GENEL - 05 Eylül 2018 Çarşamba 23:16

Aileleri tarlada, çocukları bilim ve sanat eğitiminde

A
A
A
Aileleri tarlada, çocukları bilim ve sanat eğitiminde

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sekili köyünde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi tarafından hazırlanan ‘Göçmen Kuşlar Projesi’ kapsamında tarım işçilerinin barındığı alanlarda kurulan çadırlarda çocuklara bilim ve sanat eğitimi verildi.

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sekili köyünde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi tarafından hazırlanan ‘Göçmen Kuşlar Projesi’ kapsamında tarım işçilerinin barındığı alanlarda kurulan çadırlarda çocuklara bilim ve sanat eğitimi verildi.


Güneydoğu illerinden Yozgat’a gelen mevsimlik tarım işçisi anne ve babalar her gün çalışmak için tarlalara giderken çocukları ise 3 ay önce başlatılan Göçmen Kuşlar Projesi kapsamında kurulan çadırlarda eğitim görüyor. Sosyal Hizmet Merkezi görevlileri tarafından sanatsal ve bilimsel eğitimler alan çocuklar hem zamanlarını daha verimli geçiriyorlar hem de etkinlikleri hep birlikte yaparak sosyalleşiyor.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi tarafından proje kapsamında düzenlenen etkinlikte bir araya gelen mevsimlik işçileri ve çocukları bugüne de gönüllerince eğlenerek geçirdi. Bilim ve sanat çadırlarında çocuklar tarafından bu güne kadar yapılan etkinlikler, düzenlenen sergide katılımcıların beğenisine sunuldu. Mevsimlik tarım işçileri ve çocukları, davul zurna eşliğinde hem halay çekti hem de yoğrulan çiğ köftenin tadına baktı. Mevsimlik tarım işçilerine Yozgat’tan gelen katılımcılar ve sosyal hizmet görevlileri de eşlik etti. Daha sonra çocuklara patlamış mısır ikram edildi ve açık havada ‘Ayla’ filmini izlediler. Düzenlenen etkinlikte 3 ay boyunca verilen kurslarda okuma yazma öğrenen 5 kadına da teşekkür belgesi verildi.


Yozgat’a Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nden gelen 5.sınıf öğrencisi Aysel Turgutalp, “Buradaki çadırlarda öğretmenlerimiz bize çeşitli etkinlikler yapıyor. Bebek yapıyoruz, çizimler yapıyoruz. Bu etkinliği çok beğendik. Bazen de tarlaya gidiyoruz. Çapa yapıyoruz, kavun topluyoruz. Annemize babamıza yardımcı oluyoruz” dedi.


Gökhan Kabal isimli mevsimlik işçi ise “Yozgat’ta göçmen kuşlar adlı bir etkinlik var. Bizim çocuklarımıza yardımcı oluyorlar, okutuyorlar, eğitim veriyorlar. Biz de onlar için Şanlıufra yöresine özel çiğ köfte hazırlıyoruz. Biz burada mevsimlik işçiyiz şubat ayında buraya geldik. 11. aya kadar burada kalıyoruz. Pancarda çalışıyoruz, kavun, karpuz yüklemesinde çalışıyoruz. Bugün de böyle bir etkinlik vardı o yüzden yardımcı oluyoruz. Ağırlama yapıyoruz” şeklinde konuştu.


Gezici Kütüphaneden istifade eden lise bir öğrencisi Emine Demir de, “Kütüphanede kitapları inceliyorum. Hepsi çok değerli okuyanlara çok şey kazandırıyor. Lise bire gidiyorum. Tarlalarda pancar, çekirdek, karpuz, kavunda hasadında çalışıyorum. Ailemize yardım ediyoruz hem de okul harçlığımızı çıkarıyoruz” ifadelerine yer verdi.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli de yaptığı açıklamada, “İlimize çeşitli illerden mevsimlik tarım işçileri geliyor. Bizler çocuklarımız için Göçmen Kuşlar Projesini hayata geçirdik. Yozgat’ın Yerköy ilçesi Sekili köyü mevkiinde bulunan Şanlıurfalı aileleri sıklıkla ziyaret ederek kendilerine psiko-sosyal destek sağladık. Kadınların güçlendirilebilmesi amacıyla okuma yazma kursları düzenledik. Bu kurslar neticesinde 5 kadınımız gündüz çalıştıktan sonra akşamları kursa katılarak okumaya yazmayı öğrendiler. Çocuklarımız ise kırsal bölgede şehirdeki imkanları bulamamakta. Bizler de şehirdeki imkanları buraya getirdik. Burada çeşitli el işi sergileri açtık çeşitli sosyo kültürel kurslar açtık ve takibini yaptık. Güzel ürünler çıkardılar. Hoş vakit geçirdiler hem kendileri mutlu oldu hem bizler mutlu olduk. Çünkü şehirdeki akranlarıyla beraber aynı işleri yapıp aynı mutluluğu yaşadılar. Böylelikle bizler Göçmen Kuşlar Projesiyle etkili çalışmalar yürüttüğümüze inanıyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın kuzey ve doğusu, İç Ege, Doğu Akdeniz’in Toroslar mevkii, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğleden sonra Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir ve Çorum çevreleri ile Ankara’nın doğu kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Güney ve iç kesimlerde toz taşınımı beklenmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklıkları güney ve doğu bölgelerde mevsim normalleri üzerinde, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden, güney ve doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın batısı ile Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak (40 -60 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların; öğleden sonra doğu kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 24 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 16 İzmir: Parçalı bulutlu 26 Adana: Parçalı yer yer çok bulutlu, öğleden sonra kuzey çevreleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı bulutlu 28 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 17 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 25 Diyarbakır: Parçalı bulutlu 32
İstanbul İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirterek operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, iş yerlerine yönelik çok sayıda molotofkokteyli ve silahlı saldırı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 6136 sayılı kanuna muhalefet, tehdit ve mala zarar verme suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyon sonucu 3 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.