizin olduğunu, kurslar vereceğimizi ifade etmiştik. 4 aylık bir eğitim sürecini gündemimize alıyoruz. Yetkimiz dâhilinde burada 256 saatlik bir eğitim ile buradan yetişecek aşçılarımızın donanımlı hale gelmesini sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu. Kayseri Mutfak Akademisi’nde iki alanda eğitim verileceğini ifade eden Büyükkılıç, "İkisine de ayrı ayrı öğrenciler alınacak. Tabi ki bu eğitim için hem setlerimizi vereceğiz hem malzemelerimizi sağlayacağız. Amacımız Kayseri’mizi hep olumlu paylaşıma vesile kılmak. Bu alanda emeği geçen birimimizi ve ekibimizi tebrik ediyorum. Yoğun bir talebin olduğunu da biliyorum. İşimizi profesyonelce yapacağız" diye konuştu. Başkan Büyükkılıç, eğitimlere katılacak olanlara başarı dileklerini ileterek, eğitimlere dair duyurunun Ocak ayında yapılacağını ve Şubat ayında da eğitimlerin başlayacağını söyledi. Büyükkılıç, şef eşliğinde uygulamalı Lahmacun Workshop etkinliği hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, "Şuanda bu işin uzmanı olan dostlarla beraberiz, Antep lahmacunu yapacaklar. Şimdiden ustalarımıza başarılar diliyorum" dedi. Daha sonra Şef eşliğinde uygulamalı Lahmacun Workshop etkinliğinde katılımcılar, şeflerin anlatımıyla tüm püf noktalarını öğrenerek Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden lahmacun yaptılar. Kayseri Mutfak Akademisi, Kayseri Mutfağı alanında profesyonel şef adayları yetiştirmenin yanında, bu alandaki girişimci adaylara, uzman eğitmen adaylara, turizmde daha donanımlı bir kariyer yapmak isteyen hali hazırdaki şeflere ve bu birikimi hobi olarak edinmek isteyen herkese; doğru, temsil gücü olan, asırlık kriterlere uygun eğitimler vermeyi hedefliyor. Kayseri Mutfak Akademisi Temel Pastacılık Eğitimi ve Kayseri Mutfak Akademisi Temel Aşçılık Eğitimi’ne 2026 Şubat ayında başlıyor. Her iki eğitimde hafta 4 gün, her gün 4 saat olmak üzere haftalık 16 saat, aylık 64 saat şeklinde 4 ay boyunca toplam 256 saat olarak planlandı. Kayseri Mutfak Akademisi’nde düzenlenecek eğitim süresi teorik ve pratik olmak üzere toplam dört ay olarak planlanırken sınıf kontenjanları, daha verimli bir eğitim için aşçılık kursu için 10 kişi ve pastacılık kursu için 8 kişi ile sınırlı tutuldu. Bütün katılımcılara profesyonel bıçak seti, çanta, aşçı kıyafeti ve yemek kitabı hediye edilecek eğitimlerden sonra başarılı olan katılımcılara iş garantisi sunulması ise Kayseri Mutfak Akademisi eğitimlerinin en büyük avantajı olarak dikkat çekiyor. Kayseri Mutfak Akademisi eğitimlerini başarılı şekilde tamamlayan katılımcılar, HACCP gıda güvenliği sertifikası, hijyen belgesi, Kayseri Mutfak Akademi Sertifikası, Kayseri Mutfak Akademi Kayseri Mutfağı kitabı ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikanın sahibi olacak.