YEREL HABERLER - 05 Kasım 2015 Perşembe 17:25

Grip Kapalı Ortamlarda Daha Hızlı Yayılıyor

A
A
A
Grip Kapalı Ortamlarda Daha Hızlı Yayılıyor

Yozgat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Hatice Köse, grip, soğuk algınlığı, hapşırık ve öksürük ile enfeksiyona sebep olan virüslerin yayılması ile veya ortak eşya kullanımı sonucunda kişiden kişiye bulaşabildiğini belirterek, kapalı mekanlarda bulunma, toplu taşıma araçları kullanma da enfeksiyonun yayılmasının kolaylaştırdığını söyledi.
Yozgat Devlet Hastanesi Enkfeksiyon Uzmanı Hatice Köse, Soğuk algınlığının genellikle Eylül ayında görülmeye başladığını ve Nisan ayı sonuna kadar devam ettiğini belirterek, “Soğuk algınlığında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, halsizlik, hapşırık görülür. Mevsimsel değişikliklerde dikkat etmemiz gerekir” dedi.
Gripin kış aylarında arttığını ve soğuk algınlığından farklı olarak ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, kas ağrısı ve öksürük görüldüğünü ifade eden Köse, “Grip risk grubundaki hastalarda, 2 yaşından küçükler, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, gebe kadınlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda ciddi seyredebilir, ölüme sebep olabilir. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığı birbirinden ayrılmalı özellikle risk grubundaki kişilerin hekime başvurması gerekmektedir. Grip ve soğuk algınlığı, hapşırık ve öksürük ile enfeksiyona sebep olan virüslerin yayılması ile veya ortak eşya kullanımı sonucunda kişiden kişiye bulaşabilir. Kapalı mekanlarda bulunma, toplu taşıma araçları kullanma da enfeksiyonun yayılmasının kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.
Bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanmak gereksiz ve faydasız olduğunu vurgulayan Köse, “Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, burun tıkanıklığını açan ilaçlar kullanılabilir. Korunmak için en önemlisi ellerin sık yıkanması, hapşırık ve öksürük sırasında ağız ve burunun kapatılması, hasta olan çocukların kreş ve okula gönderilmemesidir. Gebe kadınların, 6 ay-5 yaş arası çocukların, 65 yaş ve üzeri kişilerin, kronik hastalığı olanların ve sağlık çalışanlarının yıllık grip aşısı olması önerilmektedir. Grip aşısı ile hastalığının ciddi seyredebileceği kişilerde hastalığın görülmesi ve yayılması önlenebilir” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Mengi’den tebrik ziyareti AK Parti Ardahan İl Koordinatörü Volkan Mengi, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ve İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Rıfat Vural’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ak Parti Ardahan İl Başkanı Ersin Yılmaz, Kadın Kolları Başkanı Selda Kılıç, İl Gençlik Kolları başkanı Emre karakoyun ile birlikte Çıldır ziyaretini gerçekleştiren Koordinatör Mengi, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ve İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Rıfat Vural’ ı ziyaret ederek seçim dönemindeki öz verili çalışmalarından dolayı tebrik ederek elde edilen başarı için teşekkür etti. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte ilçe halkına hizmet için gerekli özverinin gösterileceğinden şüphesi olmadığını beyan eden Mengi çalışmalarda başarılar diledi. Ziyaretten memnuniyetleri dile getiren Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ve İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Rıfat Vural, “Bizlere inanarak seçim süreci boyunca desteğini esirgemeyen Milletvekilimiz Kaan Koç başta olmak üzere İl başkanımız Sayın Ersin Yılmaz’a, tecrübelerini her fırsatta bizimle paylaşan sayın Koordinatörümüzün başarı ile sonuçlandırdığımız bu seçim sürecinde bizleri ziyaret ederek iyi dileklerini bildirmesi bizleri onurlandırmıştır. Üzerimize yüklenen sorumluluğun bilinci ile Çıldır halkına hizmet etmek için ekip arkadaşlarımızla birlikte koordineli bir şekilde çalışacağız. Sizlerin huzurun Sayın koordinatörümüz Volkan Mengi’ye bizlere inanarak desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz” dediler.
Kayseri İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin yaşadığı ‘yüzyılın afeti’ şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, toplumun eğitimi ve bilgilendirilmesi noktasında özel gereksinimli bireyler için de seminerler düzenliyor. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi KAYMEK tarafından AFAD Akrediteli Kentsel Arama Kurtarma Ekiplerine İşaret Dili Afet Yönetimi Semineri gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi geçen yıl şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin ardından, Kayseri’yi depreme daha dirençli hale getirmek ve insanları tüm kuruluşlarla iş birliği halinde tutmak amacıyla birçok çalışma gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar çerçevesinde tüm vatandaşların afetlere karşı bilinç düzeyini arttırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi engelli bireyleri de unutmadı. Buna göre Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda, KAYMEK, AFAD Akrediteli Kentsel Arama Kurtarma Ekiplerine İşaret Dili Afet Yönetimi Semineri düzenledi. KAYMEK İşaret Dili Eğitmeni Rabia Canan Gökçek tarafından verilen seminerde engelli bireylere afet hazırlığı nedir, nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, bir engelli bireyin afete hazırlanması için neler yapması gerekir gibi birçok konu anlatıldı. Gökçek, İşaret Dili ve rakamları, fiiller, duygular, vücut ve sağlık, zaman dilimleri, iller, deprem sonrası işitme engelli vatandaşlarla iletişim kurmak için elzem cümleler gibi konularda da katılımcılara önemli bilgiler verdi. Seminere, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın da katıldı.