YEREL HABERLER - 08 Aralık 2016 Perşembe 12:15

Yozgat’ın risk haritası ASDEP ile çıkarılacak

A
A
A
Yozgat’ın risk haritası ASDEP ile çıkarılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde yürütülen Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) sayesinde Yozgat’ta dezavantajlı grupların il, ilçe ve mahalle bazında sosyal risk haritası oluşturulacak.
Kişilere yönelik sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerin çıkarılması, kişilerin gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılması için Yozgat’ın risk haritasının çıkarılacağını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) hakkında açıklamalarda bulundu.
Yozgat genelinde 8 ASPED çalışanı ile il, ilçe ve mahalle bazında dezavantajlı kişilerin tespitinin yapılacağını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, “Bakanımız Sema Ramazanoğlu’nun uygulamaya koyduğu ve şimdiki Bakanımız Fatma Betül Kaya Sayan’ın özellikle takibini yaptığı ve kapsam alanını genişletmek için çalıştığı ASDEP Projesi sayesinde illerin risk haritaları çıkarılacak. Bugün Türkiye genelinde bin 500 tane personel alındı ve Bakanlık tarafından her bir personele eğitimleri verildi. Bu personellerin görev ve sorumlulukları da belirlendi. Yozgat’ta 6 Akdağmadeni’nde ise 2 tane olmak üzere toplamda 8 ASDEP personeli görev yapacak. Ancak bu rakamın 2017 yılında artmasını bekliyoruz” dedi.
ASDEP Personellerinin çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Neşeli, “ASDEP personeli, kendisine tahsis edilecek araçla kendisine gösterilen bölgede her bir haneye girerek kendi bölgesiyle ilgili risk haritası çıkaracak. Yani kimler dezavantajlı, kimler hangi riskleri taşıyorsa onlara göre kişilerle ilgili bilgileri kaydedecekler. Takiplerinin yapılması ve hizmetlerin verilebileceği noktasında çeşitlilik sunacaklar. Personel sayısal olarak arttığında bunu bir aile hekimi gibi de düşünebilirsiniz. Aile hekimleri nasıl ki aileyi çok yakın tanıyorsa ASDEP personeli de dezavantajlı gurupları tanıyacak ve onlarla ilgili uygun sosyal hizmet modelini sunacak. Örneğin bir ailede çocuklarının eğitimle ilgili devamsızlıklarının sebebi, sosyal ekonomik yoksunluktan ise ailenin desteklenmesi sağlanacak” şeklinde konuştu.
ASDEP personellerinin 1 yıl için istihdam edileceğini belirten Neşeli, “ASDEP personellerinin bulunmuş oldukları bölge ile ilgili bir yıl içerisinde aileler ile bir risk haritası oluşturulması beklenecek. Tüm Türkiye genelinde ASDEP personeli 1 yıllığına istihdam edilecek. Her bir yıl ASDEP personelinin ihaleleri yenilenecek. Performansları değerlendirilecek ve nihayetiyle her yıl hangi İlçeyi, mahalleyi tamamlamışsa biz bu noktada risk haritası çıkaracağız” ifadelerine yer verdi.
ASDEP personelinin Yozgat’ta büyük işler yapacağını da açıklayan Neşeli, “419 bin nüfusa sahibiz ve hızla göç veriyoruz. Nüfusun göç etmesiyle birlikte geriye genellikle ya engeli ya yaşlı ya da yoksul bireyler kalmakta. Bunların mutlaka tespit edilip uygun sosyal hizmet modeliyle buluşturulması gerekir. Sosyal devletin varlık nedeni budur. Bu insanlara devletin elinin uzatılması gerekir. Böylelikle Yozgat’ımız bu sayede daha ileri bir noktaya ulaşacaktır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den 7 bin öğrenciye ulaşım kartı Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin ulaşım ücretlerini karşılama amacıyla başlattığı uygulamada 7 bin öğrenciye ulaşım kartı yardımı yaptı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıldır süren uygulama kapsamında, Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu ilçelerinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ve dar gelirli öğrencilere otobüs ve tramvayda kullanılmak üzere aylık 150 biniş yüklenen ulaşım kartı veriliyor. İlkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilerin ulaşım ve kırtasiye giderlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını söyleyen Başkan Büyükkılıç, yaptığı açıklamada, “Geleceğimiz olan gençlerimiz için eğitim de sağlık da spor da bizim olmazsa olmazımız niteliğinde ve bu konuda emeğimizi hiçbir zaman esirgemiyoruz” dedi. Öğrencilere seslenen Büyükkılıç, “Siz gençlerimizin, ülkemize, bayrağımıza, dinimize, vatanımıza, milletimize bağlı ve bu değerleri her zaman el üstünde tutacak bir gençlik olacağına yürekten inanıyoruz. Donanımlı, kendini geliştirmiş, milli-manevi değerler ile kuşanmış bireyler olun. Sizler çalışkanlığınızla, azminizle ilerleyin bizler daima yanınızda yer alacak, sonuna kadar destekçiniz olacağız” diye konuştu. Şuana kadar 7 bin öğrenciye ulaşım kartı yardımı yapılırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘genç dostu’ ödülü alan bir Büyükşehir olarak gençlerin ve öğrencilerin daima yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.
Kayseri Dere ıslahı ve su güvenliği sağlayacak ‘Büyük Su Projesi’ başladı Sel taşkınlarına ve doğal afetlere karşı çözüm bulmak adına önemli bir proje olan ve DSİ tarafından yapılan “Büyük Su Projesi”nde çalışmalar başladı. Hacılar Belediyesi, ilçe için öneme sahip olan dere ıslahı ve su güvenliği projesinde yapım çalışmaları devam ediyor. Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, yaklaşık 200 milyon TL’lik bir yatırımla ilçedeki tüm derelerin ıslah edilerek taşkın su kanallarının oluşturulması için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Özdoğan, yaptığı açıklamada, "Dere ıslahı ve su güvenliği bizim için önemli ve üzerinde sıklıkla durduğumuz, çalıştığımız konulardan birisiydi. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz tarafından, Beğendik Mahallesi Gizem Sokak’ta geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan, Güney istikametine doğru 700 metrelik bir kanal yapılmıştı. Yine bu kanalın devamında güney istikametinde yaklaşık 2 km’lik bir kısmın yapımına devam ediliyor. Aksu Deresi’nin memba kısmında 1.869 metre çift taraflı beton ağırlıklı taşkın kontrol kanalı ve 11 adet menfez, mansap kısmında 595 metre çift taraflı beton ağırlıklı taşkın kontrol kanalı ve 3 adet menfez, Lara Deresi’ne 74 metre çift taraflı beton ağırlıklı taşkın kontrol kanalı ve duvar üstlerine pano panel tel çit yapılacak" dedi. Aksu Deresi ve Lara Deresi’nin Hacılar ilçesi içerisinden Erciyes’in eteklerinden inerek Beğendik Bağları, Organize Sanayi Bölgesi’nin güneyinden geçerek Boğaz köprüye ulaştığını ifade eden Başkan Özdoğan, “Bu bütün çalışmalar, ilave projelerle birlikte 3 kilometrelik bir taşkın koruma kanalını 2024 yılında tamamlamış olacağız. Böylelikle küresel iklimdeki değişiklikler, meydana gelebilecek sel baskınları ve ani yağışlarında vatandaşımızın herhangi bir can ve mal kaybına uğramasını engellemiş olacağız” dedi.
Sivas "Babam çekirdeğinden büyüttü" dediği ağaca öyle bir not astı ki gören 2 kez düşündü Sivas’ta bir esnaf, baba yadigârı ağacı korumak için ilginç bir yönteme başvurdu. Meyvelerini alırken vatandaşların zarar vermesinin önüne geçmek isteyen esnaf, ağacın dalına ilginç bir not astı. Sivas’ta Çarşıbaşı Mahallesi’nde bir esnafın beton binalar arasında yetiştirdiği kayısı ağacı, görenlerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 13 yıl önce meyve çekirdeğinden ekilip taşıma suyu ile büyütülen kayısı ağacının meyveleri için zarar görmeye başladı. Dallarındaki meyveleri alırken ağaca zarar verildiğini gören esnaf Mesut Gülle, ağacın zarar görmesini engellemek için ilginç bir yönteme başvurdu. Ağacı ilaçlatan Gülle, yazdığı notta, "Ey iman edenler, dokunmayın çok fenayım. Bakımlarımı yeni yaptırdım. Ben sizin saçınızı sakalınızı yolmuyorsam bir zahmet siz de bana dokunmayın" ifadelerine yer verdi. "Babamızın yadigârı ağaca sahip çıkmaya çalışıyoruz" Yaz geldiğinde vatandaşların hem bu ağacın meyvesinden hem de gölgesinden yararlandığını söyleyen Mesut Gülle, “Bu çevrede hiç ağaç yok. Babam bu kayısı ağacını çekirdekten büyüttü. Çevrede su bile yok, bu ağaca su taşıdı. Biz de babamızın yadigârı ağaca sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu ağaca yazıyı asmamızın sebebi de insanların ağaca zarar vermesi. Meyve yemek adına ağacın dallarını kopartıyorlar. Bu durumun önüne geçmek için kendimizce bir önlem almak istedik ve ‘Ey iman edenler, dokunmayın çok fenayım. Bakımlarımı yeni yaptırdım. Ben sizin saçınızı sakalınızı yolmuyorsam bir zahmet siz de bana dokunmayın’ yazısını yazarak aslında ağacı dillendirdik” dedi. “Yazıyı görüp kıranlar da oluyor” Yazıyı görenlerin şaşırdığını ifade eden Gülle, “Tebrik edenler de var, yazıyı okuduğu halde gelip ağacın dalını kıranlar da var. Her mevsim geçişlerinde ağacın soğuktan etkilenmemesi için ağacı tamamen naylonla kapatıp tedbir alıyoruz. Ağaca özen gösteriyoruz ama insanlar biraz duyarsız. Çevrede hiç ağaç yok ve burada kısıtlı bir alan var. Yaz aylarında bu ağacın gölgesinde insanlar oturuyor, dinleniyor. Fakat meyve yemek adına ağaca çok zarar veren var” şeklinde konuştu.