GENEL - 30 Haziran 2019 Pazar 12:34

Kocası için üretmişti şimdi yurt dışına gönderiyor

A
A
A
Kocası için üretmişti şimdi yurt dışına gönderiyor

Yozgat’ta eşinin solunum yolları rahatsızlığı nedeniyle tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel destek de sağlamak amacıyla 3 yıldır çam kozalağı reçeli üreten Muteber Hatun Er, şifa deposu çam kozalağı reçelini şimdilerde yurt dışına da gönderiyor.

Yozgat’ta eşinin solunum yolları rahatsızlığı nedeniyle tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel destek de sağlamak amacıyla 3 yıldır çam kozalağı reçeli üreten Muteber Hatun Er, şifa deposu çam kozalağı reçelini şimdilerde yurt dışına da gönderiyor.


Ev kadınlarına verilen mikro krediden yararlanıp küçük bir sermaye ile yaklaşık 3 yıldır çam kozalağı reçeli üreten ev hanımı Muteber Hatun Er, eşinin solunum yolları tedavisine bitkisel destek sunuyor. Her yıl mayıs ve haziran aylarında ormanlık alanlarda topladıkları çam kozalaklarını hijyen kurallarına uyarak belli aşamalardan sonra çam kozalağı reçeli haline getiren Er, kavanozlara doldurduğu şifa kaynağı çam kozalağı reçelini satışa hazır hale getiriyor.


Sıcak suyla defalarca yıkanarak temizlenen çam kozalağı, kısık ateşte uzun süre kaynatılıyor ve kıvama gelmesi bekleniyor. Yumuşayan çam kozalağı pancar şekeri, incir ve safran ile buluşuyor daha sonra kaynamaya bırakılıyor. Kıvama gelene kadar ateşte kaynatılan şifa kaynağı çam kozalağı reçeli yenmeye hazır hale geliyor. Geçen yıl taleplere yetişemediği için bu yıl üretimi artırarak bin kilo üzerine çıkarmayı hedefleyen Er, aile ekonomisine de katkı sağlıyor. Yurt içinde birçok ilde olduğu kadar Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden de talep gören çam kozalağı reçelinin kilosu 40 liradan alıcı ile buluşuyor.



“Koah, astım ve bronşit gibi solunum yollarına iyi geliyor”


Çam kozalağı reçelinin şifa kaynağı olduğunu belirten Er, reçelin iltihap sökücü, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin yanı sıra koah, astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına da iyi geldiğini söyledi. Kadın girişimci Muteber Hatun Er yaptığı açıklamada “Eşim koah hastası olmuştu. Kortizonları kullanırken de bayağı zorlanıyordu. Günde 3 defa alıyordu. Ben de bir araştırmaya girdim ve kozalakları gördüm. Eşimde denemeye başladım. 6 ay ila 1 yıl sonra eşimde büyük bir iyileşme olduğunu gördük. Bunun da çam kozalağından kaynaklandığını tespit ettik. Başka kullananlarda oldu. Mesela vücuttaki uru yok ettiğini iltihap söktüğünü gördük. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gribe karşı koruyor. Çokta faydası oldu biz eşe dosta ikram ettik. Onlarda memnun kalınca talepler oldu. Bu şekilde her sene daha fazla yapmaya başladık. Alımda çok olunca seneden seneye üretimimiz artmaya başladı. Bu sene de talep çok bin kavanozun üzerinde üretim yapacağım. Geçen sene isteyenlere gönderememiştim. Bu sene inşallah daha faydalı olmaya çalışacağım” dedi.



“Yurtdışından da ilgi görüyor”


Yurtdışından da birçok ülkeye çam kozalağı reçeli gönderdiğini belirten Er, “Hem ülke genelinde hem de yurt dışında Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere gönderiyorum, talep çok. Türkiye’den doğudan batıya her yere şu anda kargo ile çam kozalağı reçelini gönderiyorum, yiyen şifa buluyor. Tamamen organik. Pancar şekeri kullanıyorum, incir ve safran ile kendime sakladığım özel bir ürün daha var onlarla çok güzel bir lezzet haline getirdim. Kanser hastaları için de şeker ve incir kullanmadan yapmaya çalışıyorum. Ama isteyenler doktoruna danışıp öyle kullanmalarını istiyorum. Kilosu bu sene 40 lira, birer kiloluk şişeler içerisinde gönderiyoruz” şeklinde konuştu.



“Artık daha rahat nefes alabiliyorum”


3 yıldır çam kozalağı reçelini şifa amaçlı kullandığını söyleyen Muteber Hatun Er’in eşi Yasin Ali Er, ise “Eşimin de belirttiği gibi takriben 3 yıl kadar önce koah teşhisi konulduktan sonra kimyasalların dışında bitkisel olarak ne kullandığımızda bizim için çözüm olur ve daha rahat ederiz daha rahat nefes alabiliriz diye araştırma yaptık ve çam kozalağı reçelinin bu anlamda faydalı olacağını öğrendik. Eşimin sağlıkçı kökenli olması hasebiyle biraz daha derinlemesine araştırmasını yaptığımızda çam kozalağı reçelini yaparken içine yine çam türü bir ağacın meyvesinin katkısıyla daha bir sağlıklı sonuç aldık. Ben artık rahat konuşabiliyorum, artık daha rahat nefes alabiliyorum. Yakın dostlarım bilirler çıkıp yürümekte zorlanırdım. 500 metre ilerideki fırının baca dumanından etkilendiğimi ve evime tekrar döndüğümü biliyorum. Ama artık kilometrelerce yürümekte zorlanmıyorum. Ayrıca bu üründen tedarik eden birçok insan ile dost edindik. Onlarında teşekkürlerini ve dualarını almaktayız” ifadelerine değindi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Vali Coşkun; “Gençlerimiz güçlü Türkiye’nin en büyük güvencesidir” DENİZLİ (İHA) – Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, 19 Mayıs mesajında; “Milli değerlerimize sahip çıkan bir nesil, aynı zamanda güçlü Türkiye’nin en büyük güvencesidir” dedi. Vali Ömer Faruk Coşkun, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Coşkun, mesajında; “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı büyük adımın 105. yıldönümünde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı hep birlikte coşkuyla kutlamanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs, esareti asla kabul etmeyen, Aziz Milletimizin varlık-yokluk mücadelesinin ilk adımıdır. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs, Cumhuriyetimizin kuruluş müjdesidir. 19 Mayıs 1919, Aziz Türk Milletinin milletçe başkaldırdığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya istiklal ya ölüm’ ifadesi ışığında milli egemenliğe dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının hayata geçirildiği gündür. Yaşlı, kadın ve çocuk demeden bu aziz millet cepheden cepheye koşarak, bin yıllık onurunu ve bağımsızlığını çiğnetmemiştir. Yüzbinlerce genç, al bayrağı yere düşürmemek için, kutsal vatanı düşman işgaline terk etmemek için kahramanca şehit olmuştur. Bu nedenle 19 Mayıs 1919, tam bağımsızlığın, milli ruh ve benliğin yeniden canlanması açısından bir milattır” ifadelerini kullandı. Mesajında gençlere de seslenen Vali Coşkun, “İstikbale yönelik hedefleri olan milli birlik ve beraberliğimize, milli değerlerimize sahip çıkan bir nesil, aynı zamanda güçlü Türkiye’nin en büyük güvencesidir. Büyük fedakârlıklarla kurulan Cumhuriyetimiz, sizlere emanettir. 19 Mayıs 1919’da yükseltilen bağımsızlık meşalesini korumak ve yüceltmek, en önemli vazifenizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Savaşımızın kahramanları olmak üzere, vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, sevgili gençlerimizin ve vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” diye konuştu.
Denizli Başkan Arslan; “Atatürk’ün izinde yürümeye devam ediyoruz” Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Arslan, mesajında; “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması ve aynı zamanda gençliğe olan güvenini simgeleyen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Gençlik, ülkemizin geleceğidir ve onların omuzlarında yükselen her yeni güne, ülkemizin aydınlık yarınlarına bir adım daha yaklaşırız. Bu özel gün vesilesiyle, gençlerimize olan güvenimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Sizler, ülkemizin geleceğini şekillendirecek olan değerli gençlerimizsiniz. Bilgiyle, özveriyle, ve vatan sevgisiyle donanmış bir gençlik, Türkiye’nin her alanda başarılarına katkı sağlayacaktır. Bugün, milli mücadelenin başladığı topraklarda, Atatürk’ün izinde yürümeye devam ediyoruz. Bizlere bu vatanı emanet eden şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyoruz. Onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, bu toprakları bizlere vatan kılan değerlerini unutmamaya söz veriyoruz. 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlamak, aynı zamanda sporun ve sağlıklı yaşamın önemini vurgulamak için de bir fırsattır. Spor, sağlıklı bir bedenin ve zihnin temelidir. Bu nedenle, gençlerimizin spor yapmaya teşvik edilmesi ve spor alışkanlığının kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Bu anlamlı gün vesilesiyle, tüm Çamelili hemşehrilerimin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve başarı dolu günler dilerim” ifadelerini kullandı.
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.