EĞİTİM - 13 Nisan 2023 Perşembe 10:27

İşitme engelli bireylerin “sesi” oldular

A
A
A
İşitme engelli bireylerin “sesi” oldular

Yozgat’ta günlük hayatta ve kamu kurumlarında işaret dili öğrenmenin işitme engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırdığını anlatan proje hazırlandı.

Yozgat’ta günlük hayatta ve kamu kurumlarında işaret dili öğrenmenin işitme engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırdığını anlatan proje hazırlandı.



Çekerek Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Eğitmeni Cevahir Solmaz ve Yozgat Bozok Üniversitesi Çekerek Fuat Oktay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yer aldığı “Ya Dünya Sessiz Olursa” projede işaret dilinin önemi ve işitme engellilerin gerçek hayatta yaşadıkları anlatıldı. İşitme engellilerin erişilebilirlik açısından en önemli ihtiyacı olan işaret dilinin, kamu, kurum ve kuruluşlarda öğrenilmesinin engelli vatandaşların hayatlarını daha kolaylaştıracağının anlatıldığı projeye Çekerek Kaymakamı Hayrettin Buğra Güzel, Çekerek Belediye Başkanı Eyüp Çakır ve kurum müdürleri işaret dilini kullanarak destek mesajı verdi.



Projede Çekerek Fuat Oktay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda bir öğrencinin yaşadığı yaralanma vakası konu alınarak işitme engelli başka bir öğrencinin, işaret dili ile kamu çalışanları ve acil servis ekipleriyle olan diyaloğu ele alındı. Hazırlanan projede işaret diline hakim olan kamu, kurum ve kuruluş çalışanları ile vatandaşların işitme engellilere sosyal hayatta ne kadar faydalı olabildikleri anlatıldı.



Sosyal medyadan paylaşılan video, kısa süre içerisinde binlerce kişi tarafından izlendi. Çekerek Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Eğitmeni Cevahir Solmaz, projenin hazırlanmasına destek veren Çekerek Kaymakamı Hayrettin Buğra Güzel, Çekerek Belediye Başkanı Eyüp Çakır ve kurum müdürleri ile öğrencilere teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta ilginç olay: Anahtar kapının üzerinde unutuldu, İtfaiye camdan girip kapıyı açtı Kars’ta yaşanan ilginç olay, hem mahalle sakinlerini şaşırttı hem de yüzlerde tebessüm oluşturdu. Kars’ın Sarıkamış ilçesinde evinden kısa süreliğine çıkan Nurhayat Çetiner, geri döndüğünde anahtarını kapının üzerinde unuttuğunu fark etti. Kapı kilitli olduğu için içeri giremeyen Çetiner, bir süre kendi imkanlarıyla çözüm arasa da başarılı olamayınca çareyi itfaiyeden yardım istemekte buldu. İhbar üzerine kısa sürede olay yerine gelen Sarıkamış itfaiye ekipleri, durumu değerlendirdikten sonra binanın dış cephesinden müdahale etmeye karar verdi. Kadının daire kapısının içeriden açılması gerektiği anlaşılınca, itfaiye merdiveni devreye sokuldu. Ekipler, merdiven yardımıyla apartmanın 3’üncü katına kadar yükselerek dairenin açık olan camından içeri girdi. Profesyonel ve dikkatli bir çalışmanın ardından içeriye ulaşan ekipler, kapıyı içeriden açarak kadının yeniden evine girmesini sağladı. "Bayram şekeri ikram etti" Yaşadığı kısa süreli paniğin ardından rahat bir nefes alan Nurhayat Çetiner, itfaiye ekiplerine teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Olayın bayram gününe denk gelmesi ise hoş bir anıya dönüştü. Çetiner, kendisine yardımcı olan itfaiye personeline bayram şekeri ikram etti. Mahalle sakinlerinin de ilgiyle izlediği olay, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan son bulurken, itfaiye ekiplerinin hızlı ve çözüm odaklı müdahalesi takdir topladı.
İzmir Filenin yıldızı geleceğin hukukçusu Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Selin Filiz, akademik başarısı ile profesyonel voleybol kariyerini aynı potada eriterek genç sporculara örnek oluyor. Geçtiğimiz sezon İzmir DSİ formasıyla şampiyonluk yaşayan genç yetenek, hem sahada hem de hukuk kürsüsünde zirveyi hedefliyor. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Selin Filiz, eğitim hayatı ile profesyonel voleybol kariyerini bir arada başarıyla sürdürüyor. Geçtiğimiz sezon İzmir DSİ takımıyla 2. Lig’de şampiyonluk yaşayan genç sporcu, disiplinli çalışmasıyla dikkat çekiyor. Spor hayatına 5 yaşında jimnastikle başlayan ve üniversitede voleybola yönelen Selin Filiz, akademik başarıları ile sportif hedeflerini aynı çizgide buluşturuyor. İzmir DSİ (Devlet Su İşleri Spor) altyapısında yetişen ve üniversite sınavı döneminde kısa süre ara verdiği voleybola profesyonel olarak dönen Filiz, geçtiğimiz sezonu kupa ile tamamladı. Yaşar Üniversitesi Voleybol Takımı’nda da 3 yıldır oynayan genç sporcu, üniversite takımıyla Avrupa Üniversiteler Voleybol Şampiyonası’nda ikincilik gururu yaşadı. Eğitim ve spor arasındaki denge Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimine devam eden Selin Filiz, öğrencilikle profesyonel sporculuğu birlikte sürdürmenin özveri gerektirdiğini söylüyor. 4 ay içerisinde 35 lig müsabakasında görev alan genç sporcu, bu sürecin kendisini hem fiziksel hem de zihinsel olarak geliştirdiğini belirterek "Hukuk fakültesindeki eğitimimle birlikte yoğun antrenman ve maç takvimini yönetmek bazen yorucu olabiliyor. Ancak voleybolu bir yaşam tarzı olarak görüyorum. İleride icra edeceğim hukuk mesleğinin bana verdiği güç, zorluklarla mücadele etmemde en büyük motivasyon kaynağım oluyor" diyor. Sahadaki başarı ve takım ruhu 2025-2026 sezonunda İzmir DSİ formasıyla mücadele eden Selin Filiz, yaş ortalaması oldukça genç kadroyla önemli bir başarıya imza attıklarını belirtiyor. Final Grubu’nu lider tamamlayarak şampiyon olan takımın oyuncusu olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Filiz, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok zorlu süreçleri geride bırakarak şampiyonluğa ulaştık. Bu başarının büyüklüğünü sanırım zamanla daha iyi anlayacağız. Takım arkadaşlarımın ve bizi destekleyenlerin emeği çok büyük, hepsine teşekkür ediyorum. Gelecekte hem iyi bir hukukçu hem de başarılı bir voleybolcu olarak anılmak istiyorum. Eğitim hayatım süresince Yaşar Üniversitesi Voleybol Takımı ile yeni başarılar elde etmeyi hedefliyorum. Bugünlere gelmemde en büyük pay annem ve babama ait. Onlara teşekkürü borç biliyorum."