EKONOMİ - 09 Kasım 2020 Pazartesi 12:17

Yozgat’ta kış lastiği mesaisi başladı

A
A
A
Yozgat’ta kış lastiği mesaisi başladı

Yozgat’ta araçlarına kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler, lastikçilerin yolunu tuttu.

Yozgat’ta araçlarına kış lastiği taktırmak isteyen sürücüler, lastikçilerin yolunu tuttu.


Türkiye genelinde kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlıyor. Uygulamaya sayılı günlerin kalmasıyla birlikte sürücüler kış lastiklerini değiştirmek için lastikçilerin yolunu tuttu.


Araçlarının lastiklerini kış lastikleri ile değiştirmek için son günü beklemek istemeyen vatandaşlar, lastikçilerin iş yoğunluğunu artırdı.


Kasım ayının girmesi ile birlikte kış lastiği mesaisine başladıklarını belirten oto lastik tamircisi Fikret Boyraz, vatandaşların kendi can ve mal güvenlikleri için lastik değişimine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.


Boyraz, “Şu an araç lastiklerini 50 liraya değiştiriyoruz. Değiştirmede lastiklerin durumuna bakıyoruz, siboplara bakıyoruz, balans ayarına bakıyoruz. En iyi şekilde müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Yoğunluk son 4 gündür devam ediyor. Vatandaşlarımızdan isteğimiz son güne işlerini bırakmasınlar, son gün çok yoğun olur hem kendileri hem de bizler sorun yaşıyoruz. O yüzden son güne bırakmadan, gelsinler” dedi.


Aracının lastiğini değiştirmeye gelen sürücü Salih Bozkurt ise, “Yozgat’ın kış şartları belli, 1 Aralığı bekleyip yoğunluğa kalmamak için şimdiden lastiklerimizi değiştirmeye geldik. Sürücü arkadaşlarımızın can güvenlikleri için kış lastiklerini kullanmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.