ÇEVRE - 02 Temmuz 2025 Çarşamba 12:22

Anız yakmanın cezası dekar başına 556,71 lira, yangın sıçrarsa ceza beş katına çıkabiliyor

A
A
A
Anız yakmanın cezası dekar başına 556,71 lira, yangın sıçrarsa ceza beş katına çıkabiliyor

Yozgat Valiliği, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesine dayanılarak ‘anız yakanlara her dekar için 556,71 TL idari para cezası uygulandığı, fiilin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat artabileceği uyarısında bulundu.


Yozgat genelinde son bir haftada farklı noktalarda yangınlar meydana geldi. Yangınların bazıları tarım arazilerinde, bazıları ise otluk alanlarda çıktı. İtfaiye, Orman Müdürlüğü ve Toplumsal Olaylara Müdahale araçlarının hızlı müdahalesiyle yangınlar can kaybı yaşanmadan ve büyümeden kontrol altına alındı.



"Ormanlık alanda ateş yakmayalım"


Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, peş peşe çıkan yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada dikkatsizlik ve tedbirsizlik yüzünden doğal güzelliklerin kaybedildiğini söyledi. Özkan, "İlimizde bu noktada sürekli olarak uyarılarımıza devam ediyoruz. Bunun yanı sıra kamu olarak bütün tedbirlerimizi de almış vaziyetteyiz. En önemli tedbir insanımızın kendince alacağı tedbirler oluyor. İnsanımızdan özellikle rica ediyoruz. Lütfen ormanlık alanlara mümkün mertebe girmeyelim, giriyorsak da ateş yakmayalım. Orada sigara izmariti ya da cam ve benzeri çöplerimizi bu tip alanlar içerisinde bırakmayalım" ifadelerini kullandı.



"Ormanlarımız bize geleceğimizden emanet"


Anız yakma konusuna da değinen Vali Özkan, "Bir diğer konu; biz bir tarım memleketiyiz. Sürekli uyarmamıza ve çiftçiye eğitim çalışmalarında anlatmamıza rağmen bir diğer problemimiz de anız yakmalar. Anız yakmak suretiyle hem oradaki canlılarımızı hem oradaki toprak kalitesini kaybediyoruz. Hem de ormanlar ve yan komşu alanlardaki ekili alanlar için de risk oluşturuyoruz. Sosyal medya sayfalarımızdan ve basına dönük paylaşımlarımızdan olan olayları da paylaşıyoruz farkındalık oluşsun ve dikkat çeksin diye. Maalesef hâlihazırda ot yangınlarıyla, arazi yangınlarıyla, buradan sirayet eden orman yangınlarıyla karşılaşıyoruz. Aldığımız tedbirler ve arkadaşlarımızın anlık gayreti, hızlı hareketiyle birlikte biz bu alanlardaki çıkan yangınların ormanlarımıza sıçramasını önlemiş vaziyetteyiz. İnsanlarımızdan bir kez daha istirham ediyorum. Lütfen anız yakmaktan uzak duralım. Doğa içinde kontrolü olmayan yerlerde piknik yapmayalım. Doğayı tahrip edecek davranışlardan kaçınalım. Geçtiğimiz günlerde merkez Tuzkaya Mahallemizde adliye binası arkasında yangınla karşılaştık. Duruma hemen itfaiye, orman, emniyetteki toplumsal olaylara müdahale araçlarımızla birlikte müdahale ettik ki evlere sirayet etmesin diye. Çok şükür evlere sirayet etmeden ve insanımızın malına, canına zarar gelmeden söndürdük. İnsanlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Ormanlarımız bize geleceğimizden emanet" şeklinde konuştu.


Anız yakma yasağına uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun "Anız yakanlara her dekar için 556,71 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır" şeklindeki 20’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanıyor.



Anız yakmanın cezası dekar başına 556,71 lira, yangın sıçrarsa ceza beş katına çıkabiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çocuklar ve gençlerin sosyalleşmesini amaç edinen projede 17 bin 500 kişiye ulaşıldı Çorum’da İl Emniyet Müdürlüğü tarafından çocuk ve gençlerin toplumsal hayata katılımını sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında yıl boyunca düzenlenen faaliyetlerle toplam 17 bin 500 kişiye ulaşıldı. Çorum İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş ve suçla mücadele faaliyetlerini toplum destekli polislik vizyonuyla birleştirerek önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen "Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı" (COGEP) kapsamındaki "Hitit’ten Yeşeren Umutlar" projesiyle yıl boyunca süren çalışmalar neticesinde öğrenciler, aileleri ve sosyal çevreleri de dahil olmak üzere toplamda 17 bin 500 kişiye doğrudan temas edildi. Projenin kapanış programı Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda, projenin somut çıktıları kamuoyuyla paylaşıldı. Programda gerçekleştirilen proje sunumunun ardından, projeye katılan gençler tiyatro oyunu sahneledi. Çocukların minik saz konseri ise davetlilerden büyük alkış aldı. Program, hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi. "Toplum destekli polislik projesi kapsamında ilimizde çok güzel örnek bir çalışma hayata geçirilmiş durumda" Programda konuşan Çorum Valisi Ali Çalgan, "Toplum destekli polislik projesi kapsamında ilimizde çok güzel örnek bir çalışma hayata geçirilmiş durumda. Yaklaşık 17 bin 500 kişiye bir şekilde ulaşılmış, dokunulmuş durumda. Bu proje kapsamında gençlerimize, çocuklarımıza polisle, emniyetle ilişkilerinde, onlara bakışlarında yeni bir ufuk açmasının yanı sıra onların da hayatına dokunan çeşitli etkinlikler düzenlenmiş ve bunlarla bu etkinliklerle her birinin hayatında yeni bir pencere açılmış durumda" dedi. "Öğrencilerimiz, aileleri ve eşsel çevreleri dahil olmak üzere 17 bin 500 kişiye ulaşılmıştır" Toplum destekli polislik alanının önemine vurgu yapan İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan da, "Polisiye hizmetlerinin, genel güvenlik hizmetlerinin ve suçla mücadelenin sadece polis hizmetleri eksenli değil, çok yönlü ve bütüncül bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın temel yöntemlerinden birisi de toplum destekli polislik hizmetlerinin yaşama geçirilmesidir. Çorum İl Emniyet Müdürlüğü olarak asayiş ve güvenlik eksenindeki suç sorması polisiye faaliyetlerin yanı sıra ilimizde her kesimden çocuk ve gençlerimizin, toplumsal hayata olumlu yönde katılımını sağlamak, maddi imkansızlıklarından dolayı yapamadıkları sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerini içerisine çekerek tehlikelerden uzak tutmak adına TDP Şube Müdürlüğü tarafından yıl içerisinde uygulanmak üzere hazırlanan ve Asayiş Daire Başkanlığı Koordinesinde yürütülmekte olan Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı kapsamında öğrencilerimiz, aileleri ve eşsel çevreleri dahil olmak üzere 17 bin 500 kişiye ulaşılmıştır" diye konuştu.
Balıkesir Balıkesir’de zabıtadan yılbaşı öncesi yoğun denetim Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler, tüketici haklarını korumak adına yılbaşı öncesi market ve mağazalarda denetimlerini artırdı. Balıkesir’de yılbaşı öncesi denetimlerini artıran Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler market ve gıda satışı yapılan işletmelerde denetimlerini sürdürüyor. Halk sağlığını korumak ve işletmelerde hijyen kurallarına uyulmasını sağlamak için sahada görev yapan ekipler, kasa-fiyat-etiket uyuşmazlığı ve son tüketim tarihlerini kontrol etti. Şehrin muhtelif yerlerinde sorumluluk alanlarında bulunan market ve mağazalarda kasa-etiket-fiyat uyuşmazlıkları ile gıda denetimlerini gerçekleştiren zabıta ekipleri tespit ettikleri usulsüzlüklere karşı gerekli yaptırımları uyguladı. Sorumluluk alanlarında denetimleri titizlikle gerçekleştirdiklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Bülent Mavuk, "Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızın sağlığı ve güvenliği için çeşitli sektörlere yönelik denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Yaptığımız denetimlerdeki amacımız, halkımızın gönül rahatlığıyla alışverişini yapması. Rutin olarak sürdürdüğümüz denetimleri yılbaşı öncesi artırdık. Zabıta ekiplerimiz tarafından sorumluluk alanlarımızda bulunan mağaza ve marketlerde, yılbaşı dolayısıyla vatandaşlarımızın sıklıkla alışveriş yaptığı işletmelerde fiyat etiketi, kasa-fiyat uyuşmazlığı ve son tüketim tarihleri hususunda denetimleri gerçekleştirdik. Bu kapsamda kontrollerimize düzenli aralıklarla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.