EKONOMİ - 24 Ocak 2025 Cuma 13:00

Yalova’nın dış ticaret hacmi 4 yılda 2 kat arttı

A
A
A
Yalova’nın dış ticaret hacmi 4 yılda 2 kat arttı

Yalova Gümrük Müdürlüğü’nün son 4 yılda dış ticaret hacmi 2 milyar dolardan 4 milyar dolara çıktı.


26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Törende, Yalova Gümrük Müdürü Ali İhsan Bilgetürk, Atatürk heykeline çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Müdür Bilgetürk, Dünya Gümrük Günü’nün 2025 yılı temasının "Gümrüklerin Verimlilik, Güvenlik ve Refah için Taahhütlerini Yerine Getirmesi" olarak belirlendiğini söyledi.


Türkiye’nin vergi gelirlerinin toplanmasında çok önemli bir teşkilat olduklarını belirten Bilgetürk, "2024 yılında Türkiye bütçesinin yüzde 25’i nakit olarak Gümrüklerde tahsil edilmiştir. Yalova ilimizin 17 milyar TL gelirinin 10 milyarı Müdürlüğümüzce tahsil edilmiştir. Bizler Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak 18 Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, 155 Gümrük Müdürlüğü ve 31 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünde sadece 17 bin kişi ile görev yapan bir teşkilatız" diye konuştu.


Bilgetürk, Yalova Gümrük Müdürlüğü’nün A sınıfı bir gümrük idaresi olarak denetiminde 3 adet A tipi genel antrepo, 5 adet C tipi özel antrepo, 2 adet geçici depolama yeri bulunduğunu anlattı.


Yalova’daki büyük işletmeler, faal 33 adet tersanenin bulunduğu Altınova Tersaneler Bölgesi, çiçek ihracat ve ithalatı yapan firmaların da sorumluluk alanlarında olduğunu ifade eden Bilgetürk, şöyle konuştu:


"Müdürlüğümüz gözetim ve denetiminde İtalya’nın Trieste ve Fransa’nın Sete limanlarına haftanın 6 günü 7 sefer düzenlenmektedir. Son 4 yılda ithalat ve ihracat toplamı dış ticaret hacmimiz 2 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkmış, gelen-giden gemi sayısı bin 559’dan 2 bin 594’e, gelen-giden TIR sayısı 64 bin 206’dan 109 bin 954’e, gelen-giden yolcu sayısı bin 993’ten 2 bin 206’ya çıkmıştır. 24 Eylül 2024 tarihinden itibaren müdürlüğümüzde otomobil ithalatı da başlamış ve 95 beyannamede 13 bin 392 araç serbest dolaşıma girmiştir."



Yalova’nın dış ticaret hacmi 4 yılda 2 kat arttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Valilik uyardı: 20 santimetrenin üzerinde kar yağacak Karabük Valiliği, etkili olan kar yağışının devam edeceğini, 20 santimetrenin üzerinde kar yağışı beklendiğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, buzlanma, don ve tipi gibi olaylara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi. Açıklamada, "Yapılan son değerlendirmelere göre, pazar günü öğle saatlerinden itibaren ilimiz ve çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yoğun, 20 santimetre üzeri kar yağışı bekleniyor. Yağışların, kıyı kesimlerde yağmur şeklinde başlayarak zamanla karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışların, pazartesi akşam saatlerine kadar etkili olması beklenmektedir. Bu nedenle ulaşımda aksamalar, buzlanma, don ve tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi. Valilik ayrıca, kar yağışı nedeniylr kapanan köy yollarının açılması için ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Ekiplerin, kapanan köy yollarında kar küreme ve yol genişletme çalışmalarına devam ettiği vurgulanan açıklamada, "İlimiz genelinde devam eden karla mücadele çalışmaları kapsamında, İl Özel İdaremize ait 21 iş makinesi ve 55 personel ile aralıksız şekilde sahada görev yapılarak vatandaşlarımızın güvenli ulaşımı için çalışmalar kesintisiz sürdürülmektedir. Bu süreçte karla mücadele çalışmalarımıza destek veren; tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Mesai mefhumu gözetmeksizin, gecenin ilerleyen saatlerine kadar fedakârca görev yapan tüm ekiplerimize, mesai arkadaşlarımıza, İl Genel Meclis Üyelerimize, kamuoyunu bilgilendiren basınımıza, sürece duyarlılıkla katkı sağlayan muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Sahada kar küreme ve yol genişletme çalışmalarına devam etmekte olup, hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi nedeniyle, buzlanmaya karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir. Can ve mal güvenliği açıdından lütfen trafikte dikkatli ve tedbirli olalım" ifadeleri kullanıldı.