YEREL HABERLER - 18 Kasım 2014 Salı 16:01

Yozgat’ta Çiftçiler Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisleriyle Daha Kaliteli Ürün Yetiştirecek

A
A
A
Yozgat’ta Çiftçiler Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisleriyle Daha Kaliteli Ürün Yetiştirecek

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü il genelinde uygulamaya koyduğu 14 tarım danışmanı ile bölge çiftçisinin daha kaliteli ürünler yetiştirmesini hedefliyor.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde, danışmanlık hizmetlerini yerinde inceleyerek danışmanlık hizmeti alan çiftçilerden İsrafil Arslan’ı ziyaret etti. Özdemir, arazi çalışmalarını yürüten Danışman Ziraat Mühendisi Ayşe Orta’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan çalışmalarla 3 yıl içerisinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinden önemli mesafeler alındığını belirten Özdemir, 2014 yılında yaklaşık bin çiftçiye 14 tarım danışmanı ile hizmet verdiklerini söyledi.
Verilen danışmanlık hizmetleri sonucunda Yozgat’a ödenecek destekleme miktarının yaklaşık 535 Bin Lira , danışmanlık hizmetlerinin hem istihdam hem de çiftçilerin bilgi ve üretim faaliyetleri bakımından önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Tarımsal yayım hizmetlerinin etkin yürütülmesi ile üretimde kalitenin artacaktır. Kalitenin artmasıyla da çiftçimi daha fazla gelir elde edecektir. İlde 2012 yılında başlayan tarımsal danışmanlık hizmetleri eğitim ve yayım çalışmaları ile bir tarım danışmanı istihdam edilerek, 45 çiftçiye danışmanlık hizmeti verildi ve 27 bin lira destekleme ödemesi yapıldı. 2013 yılında ise 12 tarım danışmanı istihdam edilerek 677 çiftçiye danışmanlık hizmeti sunuldu ve 406 bin 200 lira destekleme ödemesi yapıldı. Yozgat’ta, 2014 yılında ise 14 tarım danışmanı ve bir yönetici istihdam edilerek 889 çiftçiye danışmanlık hizmeti verildi. İlde yıl sonu itibari ile 533 bin 400 lira destekleme ödemesi yapılması planlanmaktadır” dedi.
Tarım Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Ayşe Orta’da , yöre çiftçisinin ufkunu açmak, üründe verim ve kaliteyi arttırmak ve ürün çeşitliliğini arttırmak için çalıştıklarını söyledi.
Çiftçilere verilen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’ kursları ile aspir ve kuşburnu yetiştiriciliğine merak oluşturduklarını vurgulayan Orta, çiftçilerin daha kaliteli ve bol ürün almalarını sağlamak için danışmanlık hizmetini yaptıklarını ifade etti.
Danışmanlık hizmeti alan Çiftçi İsrafil Arslan ise, Sorgun Ziraat Odasında çalışan tarım danışmanlarının önerisiyle kurumaya başlayan üzüm bağı yerine kuşburnu diktiğini anlattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.